Fűszer és Lélek

Rozmaringos kalács, grillezett camembert mellé

husveti rozmaringos kalacs03Mi ma este ilyet eszünk majd a barátainkkal, de ezt gondolom róla, hogy ez egy igazi, nem hagyományos húsvéti vendégváró is lehet.
A kalácsban sok rozmaring, kevés , sült fokhagyma, némi durvára vágott mogyoró és olívaolaj van, a sajtban pedig kb. ugyanezek, annyi különbséggel, hogy a sütés utolsó pár percében  csorgatok rá egy kevés mézet is.

Előre is elkészíthető, mert a kalács eláll akár egy napot is, ha jól le van takarva, de a sajt csak frissen jó. Úgy lehet előre megsütni, hogy a camembert fa dobozának a felső részét tesszük a tepsi közepére, és ezt rakjuk körbe a kalácsgolyókkal, és így sütjük. Majd amikor megérkeztek a vendégek, csak betoljuk az előre elkészített sajtot a sütőbe, és 25 perc alatt megsütjük, végül a kalács közepére helyezzük, és már lehet is tunkolni.
Két üveg bor mindenképp legyen otthon!

husveti rozmaringos kalacs04Hozzávalók a kalácsgolyókhoz:

50 dkg sima liszt
1+1 egész tojás
0,5 dl olívaolaj
2,5 dl langyos víz
7 g instant élesztő
1 kk só
1 kk cukor
1 ek apróra vágott rozmaring
5 gerezd fokhagyma (amit előtte kevés olajon serpenyőben alacsony lángon arany színűre, és puhára sütöttünk, majd összezúztuk)
5 ek durvára vágott mogyoró
1 db 30 dekás fa dobozos camembert
5 gerezd fokhagyma (amit előtte kevés olajon serpenyőben alacsony lángon arany színűre, és puhára sütöttünk, majd összezúztuk)
1 ek rozmaring levélke (itt nincs összevágva)
7 dkg előre megpirított mogyoró
2 ek méz

sult camembertA kalácshoz minden hozzávalót a karos dagasztógépbe teszek, és szép simára dagasztom, majd letakarva hagyom a duplájára kelni kb. 40 perc alatt.
Apró, 2-2,5 dekás gombócokat formázok a megkelt tésztából, és körberakom vele a sajtos doboz tetejét. Lekenem a felvert tojással, tíz percig pihentetem, majd újra lekenem.
180 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg szép piros nem lesz, kb. 30 percig.
A sajtot óvatosan körbevágom a tetején a külső szélétől pár milliméterre, majd a lehető legvékonyabban leszedem a kérgét.
Belenyomkodom a zúzott sült fokhagymát, és a rozmaring ágacskákat. Visszateszem a dobozába. Amikor kell, 30 percig sütöm 180 fokon. Mielőtt kivenném, megszórom mogyoróval és csorgatok rá mézet.
husveti rozmaringos kalacs07

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!