Fűszer és Lélek

Bagel avokádóval

avokados bagel09A sorozat utolsó része, a kedvencem, a bagel.
Írtam már róla jó sokat, elég sokszor sütöm vasárnap reggelire, de most ki kellett próbálnom, amit Ági barátnőm tanult a The Culinary Institute of America-ban. Én eddig szódabikarbónát tettem a vízbe, amiben a bagelt főztem, Amerikában viszont azt tanították Áginak, hogy maláta szirupot kell tenni a tésztába, és a vízbe is.

Érdekelt a dolog, hogy melyik lesz jobb, vagy mi lesz az eltérés a kettő között.

avokados bagel02Nos, azt kell mondanom, hogy szinte semmi. Ha egymás után kóstoljuk a két bagelt, akkor talán mutatkozik némi különbség, de ez olyan csekély, hogy szinte nem is lehet érzékelni. Mivel a malátaszirup drága, a szódabikarbóna viszont olcsó, így továbbra is maradok a szódabikarbónás verziónál.
Kétféle kedvenc bagelem van, az egyik a legklasszikusabb lox bagel, vagyis a Philadelphia krémsajt, és a füstölt lazac kombója, a másik az avokádókrém és füstölt sajt változat.
Ez utóbbi akkor igazán jó, ha mozsárban törjük össze az avokádót, de tényleg nem krémesre, hanem jó darabosra hagyjuk. Pici citrom, pici só, pár szem koriander mag, kevés fokhagyma, és semmi más nem kell bele, de a sajt az legyen jó füstös, és sós.
Elképesztően finom, próbáljátok ki. Akkor lesz az avokádó tökéletes, ha magában kóstolva kicsit íztelennek találjuk, és tennénk még hozzá mindenből, de leginkább sóból. Ekkor legyünk erősek, és hagyjuk így a krémet! A sajt majd pótol mindent.
Hozzávalók 8 db bagelhez:

25 dkg finom liszt
25 dkg rétes liszt
7 g szárított élesztő
6 dkg cukor
1 kk só
2,5 dl meleg víz
1 ek szódabikarbóna a főzővízbe

(Vagy a cukor helyett 1 ek malátaszirup a tésztába, és a szódabikarbóna helyett is 1 ek malátaszirup a vízbe.)

A hozzávalókat 10-15 perc alatt jól összedolgozzuk, majd nyolc egyforma részre osztjuk. Konyharuhával letakarjuk, és tíz percet pihentetjük. Lisztezett deszkán téglalap formára nyújtjuk, amit hosszában feltekerünk. Kört formázunk belőle, a két végét jól összenyomjuk. Ismét letakarva harminc percig kelesztjük. Közben lábosban vizet forralunk egy kanálnyi szódabikarbónával. Oldalanként fél-fél percig főzzük a bageleket, megkenjük tojássárgájával, esetleg megszórhatjuk mákkal, szezámmaggal, lenmaggal, most mandulával, majd 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Egy kis bagel történelem

avokados bagel04

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!