Fűszer és Lélek

Brokkoli ropogós

brokkoli ropogos19Gyakrabban kéne maceszdarával főznöm! Minden annyira finom vele, ropogós, kicsit mintha diós lenne. Ez a brokkoli ropogós pedig tényleg a legjobb ebben a témában! 
Furcsa, de arra is most kellett rájönnöm, hogy mikor lesz tökéletes a brokkoli: kuktában készítem, gőzölve. Nagyobb rózsákra bontom csak tisztítás után. Kevés, kb egy deci vizet öntök az edénybe, beleteszem a párolóbetétet, és így párolom. Miután lezárt a szelep, pontosan két percig tartom takaréklángon a tűzhelyen, aztán egy percig még nem nyitom ki, de már lehúzom a tűzről. Utána hideg vizet engedek a kukta fedőjére, így hamar kinyitható. Pont tökéletes lesz mindenhol, se túl nyers, de túl puha. Miután lehűlt annyira, hogy hozzá tudok nyúlni, kézzel kicsit elmorzsolom a brokkolit, hogy még darabos maradjon, de majd formázható legyen.
brokkoli ropogos27Tojással, maceszdarával, sóval, borssal, és szerecsendióval keverem, majd tenyérben gombócot formázok belőle, amit kicsit ellapítok, és forró olajban megsütöm. Nem fűszerezem túl, mert utólag mindenfélével lehet enni: egyszerűen joghurttal, vagy tejföllel, újhagymával, esetleg chilivel, korianderrel, citrommal, de nálunk a gyerekek majonézzel szeretik.
Maceszdara Pesten több helyen is kapható, de otthon is el lehet készíteni, ha nagyon apróra összetörjük a kész maceszlapokat egy konyharuhában, vagy késes robotgépben.
Egyébként mi ennek az ételnek a magyar neve? Ropogós, fasírt, lepény, vagy mégis mi? A ropogós megnevezés kicsit olyan napközis, a macesz miatt ez most tényleg ropogós, így maradjon ez.

Hozzávalók:

50 dkg brokkoli (általában egy fej a zöldségesnél, szárral együtt)
3 egész tojás
1/2 bögre maceszdara (1 bögre 2,5 dl)
só, bors, sok szerecsendió
olaj a sütéshez

brokkoli ropogos01

Kuktában 2 percig párolt brokkoli


Kézzel elmozsoljuk

Kézzel elmorzsoljuk


Összekeverjük a maceszdarát a tojásokkal

Összekeverjük a maceszdarát a tojásokkal

Miután megfőtt a brokkoli, kézzel elmorzsoljuk. A három tojást elkeverjük a fűszerekkel és a maceszdarával, majd összeforgatjuk a brokkolival. Ne csodálkozzunk, viszonylag száraz lesz a massza, kézzel össze kell majd nyomkodni a gombócot, mielőtt sütjük. Olajban oldalanként 2,5-2,5 percig sütjük közepes lángon.
Ebből a mennyiségből 10 darab lett.

brokkoli ropogos07

Tejöllel a kedvencem!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!