Fűszer és Lélek

Citromos-meggyes piték

citrompite3Mennyire bírjátok a savanyút? Én imádom! Most hétévégén viszont kiderült, hogy sokkal jobban szeretem, mint mások. Az az igazság, hogy az unokatesóm kivételével mindenki elég savanyú arcot vágott, amikor beleharapott a sütimbe, na. Vicces volt. Én úgy szeretem a lemon curd-öt, ha tényleg citromos, ezért ehhez a mennyiséghez mindössze 20 deka cukrot szoktam tenni, az szokásos 25 helyett. Úgyhogy azért érdemes megkóstolni, melőtt lehúznátok a tűzről, és ha nem elég édes, akkor gyorsan adni még hozzá egy kis porcukrot.

citrompitezali1

Instagram? https://instagram.com/fuszereseszter/ 🙂

Hozzáalók 3 db 12 centis minipitéhez, vagy 1 db 28 centishez:

A lemon curd-höz:
4 nagy citrom reszelt héja, és leve
10 dkg vaj
20 dkg cukor (ha nem szeretitek savanyúan, akkor 25 dkg cukor)
5 egész, nagy tojás

Egy lábosban összeolvasztjuk a vajat a citrom levével és héjával és a cukorral, folyamatos kevergetés mellett. Langyosra hűtjük.
Vagy vízgőz föltött dolgozunk tovább, hogy össze ne kapjon a curd, vagy vastag talpú edényt használunk a legalacsonyabb hőfokon, és megállás nélkül keverjük!
A langyos vajas keverékhez adjuk a tojásokat, és simara keverjük. Addig kevergetjük, amíg be nem sűrűsödik. Átszűrjük felhasználás előtt.

A tésztához
38 dkg sima liszt
25 dkg vaj
12 dkg porcukor
3 db tojássárgája
1/2 citrom reszelt héja

Egy tálban a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, és a citrom héjat. Gyorsan összedolgozzuk. Ha mégsem állna össze, tehetünk hozzá max 1 ek tejfölt, de össze fog állni!

Fóliába csomagoljuk, és minimum egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Kivesszük a hűtőből, és enyhén lisztes felületen vékonyra nyújtjuk.
Piteforma nagyságú kört vágunk belőle (számoljuk bele a perem magasságát is!). Kibéleljük a tésztával a formát, majd beleszórjuk a meggyet, amit befedünk a lemon curd-el. A tetejére egy újabb, lyukas tésztalapot helyezünk, amit tojással lekenünk.
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Teljesen behűtve fogyasztjuk.

A meggyhez:
50 dkg fagyasztott meggy
2 ek porcukor
2 ek étkezési keményítő
A meggyet fagyottan elkeverjük a porcukorral és a keményítővel.
+1 tojás a kenéshez

citrompitefazis

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!