Fűszer és Lélek

Valami jó a menzáról: paprikakrémes csirke


paprikakremescsirkefazis-Anyu, ma valami tök jó ebéd volt a suliban, majd te is főzhetnél olyat!
-Igen? Mi volt az?
-Valamilyen hús szósszal.
-Mindenképp!

Ismerős? Kiskamasz fiúgyerek, végre elejt valamilyen információmorzsát itthon, de túl sokra nem megyünk vele. Végül is, mondhatta volna azt is, hogy a második volt tök jó, és reprodukáljam. Ettől valóban több információt sikerült átadnia. 
Szerencsére a huszonegyedik században nincs túl nehéz dolgom, meg tudom nézni a neten, hogy mit rendeltem neki: paprikakrémben sült csirkét. 
Nem túl bőséges az infó, de legalább abban biztos lehetek, hogy van benne paprika, csirke, és nincs benne tejtermék. Nyilván sejtettem, hogy a bentiben nem volt kesudió, de én imádom, és azt gondoltam, hogy csak jó lehet, ha ezzel sűrítem a mártást. Kiderült, hogy az étel egyáltalán nem hasonlít, de nem baj, ne legyek szomorú, nagyon finomat főztem. 
Egyébként valóban finom, és a sűrű mártás alatt elképesztően szaftos marad a csirkemell, egyáltalán nem szárad ki. Ha van még otthon valakinek nyáron eltett faszénen megsütött paprikája, akkor az különösen szerencsés, mert a füstölt íz igazán nagyot dob az összhatáson, de ha nincs, akkor is remek lesz a végeredmény! Ebben az esetben viszont érdemes a kesudiót picit megpirítani egy száraz serpenyőben darálás előtt, így csalva egy kis grillezett ízt az ételbe.
Egyébként nekem is volt kedvencem a sulimenzán, be is került a családi repertoárba. Igaz, én a receptet is elkértem a konyhás nénitől. Úgy kezdődött, hogy a spagettivéget főzés előtt meg kell pirítani, hogy ne ragadjon össze. Emlékeztek még a spagettivégre? Nagy, többkilós csomagban lehetett kapni, és egy perselymalac volt rajta, jelezve, hogy olcsó termék. A menzán ebből főztek, de mi imádtuk vele a mustáros-tejfölös szeletet. Azért ha most belegondolok, nem teljesen érthető, hogy mi is az a spagettivég? Hiszen az egy hosszú tészta…  
Ezt a receptet pedig már egyszer elkészítettem, csak kicsit másképp, marokkói változatban. Ha nem lenne a poszt után az ajánló, nem is emlékeznék rá! 

daci menza1

Pár hét, és újra lehet polóban menni iskolába!

Hozzávalók:
2 nagy kaliforniai paprika (vagy ennyi fagyasztott, grillezett paprikahús)
10 dkg kesudió
só, bors
1 kk harissa vagy más erős paprika krém
1 gerezd fokhagyma összezúzva
1 ek méz
1 nagy, egész csirkemell filé (dupla, kb 40 dkg)
2 ek olívaolaj

A paprikát sütőben, vagy a gázrózsa felett megsütjük. Akkor jó, ha a héja már szinte teljesen fekete. Műanyag dobozba tesszük negyed órára, hogy a saját gőzében megpuhuljon, és könnyen lehúzható legyen a héja. Megpucoljuk, majd le is öblítjük, hogy ne maradjon rajta mag.
A kesudiót késes aprítóba öntjük, és finomra daráljuk. Rádobjuk a paprikát, és krémesítjük, majd a fűszereket is hozzáadjuk. Akkor jó, ha kenhetően sűrű krémet kapunk. Kóstoljuk meg, és ha szükséges ízesítsük utána. 
A csirkemelleket vágjuk hosszában négy részre, majd enyhén sózzuk be. Egy sütőtálat kenjünk ki olívaolajjal, majd fektessük rá a húst, amit öntsünk le a paprikamártással. 
Fontos, hogy mindenhol elfedje a húst! 180 fokon süssük 35 percig, majd kuszkusszal, rizzsel, vagy salátával tálaljuk.

paprikakremes csirke14

Készült mellé kuszkusz is, csak én nem kaptam belőle.

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!