Fűszer és Lélek

Áfonyás-tejfölös pite

tejfolos pite5Úgy tűnik, a fiamnak két anyja van, de legalábbis van egy párhuzamos élete, ahol a másik anyukája, vagy én már sütöttem neki áfonyás-tejfölös pitét. Annyira állította, hogy volt ilyen, hogy rákerestem itt a blogon is, de még csak hasonló sincs. Szóval, jelentkezzen a másik anyuka, szeretnék elbeszélgetni vele, hogy ő miként kezeli a kiskamasz problémákat, flegmaságot, feleselést!
Azért most, hogy kiderült, hogy nem vagyok egyedül, kicsit el is kezdtem taposni a gyereknél, sütöttem neki egy áfonyás-tejfölös pitét. És azt kell mondjam, ez valóban nagyon finom! Soha nem jutott volna eszembe, pedig annyira krémes, és könnyű, hogy az már szinte csodaszámba megy.

Kiegészítés: Záli nem hajlandó megkóstolni, mert nem szereti a mazsolát…
   én: De hát az nem mazsola, hanem áfonya.
   ő: De, az mazsola.
   én: Kóstold meg, nagyon finom!
   ő: Nem, mert sütemény szaga van.
   én: nagyon nagy sóhaj…

Hozzávalók 6 minipite formához:
350 g sima liszt
225 g vaj
1 kk só
3 kk cukor
3-4 ek jéghideg víz

9 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
3 ek porcukor

30 dkg áfonya
7 dkg cukor
1 kk étkezési keményítő
1 rúd vanília kikapart magja

A tészta összes hozzávalóját előre behűtöm. A vajat felkockázom, és tányéron a mélyhűtőbe teszem. A lisztet is, és a késes robotgépet is a fagyasztóba teszem egy fél órára. Mikor kiveszem, egy pohárba öntök egy kevés vizet, és beledobok két jégkockát, hogy az is jó hideg legyen, innen kanalazom majd a robotgép táljába. Gyorsan összedolgozom a tésztát a géppel, majd kanalanként épp csak annyi vizet adok hozzá, hogy összeálljon a tészta. Ha ti is pici formában sütitek a pitéket, akkor most osszátok hat részre, és egyenként formázzátok gömbbé, így tegyétek a hűtőbe 30 percre.
Ha egy nagy pitét készítetek, akkor maradhat egyben. 
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A pihentetett tésztát kinyújtom, majd a piteformákba teszem, és kibélelem a tészta tetejét sütőpapírral. Sütőgolyóval vagy lencsével öntöm tele a formákat, és a sütőbe tolom 15 percre. Kiszedem a sütőből, és kiborítom a sütőgyöngyöket a papírral együtt.
Közben a tejfölt elkeverem a porcukorral és a citrommal, az áfonyát pedig összemelegítem a cukorral, keményítővel és vaníliával. Főzni nem kell, ha ereszt egy kis levet, már el is lehet zárni alatta a lángot.
A tejfölt elosztom a formákba, majd a tetejére kanalazom az áfonyát, és visszatolom még 15 percre, nagy piténél még 20-ra a sütőben. Hidegen vagy langyosan a legfinomabb.
Nyugalom, nem folyik el a tejföl! 🙂

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!