Fűszer és Lélek

Legyen a címe mondjuk a legjobb cheesecake!

cheesecake_legjobb26.jpgTudom én, hogy cheesecake receptekkel tele a padlás, de akkor is meg kellett ezt írnom. Történt ugyanis, hogy a barátnőm egy olyan példányt hozott a fentnevezett süteményből, hogy majdnem elájultunk a gyönyörűségtől. Sajnáltam, nem ő sütötte, mert akkor tudtuk volna a receptet, de így nekem kellett igazságot tennem egy csomó recept között. Az alapanyagokban nem volt nagy különbség, de a sütési időben akkora eltérések voltak, hogy nem tudtam kire hagyatkozzak. Az egyik kedvenc éttermem változata szerint mindössze 6+8+4 percig kellett volna sütnöm, de azt nem mertem bevállalni. Pedig az az igazság, hogy nagyon szeretem azt a fajta cheesecake-t amit ők készítenek, mégis papírkutya voltam, és adtam az időnek. Persze még így is sokkal rövidebb ideig készült, mint amit eddig sütöttem, és nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel.
De az extra nem is ez volt abban amit ettünk, hanem a whisky-s sóskaramell öntet, és az aszalt meggy keveréke. Azt ajánlom, ha van időtök, kedvetek, és krémsajtok, akkor vegyetek egy üveg whisky-t és pár marék aszalt meggyet, nem fogjátok megbánni!

cheesecake_legjobb10.jpgA keksz alaphoz:
10 db zabfalat keksz
8 dkg olvadt, de nem forró vaj

A kekszet összetörjük, majd összedolgozzuk a vajjal. 23 centis tortaforma aljába nyomkodjuk, majd 160 fokon 6 percig sütjük, majd kivesszük, de a sütőt nem kapcsoljuk ki. 

A krémsajt réteghez:
75 dkg krémsajt (Philadelphia jellegű)
3 egész tojás
12 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart magjai
1 csipet só

Az összes hozzávalót gépi habverővel összekeverjük, majd a langyosra hűlt kekszalapra öntjük, és 170 fokon 20 percig sütjük.

Tejfölös réteg:
45 dkg 20%-os tejföl
4 dkg cukor
1/2 rúd vanília kikapart magjai

Az összes hozzávalót összekeverjük, majd a krémsajt rétegre öntjük, és 170 fokon 8 percig sütjük.

A tortát teljesen lehűtjük, csak utána tálaljuk. A tetejét megszórjuk az aszalt meggyel, és csorgatunk rá a whisky-s sós karamellből.
32 dkg cukor
4 ek víz
1 ek citromlé
1,5 dl tejszín
4 dkg  vaj
1 tk fleur de sel
1/2 dl whisky

A cukrot a vízzel és a citromlével megolvasztjuk egy lábosban nagyobb lángon. Nem szabad kevergetni, meg fog olvadni mindenhol! Mérsékeljük a lángot, és középbarnára pirítjuk a cukrot. Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz!
Nagyon óvatosan öntjük hozzá a tejszínt, nehogy ránk fröccsenjen a cukor, majd belekeverjük a vajat, a sót, és végül a whisky-t is. 

cheesecake_legjobb05.jpg

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. lptkptr says:

    @Fuszeres Eszter: Hittem is, nem is. Elkészítettem. Szuper.

  2. @lptkptr: ezen en is csodálkoztam, de tökéletesen működik.
    Mar amikor kivettem a sutobol, akkor is jónak tűnt, de mire teljesen behult a torta, addigra tökéletes lett.

  3. lptkptr says:

    Kedves Eszter!

    A 45 dkg tejföl 8 perc hőkezeléstôl tényleg összeáll? Se egy tojás, semmi egyéb?

  4. the.man says:

    @PSzilva36: az a márka amelyik sima ízesítetlen fehér krémsajtot rejt, nem kell mindenbe belekötni
    (szegény így is csak a világ második legjobb sajttortáját tudja megcsinálni)

  5. PSzilva36 says:

    A “Philadelphia jellegű” krémsajt az melyik márka?

  6. @jed: jogos, elnézést, be is írom a posztba. 23 centis tortaforma.

  7. jed says:

    Elég az egészet a sütőbe önteni, vagy kaphatánk egy tortaforma méretet? 😉

  8. the.man says:

    @Fuszeres Eszter: nem szép dolog olyan címet adni ami nem igaz 🙂

  9. Mazlee says:

    a meggy miatt szerintem az utolsó.

  10. @e-Szterke: Örülök! 🙂
    @the.man: hát sajnálom, már ez a címe, úgyhogy ez nyert! 😉

  11. the.man says:

    legyen a címe mondjuk a második legjobb cheescake az enyém után
    🙂

  12. e-Szterke says:

    Ezt most rögtön ki kell próbálnom! Köszönöm, Drusza


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!