Fűszer és Lélek

A világ legjobb flódnija

flodni13Akárhogy is, mindig ez a győztes recept.
Készülhet klasszikus, vagy kicsit más töltelékkel is.

Facebookon osztottam meg egy flódni fotót, amit egy izraeli cukrász készített és fotózott, és olyan nagy hatással volt rám a kép, hogy egész nap csak arra a flódnira tudtam gondolni. Úgy tűnt, az olvasóimra is ugyanazt a hatást tette mint rám, így hamar el is dőlt, meg kell sütnöm nekem is, és meg kell osztani a receptet magyarul. Temesvári Szilvi gyorsan le is fordította, ezer köszönet érte neki! Arra gondoltam, hogy hálából viszek neki a sütiből, de valahogy elfogyódott. Most kénytelen leszek sütni egy másikat…

Első olvasatra kicsit ijesztő lehet, hogy úgy tűnik, mintha ez a flódni 48 óra alatt készülne el, de az az igazság, hogy kb. 1 óra munka van vele, és egy másik, amikor sül. A többi csak pihentetés, hűtés. Szóval senkinek ne vegye kedvét az idő faktor, garantálom, hogy megéri! Elképesztően finom, minden morzsájában tökéletes flódni lett.
izraeli flodni5Arra gondoltam, hogy legközelebb ha sütöm, a tésztába való vizet lecserélem fehérborra, mert én azzal szoktam készíteni a flódnitésztát, illetve a dió és a mákrétegből is 10-10 százalékkal kevesebbet készítek, viszont a datolyát lecserélem 20 deka szilvalekvárra, de az ananászt meghagyom.
A datolyától nagyon édes, igaz, pont attól lesz egy picit keletiesebb a hangulata, de én annyira imádom a szilvalekvárt, hogy muszáj beletennem, és kész! A recept szerint kellett volna egy kis méz, vagy glükózszirup az ananászba, ezt én kihagytam, és nem is hiányzott, elég édes volt így is.
Szóval, hölgyeim és uraim, a tökéletes flódni receptje következik, Merav Scheiner Danchenko receptje szerint. Érdemes őt követni az Insatgramon, fantasztikus amiket süt!

izraeli flodni2

A töltelékek egy éjszakát pihennek a hűtőben.

Hozzávalók
26,5×19,5 centis sütőformához (ez a kistepsi méret):

Tészta:

500 g liszt
200 g vaj
75 g porcukor
2 tojássárgája
egy csipet só
130 g nagyon hideg víz

Töltelékek:

A töltelékeket egy nappal előtte el kell készíteni és felhasználásig hűtőben tárolni. 

Diós töltelék:
200 g dió apróra aprítva 🙂
50 g mazsola durvára aprítva
180 g cukor
100 g víz

Mákos töltelék:
175 g frissen darált mák
70 g cukor
90 g víz
1/2 narancs reszelt héja

Szilvalekvár, vagy ananász töltelék:
1 doboz 380 grammos konzerv darabolt ananász (leszűrni és hideg vízben lemosni)
(1 ek glükóz vagy 2 ek méz)
fél citrom leve

Alma, vagy datolya töltetlék:
A recept szerint lehet kész datolyatölteléket használni vagy arab datolyatésztát, ezt először meg kell gyúrni, hogy a kezünktől jól felmelegedjen, aztán 2mm vékonyra kell kinyújtani a sütőforma méretére. Na, ilyet nem kaptam a töröknél sem, így 150 g datolyát ledarálva elkevertem két evőkanál melegvízzel.

Ha az almát választjuk hagyományosan, akkor:
1 kiló alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
1 ek. méz
1 ek. cukor
1 ek fahéj
5 szem szegfűszeg (teatojásba téve)
1,5 dl fehér kóser bor (persze akinek fontos a kóser)
zsemlemorzsa (1 ek, amennyi a felesleges folyadékot felszívja)
Az almát a mézzel, cukorral, borral, fehéjjal, szegfűszeggel megpárolom. Nem szabad túl főzni! Szűrőbe teszem, és teljesen lecsepegtetem. 

Kenéshez:
1 tojás sárgája
2 ek tej

izraeli flodni1

A kinyújtott tésztalapokat sütőpapírra fektetjük, és egy napra a hűtőbe tesszük.

Elkészítés:

1., A tészta összetevőit a víz kivételével pulzáló üzemmódban összedolgozni robotgépben ,lassan adagolni hozzá a vizet, míg lágy, egységes tésztát nem kapunk.

2., Négy egyenlő részre kell osztani a tésztát (érdemes lemérni) és kinyújtani tepsiméretre.

3., A tésztalapokat sütőpapírra tesszük és egy éjszakára berakjuk a hűtőbe.

4., A diós töltelékhez közepes lángon főzzük az összetevőket míg a cukor teljesen el nem olvad és a massza be nem sűrűsödik. Utána azonnal tárolódobozba kell tenni, lehűteni és egy éjszakára betenni a hűtőbe.

5., A mákos töltekékhez az összetevőket 2-3 percig közepes lángon főzni amíg elkezdbuborékosan forrni. Aztán bedobozolni, lehűteni és egy éjre betenni a hűtőbe.

6., Az ananász töltelékhez az ananászt blenderrel vagy fűszeraprítóval fel kell aprítani aztán a többi hozzávalóval együtt, közepes lángon kb. 5 percet főzni, amíg be nem sűrűsödik, pépszerű masszává nem válik. Aztán doboz, hűtés és éjjeli hűtőszekrényezés.

7., (A tepsit sütőpapírral béleltem úgy, hogy a két hosszabbik oldalán 5-5 centit kilógjon a papír. Így miután megsült, könnyen ki lehetett emelni. ) A sütőforma aljára leteríteni egy réteg tésztát, rá a diós massza, aztán tészta, aztán mák, aztán tészta, aztán datolya, és a datolyára jön rá az ananász. Az utolsó tésztalappal lefedni, megkenni a tojássárgája-tej kombóval és 10 percre visszatenni a hűtőbe hogy megszilárduljon.

 8., Közben sütőt előmelegíteni 200 fokra amiben először 10 percet kell sütni majd 175 fokra csökkenteni a sütő hőmérsékletét és további 50 percet sütni. Sütőből kivéve legalább egy órát kell pihentetni.

 9., Egy éjszakára hűtőbe kell tenni a kész süteményt, hogy megszilárduljon.

Klasszik flódni receptem itt olvasható 2008-ból.
izraeli flodni12

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!