Fűszer és Lélek

Mákos perec mustárszósszal

makos perec1Emlékeztek még a régi mozis kemény perecekre? (Hetvenes, nyolcvanas évek.) Amin a só volt a legfinomabb? Ha szerencsénk volt, akkor viszonylag puhát sikerült venni, de ha nem, akkor olyan kemény volt, hogy szinte a fogunk beletört. Nem csoda, hogy amikor betörtek a multiplexek Magyarországra, gyorsan elterjedt a popcorn a mozikban, és szinte azonnal eltűnt a “magyar” perec. Helyette jött a bécsi, de töredéke fogy belőle a popcornénak.
A philadelphiai perec puha, de kívülről ropogós. Soha nem láttam, hogy mákkal szórták volna, de a tegnapi sajtos perec-zsömle után nem akartam ezt is sóval szórni, így alaposan meghintettem mákkal. Szerintem jól tettem, nagyon finom a sok ropogós mákszem a tetején, de nem autentikus. Érdekes hogy az amerikaiak mustárral eszik a perecet. Megkóstoltam, nekem nem jött be, de nyilván ez is szokás kérdése. Főztem mellé egy mustáros sajtszószt, és azzal ettük. Szuper vendégváró!
Különlegessége a perecnek, hogy nem csak megfőzik, de le is fagyasztják sütés előtt. Tudom, hogy ez elég sok macera, de úgy tűnik, hogy nem felesleges, mert nagyon finom lett.
Mi pl. a maceszgombócot is lefagyasztjuk mielőtt főzzük, és az a helyzet, hogy senki nem csinál olyan jó állagú maceszgombócot, mint az anyukám. (Ide azt kéne írnom, hogy mint én, de az olyan nagyképű lenne 😉
perecmustar1Hozzávalók a perechez:
6 dkg olvasztott vaj
3 dl víz
7 g instant élesztő
2 tk só
1 ek méz
50 dkg sima liszt
10 dkg rétes liszt
1 tojás a kenéshez
mák a szóráshoz

1 zacskó szódabikarbóna a főzővízhez

1900

1900

A tészta hozzávalóit kidagasztjuk, majd egy óra alatt duplájára kelesztjük. Több, egyforma rúddá sodorjuk, és pereceket formázunk belőle.
Szilikonlappal bélelt tepsire tesszük, és betoljuk a fagyasztóba minimum 3 órár, de akár egy napra is. Fontos, hogy ne sütőpapírra tegyük, mert még a teflonos papírra is képes odafagyni. Ha nincs szilikon lapunk, akkor használjunk olajjal megkent folpackot.
A keményre fagyott pereceket 30 másodpercre lobogva forró, szódabikarbónás vízbe tesszük, majd sütőpapírral bélelt tepsire szedjük, felvert tojással lekenjük, és vagy megszórjuk mákkal, vagy nem.
20 percig sütjük 180 fokos sütőben.

Közben elkészítjük a mustáros sajtszószt:
3 dkg vaj
1 ek liszt
1,5 dl tej
10 dkg reszelt parmezán
1 ek magos mustár
2 kk méz
csipet só
A vajon kicsit megbarnítjuk a lisztet, majd felöntjük a tejjel, és csomómentesre keverjük, beforraljuk. Parmezánnal, mustárral, mézzel, és sóval ízesítjük. Ha szeretjük, le is turmixolhatjuk utána, ettől kicsit hígabb és selymesebb lesz. CS1239

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!