Fűszer és Lélek

Perec, bagel, és a társai

perec13A perec és a bagel valahogy olyan közösségi, utcai ételek. Igazság szerint soha nem sütném itthon egyiket se, ha lehetne belőle jó minőséget kapni. De sajnos eddig se Magyarországon, se a bagel hazájában Lengyelországban nem sikerült igazi, jót kapnom.
Azon, hogy a krakkói Bagelmama nevű hely, ahol a töltelék tökéletes, a felszolgálók kedvesek, a tulajdonos pedig alighanem amerikai, mert lengyelül nem beszél, csak angolul, szóval még ott is csak bagelnek látszó tárgyat szolgálnak fel, az tényleg elszomorodtam egy kicsit.
Pont annyira, hogy amikor hazaértem az volt az első, hogy bedagasztottam egy bagel tésztát, amit szuperül lehet perecnek is csavarni, de ebből a legjobb a töltött perec-zsömle is.
Az a baj a máshol kapható bagel és perectésztákkal, hogy kispórolják a főzést. Pedig ha a tészta nincs sütés előtt megfőzve, akkor soha nem lesz olyan tömör, mégis nagyon finom, mint amilyennek lennie kell. Egyébként Krakkóban vettem egy kis bagel füzért Zálinak egy utcai árustól, az már majdnem jó, valószínű legalább jól meggőzölték.
peddler-nyplÉrdekes, hogy hány nemzetnek és milyen sok városnak van saját perece, de itt Magyarországon valahogy a perec egyáltalán nem népszerű. Pedig milyen finoma puha bécsi perec, vagy a phildadelphiai, és milyen jó a ropogós német, vagy vékonyka lengyel perec, és milyen klassz ezt enni az utcán, miután egy utcai árustól szinte fillérekért megvásároltuk. Én mindig is imádtam, de már annyira kevés helyen lehet kapni, hogy a gyerekeim szinte nem is ismerik. Úgy döntöttem, hogy ezt sürgősen meg kell változtatni, és muszáj lesz kiválasztanunk a saját, kedvenc perecünket, amit ezentúl gyakrabban sütök majd kirándulásokra. Szerintem megéri azt a kicsi többletmunkát, amivel a főzése jár! Elsőként egy sajttal töltött perectészta következik, de sütöttem még kétfélét, más tésztával, ezeket is felteszem majd a blogra, és nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy nektek melyik stílus tetszik a legjobban!
Remélem nemsokára visszakapom itt a blogon is a kis perec favikonomat, annyira hozzám nőtt már az utóbbi években. 

Lina Lochiavo 1908

Lina Lochiavo 1908

Sajttal töltött perec zsömle (1 bögre=2,5 dl)
1 1/2 bögre meleg víz
1 evőkanál cukor
2 teáskanál só
1 csomag szárított élesztő
4 1/2 bögre sima liszt
5 dkg olvasztott vaj 
+40 dkg reszelt sajt
+1 tojássárgája a kenéshez
+nagy szemű só a tetejére
+ 4 ek szódabikarbóna a vízbe, amiben főzzük

Alaposan dagasszuk ki a tésztát, majd takarjuk le, és kelesszük a duplájára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Forraljunk egy nagy lábosban 4 liter vizet, majd tegyük bele a szódabikarbónát.
A tojás sárgáját verjük fel egy kevés vízzel.
Ebből a mennyiségből 20 zsemle lesz kb, ezért a megkelt tésztát osszuk 20 részre. Kicsit lapítsuk ki, majd a közepére tegyünk egy adag reszelt sajtot. Formázzuk meg, hogy a sajt sehol ne tudjon kifolyni. Tegyük a forró vízbe, majd  oldalankét főzzük 1-1 percig. Szedjük át a sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük le tojással, és sózzuk meg, majd toljuk 180 fokra előmelegített sütőbe 20 percre.

perec12

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!