Fűszer és Lélek

GASZTRONÓMIAI TRENDEK 2015-BEN

Tömegével jelennek meg a 2015-ös gasztronómiai trendeket megjósoló írások a neten. A 2013-as jóslatok szerintem 2014-re értek be igazán Magyarországon, de kétségtelenül itt vannak.Úgyhogy mindenképp érdemes barátkozni a mostani tippekkel is, mert ha nem is most, de nemsokára itt lesz, az tuti!
Tavaly ezt jósoltuk, kevés sikerrel 🙂
Tavalyelőtt pedig ezt. Már akkor jött a popup, és tessék!

MÉG TÖBB POPUP ÉTTEREM
Mautner Zsófi kezdte Magyarországon, utána hamar jött a Globalista Konyha Laufer Judittal és Balázsy Pannával, és itt a sor nem fejeződött be. 2015-ben ez hatványozódni fog, gondoljunk csak a Restaurant day őrületre az utóbbi évben.
ORRÁTÓL A FARKÁIG
Ezt már ígérik pár éve, de én még mindig azt látom, hogy az emberek leginkább csak csirkemellet esznek. Azért persze főleg gyakorló gasztománok körében hódit az állat minden ehető részének az elfogyasztása, de szerintem ez továbbra is csak egy szűk “réteghobbi” marad.

husleves.jpg

HÚSLEVES (Világevő András kiegészítése: csontleves/erőleves lesz az.)
Nyilván nem csak a csirke vagy marhahúslevesre gondolnak, hanem a pho és a ramen-félék is még nagyobb térhódítása várható. Én bizony támogatom, hogy jóféle húsleveseket együnk.

id135-2.jpgMATCHA TEA (fotó http://cdn3.volusion.com)
Azt jósolják, hogy vége a zöldtea divatnak, 2015-ben matcha teát isznak majd csajok a teázókban. Hát, nem is tudom. Én maradok a fekete teánál.
FERMENTÁLT ÉLELMISZEREK
Mindent fermentálni fogunk állítólag, nem csak a káposztát, és a zöldbabot. Tegnap készítettem is egy üveg sárgarépát, majd beszámolok pár nap múlva.
Azért ennek már pár éve látszik a hatása, a nyolcadik kerületben is mindenhol kimchit készítenek. 😉
HÚSMENTES NAP
Ezt is érzem már egy ideje, mintha tényleg kevesebb húst ennének az emberek, és ezt nem lehet csak a hús árára fogni, hiszen a zöldségek is elképesztő árban vannak sajnos. Attól még messze vagyunk, hogy hetente csak egyszer együnk húst, de már messze nem csak a rántott gomba a húsmentes étel.

6887891_orig.jpg

CANNABIS (fotó: http://www.cureyourowncancer.org)
Komoly séfek próbálkoznak mindenféle marihuánás recept kifejlesztésével, nem csak az unalmas sütiket sütik sorra. Nos…
FILIPPÍNÓ KONYHA
Az olvasottak alapján abszolút bizalmat szavazok ennek a jóslatnak! Nyíljanak a filippínó éttermek sorra, szerintem jól járunk majd. Addig is egy kis ízelítő: http://www.seriouseats.com/2014/07/what-is-filipino-food-cuisine.html

kalettes-comparison-2.jpgKALETTES (kalett?) (fotó http://modernfarmer.com)
Ez egy teljesen új hibrid zöldség, a kelbimbó és a fodroskel kereszteződése. Nagyon szép, és állítólag nagyon finom is. Attól tartok, erre is várnunk kell még pár évig, de aki nem bírja addig, az magot már most rendelhet: http://www.johnnyseeds.com/c-1066-kalettes.aspx
BACON MINDENBE
Koktélba, csokiba (már most is van), fagyiba (ilyet is kóstolhattunk már), hummuszba, minden másba. Ezzel én úgy vagyok, hogy bacon eddig is mindenben volt, amiben lehetett, muszáj ezt fokozni?
COMFORT FOOD-FINGER FOOD
Még mindig nem találtam jó magyar szót a comfort foodra, de ugye a házias, laktató, imádnivaló ételekről van szó, ami szinte kivétel nélkül sok-sok szénhidrátot tartalmaz 🙂 Eddig a finger food – erre azért van viszonylag jó szó, mégpedig a party falat – nem éppen a comfort food megfeleője volt, de 2015-ben sajtostésztát, és hasonló jóságokat fogunk apró pikszisekből enni egy-egy koktél mellé.
FÜST
Ezt is ígérik pár éve, de mint ahogy a karfiol steak vagy az eclair fánk se okozott komoly áttörést, én a füstölést se vettem észre. Kár, szeretem a füstös ízt.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. anima_trix says:

    én is azt veszem észre, hogy egyre kevesebb húst esznek az emberek körülöttem. Én igyekszem egyre kevesebb zsiradékot enni, de azért csak van elhasznált olaj. Ti mit csináltok vele? én eddig kiöntöttem, de ez a MOL olajgyűjtés nagyon tetszik, és még nyerhetek is glurl.co/b-olaj


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!