Fűszer és Lélek

Koronázási csirke

koron5

Szívesen asztalhoz ültem volna 1953-ban Londonban és is


Egy londoni szupermarket polcáról emeltem le életem első koronázási csirkéjét, ami nyilván nem a minőség csúcsa lehetett, de nekem akkor, húszéves fiatalnak szinte a gasztronómia csúcsát jelentette, annyira ízlett. Hamar utána is jártam, hogy mi ez, és hogyan készül, de akkoriban Magyarországon még elég kevés helyen árultak mangót vagy mangó chutney-t, így csak néha tudtam elkészíteni ezt a szuper ételt.
A receptet II. Erzsébet megkoronázása alkalmából készítették a Le Cordon Bleu London séfjei, akik az indiai fűszerekkel, alapanyagokkal nyilván a monarchiára szerettek volna utalni. 
Az étel azóta is nagyon népszerű, olyannyira, hogy tényleg minden szupermarket hűtőpultjában megtalálható, és az az igazság, hogy Angliában nem is kell olyan nagyon kutatni, hogy ehető változatot találjunk. Persze legjobb otthon elkészíteni, így legalább tudjuk mi van benne. 
Igazi hősők használhatnak házi chutney-t és házi majonézt is, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy boltival nem pont ugyanolyan a végeredmény.
Hozzávalók:
1 egész főtt csirkemell
1 dl majonéz
2 dl tejföl
(3 ek mazsola: én most nem tettem bele, de nagyon finom benne!)
4-5 ek mangó chutney
1 ek curry por

pirított mandulaforgács
friss koriander zöld
saláta levelek
koronazasi csikre koron koron2A mártáshoz minden hozzávalót összekeverünk, majd beleforgatjuk a felkockázott csirkemellet is. 24 órára hűtőbe tesszük, majd salátalevelekre halmozzuk, mandulával és korianderzölddel megszórjuk.
Kínálhatunk mellé pitát vagy naan kenyeret is. 
Ha van másfél óra szabadidőtök, mert mondjuk fekvőgipszben raboskodtok, akkor érdemes megnézni a koronázási ünnepséget videón. 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!