Fűszer és Lélek

Szülők az étteremben

bratty_kid_restaurantTalán soha nem értenek majd egyet az emberek abban, hogy járjanak-e a gyerekek étterembe, ha igen, akkor hány éves kortól, a nap melyik szakában, vagy milyen árfekvésű legyen az az étterem. Egyébként meglehetősen hasonlít a szituáció a kutya-étterem konfliktushoz. Van, akit egyáltalán nem zavar, sőt, megszólítja a gyereket/kutyát, megkínálja a saját ételével, vagy megsimogatja a fejét. Persze létezik az ellenkezője is, aki nem akar gyereket/kutyát látni maga körül még véletlenül se.
Én igazán megértem az utóbbiakat is. Szeretem a kutyákat nagyon, de tudom, hogy pl. nagyanyám be nem tette volna a lábát egy ilyen helyre, nála a macska se jöhetett be soha. A kutyás ellentét könnyen leküzdhető Budapesten. Viszonylag kevés helyre lehet bevinni, így akinek nem tetszik, könnyedén talál másikat. Én egyébként támogatom a kutyás helyeket, pláne, hogy nincs kutyánk, és ilyenkor igyekszem egy kis simogatást intézni magamnak.
A gyerek már nehezebb téma. Annak, aki garantáltan gyerekmentes helyen szeretne menni, nincs egyszerű dolga. Leginkább késő este, és a fine dining éttermekben van esélye. Hát, az a helyzet, hogy én őket is tökéletesen megértem, pedig van két gyerekem. 
Ennek ellenére természetesen hordom a gyerekeimet étterembe. Dávid lassan 11 éves, vele már nagyon komoly helyekre is be lehet ülni, sőt érdemes. Tud étlapot olvasni, vagyis el tudja képzelni, hogy egy étel megnevezése mit is takar, illetve nem fél megkérdezni a felszolgálót. Imád étterembe járni, tudja értékelni a jót, és meglehetősen kritikus is.
Záli 2,5 éves, és nyilván nem hordom még fehér abroszos helyekre. Általában jó kedve van, már rendes székről is feléri az asztalt, és ő aztán tényleg mindent megeszik. De a türelme 30 perc, és ez így van rendben. Se mások, se magam, se Záli kedvét nem rontanám el azzal, hogy nyafognia kelljen egy 1.5-4 órás vacsora alatt.
Neki maradnak még a kis büfék, illetve az olyan éttermek, ahol valóban nagy a gyereksarok, vagy jó időben van kert és játszótér. Na, ez utóbbi igazi kismama-kisgyerek mennyország! Megeszik az ebédet, és már szaladnak is! Mi pedig ehetünk komótosan a többiekkel, csak a limonádét kell néha újra rendelni, amikor a odaszaladnak inni.
Tíz év alatt jól meg tudtam figyelni a szülőtípusokat az étteremben. Persze mindegyikben magunkra is ráismerek, mi se és a gyerekeink se viselkednek mindig egyformán, és néha egészen borzasztóak tudunk lenni. Persze legtöbbször ultra cukik is!
gross21, Az ideges apuka
Miután helyet foglaltak, a gyerekek azonnal szaladnak a játszósarokba, de előbb kiborítják a kólát. Apukánál azonnal elszakad a cérna, és negyven perc alatt ledaráltatja az egész ebédet. Alig várja, hogy megérkezzen az étel, nagyon gyorsan eszik, és erre bíztatja az egész családot. Persze a gyerekek rohangálnak, ezért az anyuka egy pillanatra se tud leülni, ő gyakorlatilag nem is eszik. Miután az édesapa befejezte, azonnal fizet, és terelgeti kifelé a családot. Közben megjegyzi, hogy ez volt az utolsó alkalom.
b4288877d46b35f8_6101629031_839960a01d_b.preview2, Lazáék
Látszik rajtuk, hogy gyakran járnak étterembe. A felszolgálók a nevükön szólítják a gyerekeket is, akik olyanok, mint egy zsák bolha. Távirányítós autót gurítanak a pincér lába elé, papírrepülőt dobnak egy idősebb házaspár asztalára, majd csokival kenik össze a bejárati ajtót. A szülőket egyáltalán nem zavarja a gyerek, ők most lazítani jöttek. Komótosan beszélgetnek, oda se néznek a srácokra. A gyerekek csak a somlóiba piszkálnak bele, végül zokognak, hogy miért nem volt paradicsomos spagetti. Amikor elhagyják az éttermet, az egyik vendég tapsban tör ki.
3, Tabletkirályok
Az egész család azonnal telefon/tablet nyomkodásba kezd, amint leültek. Becsekkolnak, lefotóznak mindent, majd mindenki mindenkivel szelfizik. Aztán lefotózzák az étlapot, végül megnézik, hogy ki mit ajánlott a neten. Viszonylag csendben megebédelnek, majd a két kicsi rajzfilmet néz a tableten, a szülők kávéznak, emailt olvasnak. Végül értékelik a helyet a fészbukon is, majd távoznak.
11 kid4, Biomamiék
Anyuka azonnal kiborul, amikor a Tabletkirályok megérkeznek. Ennek hangot is ad, hogy más is hallja: ahelyett, hogy odafigyelnének a gyerekre, egy kütyüt nyomnak a kezébe! Majd csodálkoznak, ha hiperaktív lesz!
Utána megkérdezi a felszolgálót, hogy milyen bioétellel tudnak szolgálni a gyerekeknek, illetve megkéri, hogy melegítse meg a tápszert, de ne mikróban, hanem 36 Celsius fokos vízfürdőben. Egyébként természetesen még szoptat, de most tele az étterem, és inkább mégis a tápszer mellett dönt.
5, Gourmet-ék
Pistike nem rendelhet rántott csirkemellet sült krumplival, akárhogy is szeretné. Azt akárhol tud enni. Itt halat kell enni, több helyen is megírták, és a Kovácsék is mondták.
Milyen vajjal készül a hal? Ír? Francia nem volna? Az ír vajhoz nem illik tökéletesen a kedvenc boruk.
De legyen szíves megkérni a séfet, hogy semmiképp ne készítse túl a halat. Hát, ez sajnos egy picit túlkészült. Érzed, Pistike?
A videón pedig igazán aranyos srácokat láthattok, amikor egy fine dining étterembe viszik őket, és azt és ugyanúgy szolgálják fel nekik, amit a felnőtt, fizető vendégeknek.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!