Fűszer és Lélek

Sajtos pite, amolyan pesti quiche

sajtos pite4Ritkán marad nálunk addig sajt a hűtőben, amikor már nem szívesen esszük meg, az egész család sajtimádó ugyanis. Ez a recept most mégis egy sajtmaradék felhasználó javaslat. Olyan sajtból, aminek a szélét már le kellett vágni, mert hogy is mondjam: kicsit megpunnyadt. 
Ez csak azért történhetett meg, mert egy fél mozarellát valahogy betoltam a hűtő hátsó sarkába egy dobozban, amit másfél hétig nem vettem észre, és maradt vagy 10 deka füstölt lengyel sajtom is, ami meg olyan gyenge, vagy kicsit kritikusabban rossz volt már eredetileg is, hogy nem volt kedvünk menni. Ennek persze az az oka, hogy én is bedőltem a tipikus turistabutító sajtosnéninek a krakkói piacon, pedig ismerem őt régről, hiszen ott dolgozik a világ összes piacán, csak más alakban jelenik meg. Na mindegy, így jártam, viszont mégis sikerült megmenteni. És nagyon finom lett a végeredmény.
Tésztája az előző pitéhez is használt tészta volt, abból ugyanis mindig dupla mennyiséget készítek, és a flét beteszem a hűtőbe, ahol egy hétig simán eláll, sőt, talán még jobb is lesz a végeredmény.
Hozzávalók a töltelékhez (4 kicsi 12 centis formához, vagy egy nagy, 28 centishez):
2 egész tojás
10 dkg mozarella
10 dkg füstölt sajt
5 ek tejszínes krémsajt 
1 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
10 levél medvehagyma
2 dl tejföl
1,5 dl tej
só, bors, szerecsendió

A sajtokat apró kockákra vágtam, a fokhagymát összezúztam, az újhagymát és a medvehagymát felcsíkoztam. Mindent összekevertem, és az előzőleg vakon megsütött tésztába töltöttem. 220 fokra melegítettem közben az előzőleg 180 fokos sütőt, és 15 perc alatt megsütöttem. Saláta kötelező mellé, de minden más hozzávaló szabadon cserélhető.
sajtos pite2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!