Fűszer és Lélek

5 dolog, amit meg kell kóstolnod idén tavasszal (és ingyen van)

ingyenetelekTavasszal nem csak a medvehagyma nő, érdemes más ehető növényeket is kipróbálni, oldani vele a tél utáni szürkeséget. Pár egyszerű szabályt kell csak betartani ahhoz, hogy semmi bajunk ne származzon a növénygyűjtésből.
Soha ne autó utak mentén gyűjtsünk, hanem ott, ahol már se a sétáló kutyák, se a kipufogócsövek nem fejtik ki a hatásukat. Érdemes beszerezni egy jó növényhatározót, ezekből a rajzosakat ajánlom inkább, mint a fotós változatot. Ha nem vagyunk biztosak, inkább hagyjuk ott a növényt, vagy vigyünk belőle haza egy keveset, és otthon azonosítsuk be nyugodt körülmények között.
1, Zamatos turbolya

Zamatos turbolya Kép forrása: Wikipedia

Zamatos turbolya Kép forrása: Wikipedia

Már tele vannak vele az út menti árkok és a kertek szélei. Könnyű felismerni, hiszen megdörzsölve határozott, semmivel össze nem téveszthető ánizsillatot áraszt. Ha nincs ilyen illata, akkor valami mást találtunk. Nem kell félni, ez az erős illat kevésbé erős ízzel társul.
Népies neve a turbolyának az Esztergamag, olaszsaláta, ormánka, turboja, borbulya. 
Egynyári, 50-70 cm magas, orsógyökerű, rendszerint ősszel kelő és áttelelő növény. Franciaországban sok helyütt termesztik, nálunk vadon nő. Az egész növény édes, fűszeres illatú. Levelei világoszöldek, csipkeszerűen osztottak. Virágja ernyőben áll, színe fehér. Áprilistól júniusig fehér virággal virágzik.
Csak a zsenge hajtásokat érdemes szedni, salátának, öntethez, mártásokhoz. 
Leggyakrabban a petrezselyemmel tévesztik össze, de annak levele durvább és nem ánizs illatú. Az illat egyébként az ernyős virágzatú növényeknél fontos határozóbélyeg, a mérgező növényeknek jellegzetes taszító illatuk van, egérpisi, ilyen a bürök, az ádáz, a csormika, a bódító baraboly. 
Hazánkban vadon is előfordul, főleg az akácosok tavasszal nagy tömegben megjelenő aljnövényeként. Mi a budai erdőkben jártunk, kikerülni sem lehet.
Kedvenc receptem a turbolyás sárgarépa krémleves, érdemes kipróbálni!

Kucsmagomba

Kucsmagomba


2, Kucsmagomba
A vargánya után talán a legfinomabb gombafajta. Könnyű felismerni, de nehéz észrevenni. Muszáj bemutatni gombaellenőrnek! Ha találtok egy jó kucsmagombás helyet, érdemes minden évben visszatérni ugyanoda. Ligeterdőkben, erdőszéleken, lomberdőkben nő, áprilistól májusig. Süvege tojásdad, a lép sejtjeihez hasonlóan barázdált, színe fehéres-szürkésbarna, őzbarnának is mondják. Felszíne nem különül el élesen a tönktől. A süveg és a tönk is belül üreges. Spórái fehérek, vagy halvány sárgák. Magassága elérheti a 20 cm-t is. Ha nem találtok, akkor sem kell elkeseredni, mert piacon árusítani szokták. 
“Gyűjtésénél vigyázni kell arra, hogy nehogy összetévesszük a mérgező papsapkagombával, amely hasonló színű, méretű és megjelenésű, ráadásul a kucsmagombákkal egy időben terem, de belül általában többüregű süvegét agytekervényekre emlékeztető, szabálytalanul gyűrött redők alkotják, nem pedig méhsejt-szerűen válaszfalakkal elválasztott bemélyedések.” De mivel nem eszünk erdei gombát, csak szakellenőr engedélye után, velünk nem fordulhat elő gombamérgezés. Igaz?!
Kedvenc receptem a kucsmagombás galette.

