Fűszer és Lélek

Különleges túrókuglóf

peszahi kuglof6Szombat reggel és még egy pár napig nálunk valami hasonló, túrós kuglóf lesz a reggeli. Péntek este kezdődik a zsidó húsvétnak is nevezett pészah ünnepe, aminek a gasztronómiai vonatkozása röviden annyi, hogy tilos kovászos ételeket enni, sőt, semmi olyat, ami lisztből (és még egy csomó másból készül).
Ez alól a macesz más néven a pászka a kivétel mert a macesznél a liszt és a víz nagyon rövid ideig érintkezik egymással mielőtt megsütnék, így nem indulhat be a kovászosodási folyamat. Az ünnepről bővebbet itt írtam.

Imádjuk ezt a túrós kuglófot, amit év közben akár sima liszttel is el lehet készíteni, de ilyenkor igazán különlegessé teszi a ropogós maceszdara. Most sok pesti szupermarketben lehet kapni, érdemes venni belőle, hogy később is legyen!


Hozzávalók:
25 dkg tehéntúró

20 dkg vaj

1 dl tejföl

3 tojás

25 dkg macesz dara

1,5 kk szódabikarbóna

1,5 dl őszibarack vagy almalekvár (más lekvár is jó)

10 dkg cukor
1 citrom leve és héja



A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A puha vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, tojásokat, és az áttört túrót. 
Beledolgozzuk adagonként a maceszdarát, amit előtte elkevertünk a szódabikarbónával, végül a lekvárt, a cukrot és a citromot is.

Kivajazott kuglófformába simítjuk, és 40 perc alatt tűpróbáig sütjük.

peszahi kuglof1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!