Fűszer és Lélek

Rákóczi túrós pite

rakoczi turos pite13Gyerekkorom kedvence volt a Rákóczi túrós. Imádtam, nem is nagyon emlékszem, hogy mást kértem volna, ha beültünk egy cukrászdába. Aztán egyszercsak elkezdett szinte az összes magyar cukrászda csalni a Rákóczival. Vastag lett az alsó tésztaréteg, vékony a túró, vagy kimaradt a baracklekvár. Később olyat is láttam, hogy az alsó tésztán egy piskótalap volt, rajta egy kevés túró, majd újabb piskóta, és rengeteg tojásfehérje következett. És ha ez nem lett volna elég, nagy csalódás volt az is, amikor édesapám elárulta, hogy a süteményt nem is Rákóczi Ferencről nevezték el, pedig mindig a lelki szemeim előtt láttam, ahogy valamelyik zempléni várban sütik a kis Ferikének a szakácsok a konyhában. Asszem’ ez volt az utolsó csepp a pohárban, és évekig nem ettem semmit cukrászdában. Aztán szépen lassan egyre több jó, de legalábbis elfogadható cukrászda nyílt, és újra lehetett ehető sütiket kapni. Ezt a kis pités verziót a sarki cukiban láttuk, és annyira megtetszett, hogy meg is sütöttem itthon. 
Úgy tűnik, még mindig szeretem.
rakoczi turos pite10Hozzávalók 3 db mini, 12 centis piteformához, vagy 1 db nagy, 26 centis formához:
12,5 dkg liszt
2 ek cukor
1/2 tk só
12 dkg hideg vaj kockára vágva
1/2 tk vanília kivonat

A töltelékhez:
3 ek baracklekvár
40 dkg tehéntúró
1 dl tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1 ek citromlé
2 tojás sárgája
csipet só
4 ek cukor

A habhoz:
150 + 35 g cukor
50 ml víz
2 db tojásfehérje

rakoczi fazisA tésztához mindent a hűtőbe teszek, még a lisztet és a keverőtálat is. Később összekeverem a lisztet a cukrot és a sót, majd belemorzsolom a vajdarabokat és gyorsan tésztát gyúrok belőle, vagy késes robotgéppel dolgozom.  
Három részre osztom, korongot formázok belőle, és  2-3 mm vastagra nyújtom. A kivehető aljú piteformákba teszem, megszurkálom és újabb fél órára a mélyhűtőbe teszem. Sütőpapírral bélelem, majd sütőgyönggyel, vagy lencsével megtöltöm, és “vakon” sütöm 170 fokra előmelegített sütőben 15  percig. 
Kiszedem belőle a sütőgyöngyöt, a tésztát megkenem baracklekvárral, majd megtöltöm az összekevert túrótöltelékkel, és visszatolom a sütőbe újabb 15 percre.
Közben a habhoz a 150 g cukrot a vízzel felforralom. A tojásfehérjét lágy habbá verem a maradék cukorral, és a forró cukorszirupot hozzácsurgatva kihűlésig keverem habverővel. Ez kb 15 perc. A habot a pitékre halmozom, vagy nyomom, majd szakácsfáklyával karamellizálom. 
Hidegen, de frissen a legfinomabb!

rakoczi turos pite09

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!