Fűszer és Lélek

Aszalt szilvás kuglóf (gluténmentes)

ibolya macesz3Közkívánatra jöjjön az ibolyás, aszalt szilvás, gluténmentes kuglóf receptje. Jót tesz neki, ha áll két napot fóliával letakarva, úgyhogy ha hétvégére sütnétek, akkor érdemes már most gondolkodni rajta! Nem illik nagyon bele a grillezős tematikába, de olyan sokan írtatok az Instagram poszt után, hogy betűzöm ide most.
Egyébként meg hol van az előírva, hogy a grillezéshez nem lehet otthonról vinni egy kis sütit? Már közben is lehetünk éhesek, nem igaz?
Ez a mennyiség 4 “gyerek kuglófforma”, vagy egy 26 centis piskótaformára elegendő.
A gyerek kuglófforma az az, amit néha a szupermarketben lehet kapni, mindenféle mini sütőfelszerelés között, hogy a srácok is segítsenek a sütésben. Űrtartalma 0,5 liter. Én imádom használni, olyan guszta, amikor több ilyen kicsit sütemény van az asztalon.

Hozzávalók (egy bögre 2,5 dl):
2 bögre kókuszreszelék
2 bögre darált dió
25 dkg aszalt szilva (késes robotgéppel nagyon apróra vágva)
1 kk őrölt fahéj
6 tojás szétválasztva
1 bögre cukor
1 nagy csipetnyi só

A tetejére:
2 dl tejszín
1 dl mascarpone
1 ek cukor
1 nagy csokor ibolya

A sütőt 170 fokra előmelegítjük.
A kókuszreszeléket száraz serpenyőben picit megpirítjuk, de csak annyira, hogy a hófehér színe halvány sárga legyen, majd lehűtjük, és késes robotgéppel amennyire lehet, apróbbra daráljuk. (Nem kell kávédarálóval, akkor túl apró lenne)
Elkeverjük a darált dióval, majd a darált aszalt szilvát is beleforgatjuk. Kézzel morzsoljuk össze, hogy a szilvát mindenhol körbevegye a dió és a kókusz, ne egy csomóban álljon, hanem pergős legyen az állaga. Végül a tojások sárgáját is belekeverjük, ezt is ugyanígy, még most se lesz belőle massza.
Fahéjjal fűszerezzük.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral és a sóval, majd óvatosan az aszalt szilvás részhez forgatjuk.
Kivajazzuk, vagy kiolajozzuk a formát, és óvatosan beletöltjük a masszát. Kb 30 percig sütjük, majd tűpróbát végzünk. Volt már olyan is, hogy még tovább kellett sütnöm 15 percig. A formában hagyjuk hűlni 20 percig, csak utána borítsuk ki.
A tejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk össze a mascarponéval, és halmozzuk a kuglóf tetejére, és rendezzük el rajta az ibolyát. ibolya macesz7

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!