Fűszer és Lélek

Sült zöldség leves

sultzoldseg leves5Amikor kilencre jártam dolgozni, és csak este estem haza, mindig arról álmodtam, hogy egyszer majd otthonról dolgozhatok, és az milyen hatékony lesz, és minden szempontból jó.
Nos, azóta belátom, nem mindenkinek való a home office, többek között nekem se. Azzal persze nincs problémám egyáltalán, hogy gond nélkül el tudok menni Záliért 4-re a bölcsibe, vagy ha iskolai szünet van Dávidnak, akkor nem egyedül ténfereg a lakásban, és x-box-ozik 12 órát. De elég rossz vagyok a saját szigorú munkabeosztásomat illetően. Felállok a gép mellől, és berakok egy mosást, majd kitalálom, hogy megfőzöm a vacsorát, közben lejár a mosás, akkor kiteregetek, elszaladok vásárolni, pedig le kéne adnom valamilyen munkát, úgyhogy másnap inkább hajnali háromkor kelek, hogy kész legyek. Tudom, tudom, ha állásom lenne, akkor is így menne, de akkor is lehetnék kicsit fegyelmezettebb. Egyébként sokkal jobb a helyzet, mióta bölcsi van, és nem Záli mellett próbálom alvásidőben megoldani mindezt.
A másik amit nem csinálok rendesen, az az ebéd. Reggel szerencsére mi együtt eszünk, az amolyan hagyomány nálunk, ezért kelünk egy órával hamarabb, mint “kéne”, hogy legyen fél óránk közösen az asztalnál,  vacsoránál ugyanis nem biztos hogy ugyanez sikerül. Dávid szakkörön van, a férjem túlórázik, vagy Záli már ötkor éhen akar halni, és vacsorázik.
Amikor állásban dolgoztam, tudtam, hogy 12,30-kor kimegyünk ebédelni a kollégákkal. Most vagy kész van épp valami ebédidőben, vagy nem eszek semmit, és fél négykor jut eszembe, hogy nagyon éhes vagyok… Nem részletezem, de nem a legegészségesebb ebédek ugranak be ilyenkor a tányéromba. Van viszont egy állandó kedvencem, 40 perc alatt kész, méghozzá akkora mennyiség, hogy vacsorára is jusson belőle. Ez a sült zöldség leves. Mostanra tökéletesítettem a dolgot, tudom, hogy mi az, aminek benne kell lennie, és mi az, ami elmaradhat.

Hozzávalók 4 tányérhoz:
4-6 paradicsom, félbe vágva
4 sárgarépa feldarabolva
2 fej hagyma félbevágva
2 gerezd fokhagyma
1 kaliforniai paprika félbevágva, kimagozva
1 nagyobb édesburgonya feldarabolva
2 ek olívaolaj
1 ek balzsamecet
1 kk koriander mag
1 kk római kömény
1 kk nagy szemű só
1 kk bors
1 kk harissa paszta
10 dkg kéksajt
1 ek fenyőmag

A harissa, kéksajt és fenyőmag kivételével mindent egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszek, majd meglocsolom az olívaolajjal és az ecettel. 30 percig sütöm 200-220 fokon. Nem baj, sőt jó, ha kicsit megbarnulnak a zöldségek, de meg ne égjenek!
A sárgarépa viszonylag kemény marad, de nem baj.
Mindent a turmixba borítok, felöntöm 1 liter forró vízzel, és leturmixolom. Sajttal és fenyőmaggal megszórva tálalom.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!