csalan urtica_urens

Óriás csalán

3, Csalán
Azt hiszem, a csalánt senki nem keveri össze semmivel, igaz? Ilyenkor tavasszal érdemes inkább ételhez szedni, de egész évben jó kozmetikai célokra, leginkább hajöblítésre használni. Aki képes, gyógyteának is megihatja, de rajtam az még mindig kifogott.
A csalánszőr hangyasavat, acetilkolint, szerotonint és hisztamint tartalmaz, ezért fájdalmas és égető a csaláncsípés. Teáját évszázadok óta fogyasztják ízületi betegségek ellen. Erősítő, vizelethajtó, vértisztító, tejelválasztást serkentő teakeverékek alkotórésze. Gyökerének alkoholos kivonatát samponokba, tonikokba, egyéb hajápoló termékekbe teszik hajhullást csökkentő, hajerősítő hatása miatt.
A konyhában is használatos gyógynövény: leveleit főzelékként, zsenge hajtásait tavaszi levesekben és salátákban fogyasztják, sőt, néha sörhöz is használják fűszerként. Gyökere és levelei vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásúak. Leveleit gyakran alkalmazzák epe- és májbántalmakra is. Az egész növényből kisajtolt nedv kitűnő tavaszi tisztítókúrákhoz, az egész kiválasztó szervrendszert felpezsdíti.
A középkorban háborús időkben a kendert helyettesítették vele, belőle készítettek fonalat és szövetet. Levelének gyűjtési ideje március-április hónapra tehető, gyökérzetét pedig ősszel vagy tavasszal szokás gyűjteni.
Kedvenc csalános receptem a csalános derelye, de a csalános csicserilevest is érdemes kipróbálni. Holnap csalános gnocchit főzök, ugyanúgy mint itt a spenótosat.

Salátaboglárka

Salátaboglárka (Kép: Pinterest)

4, Salátaboglárka
Számtalan népies elnevezése létezik, egyik jobb mint a másik:
Aranyka, aranysaláta, búzaeső, fügegyökér, fügelevelűfű, fügezöld, galambbegy, galambbegysaláta, olyvasztófű, Isten búzája, kakukksaláta, kakukkvirág, kisfecskefű, mennyei árpa, papsaláta, potrasaláta, rigótök, szentgyörgysaláta, tavaszi saláta, trencsénimanna, varjúmogyoró, versengősaláta, zsibavirág. Ugye megmondtam? 
A salátaboglárkának akkor a legjobbak a levelei, amikor még nem virágzik. Nos, ez a megfigyelésem szerint olyan három nap lehet. A boglárka ugyanis kibújik a földből kora tavsszal, pár nap múlva virágot bont, még látom egy-két hétig, majd amikor a bokrokon megjelennek az első levelek, a boglárka eltűnik. Pedig az okosok szerint az öregedő levelek irritálhatják a nyálkahártyát.
Ennek ellenére, én akkor is leszedem a leveleit, amikor már virágba borult. Még soha nem vettem észre, hogy bármelyik családtagom akár a legenyhébb tüneteket is produkálta volna.
Azért aki először kóstolja, tegyen egy próbát egy pici adaggal, hátha érzékenyebb, mint mi!
A boglárka amellett, hogy igazán szemet gyönyörködtető a tányéron, tele van C vitaminnal, ezért a régi korokban skorbut ellen is fogyasztották így tavasz elején.
Az íze enyhe, készítenek belőle főzeléket (én nem szeretem), köretet, levest, és természetesen eszik salátának is.
Meg kell említenem, hogy a saláta boglárka összetéveszthető a mocsári gólyahírrel, ami mérgező. De azért a figyelmes szemlélő hamar észreveszi a különbségeket, mondhatnám, hogy nem is hasonlít a két növény. Minden esetre legyünk óvatosak, és különben is vásároljuk meg a kirándulók növényhatározóját. Nagyon jó kis móka beazonosítani a különböző növényeket!
Bármilyen salátának kitűnő, csak magában a boglárka, de keverhetjük is rukkolával, spenóttal, fejes salátával.

Retek (Kép: Pinterest)

Retek (Kép: Pinterest)

5, Reteklevél
Reteklevelet még keresni sem kell, megvesszük a retekkel együtt. Azért érdemes bio retket vásárolni, és annak a levelét használni, de ha nincs kisgyerek a háznál, akkor lehet, hogy meg merném kockáztatni, hogy megeszem, hiszen a gyökerét is elfogyasztom. A lényeg, hogy nagyon friss, ropogós levelek legyenek. Erre akkor is érdemes vásárlásnál odafigyelni, ha kidobjuk, mert egy elég szembetűnő jelzője a retek frissességének. 
A reteklevél elég kellemes, ha valaki kedveli a zöld, friss ízeket, akkor nagyon vékonyra szeletelve csak úgy rá lehet szórni belőle egy keveset vajas kenyérre, de süthetjük sós palacsintába is.
Kedvenc receptem belőle a reteklevél pesto.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!