Fűszer és Lélek

Így marad szaftos a csirkemell a grillen

szaftos csirkemellElárulom, mi hogy szoktunk grillezni viszonylag szárazabb húsokat. Az a helyzet, hogy én ellennék bárányoldalason, meg marharostélyoson, de a gyerekek még nem értek meg ezekre a dolgokra, így néha beáldozom magam, és nagy duzzogva sütünk valamilyen szárazabb húst is.
Az, hogy milyet, most szinte mindegy is, lehet akár csirkemell is, mint a húsok legszárazabbika. Ezek a száraz, zsírmentes húsok nem grillezni valóak, de most őszintén, mit lehet tenni, ha a baráti társaság egy jelentős része, a gyerekek pedig majdnem mindegyike csak azt hajlandó megenni?
Akkora diktátor nem vagyok, hogy csak szaftosabb, zsírosabb húsokat süssek, ezért kikísérleteztem egy viszonylag egyszerű módszert. A csirkemellet soha nem szeletelem fel, minél vékonyabb, annál szárazabb ugyanis.
Heston Blumenthalnál olvastam először ezt a módszert, és azt kell mondanom, zseniális!
Higgyetek nekem, és próbáljátok ki!
Grillezés előtti éjszaka 8%-os sóoldatba áztatom.  Igen, a só vízelvonó hatású, de most pont ez a tulajdonsága válik majd a hasznunkra.
A 8% sóoldatba helyezett csirkemell (vagy más szárnyas) a behelyezést követően vizet veszít, de eközben a sejthártyákon keresztül bejutó sós víz megváltoztatja a sejt szerkezetét. Az ilyen sóoldatban áztatott hús bármennyire is meglepő, de több nedvességet tud megtartani a sütés során, mint a kezeletlen húsok. 8 dkg jódozatlan konyhasót oldjunk fel 1 liter vízben. Ha teljesen feloldódott, helyezzük bele a csirkemellet 6-24 órára. A só vizet von el a húsból, és a sejtek közé só kerül.
Miután kivettük a húst a sós vízből, öblítsük le, majd tegyük újabb 1,5 órára sótlan, tiszta vízbe. Húsz percenként cseréljük le rajta a vizet tisztára. A húsba belediffundálódott só a sejtfalakon keresztül ozmózissal a sejten belülre szív vizet, így a sejtekben több nedvesség gyülemlik fel, mint amennyi előtte volt benne.
A húst ezután szárazra törölgetem, kicsit fűszerezem, és grillrácsra dobom. Nem kell neki hatalmas hő, inkább kicsit több időre van szüksége. Ha van maghőmérőtök, használjátok bátran, a hőmérőnél semmi se tudja jobban, hogy mikor kell befejezni a sütést. Egyébként a grillezésnél szerintem nagyon fontos, hogy nem egy bizonyos időnek kell eltelnie, hanem egy bizonyos hőmérsékletet kell elérni, és figyelni kell rá, hogy azt viszont ne lépjük túl. Maghőmértőt 1500-2000 forintért tudtok már vásárolni, persze minél precízebb, annál drágább, de első körben egy olcsó is tökéletesen megteszi. (És akkor itt most töredelmesen bevallom, hogy bár a hőmérő 90 Celsiuson mutatja a baromfi elkészültét, a csirkemellnél én a 80-ban hiszek, de remélem ezt nem olvassa az ántsz.)
Pácolni egyébként nem nagyon szoktunk, mégis van egy kedvenc villámpácunk, amit holnap meg is írok. Én inkább a remek, szaftos, krémes köretekben hiszek, mint a hosszú pácolásban.
Persze egy jó bbq más téma, de azt hiszem a bbq-zás még nem olyan elterjedt dolog Magyarországon, inkább a grill a divatosabb. Szóval ne szárítsátok ki a húst, és ha már muszáj csirkemellet grillezni, akkor jöjjön a sóoldat!

maghomero

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!