Fűszer és Lélek

BUDAPESTI JULBORD

1526395_1004520542906873_3755155627344955419_n.jpg-karácsonyi svédasztal-

Pár éve arról beszélgettünk a Facebookon, hogy egyszer szívesen lennénk az IKEA “katalógusemberek” helyében karácsonykor. Annyira hívogatóak a svéd karácsonyt bemutató fényképek! Először is már az nagyon tetszik, hogy nem csak a család, hanem nagyobb baráti társaságok ülnek le az asztalhoz, ahol nem egy fáradt házigazda szedi a töltött káposztát, és próbál rábeszélni a két gombócra a halászlé után, hanem olyan “svédasztalos” az egész. Mindenki felszabadult, semmi se kötelező. A dolog ott kezdődik, hogy a gyerekek valóban részt vesznek a készülődésben. Van idő és legfőképp van kedv és energia a velük való közös sütésre, főzésre, díszítésre. Bevallom, amikor sok vendéget várok, én se lelkesedem az ötletért, hogy a kétéves kislányom “segítsen” a konyhában, pedig a szívemmel tudom, hogy a legrosszabb, amit tehetek, ha nem engedem.
Bár egy évig életem Svédországban, a svéd karácsonyból nekem csak egy jutott, de azért leírom, amire emlékszek.
A fát nem mindenki ugyanakkor díszíti, van, aki korábban, van aki karácsonykor, de ez akár évente változhat. Jó ötlet, nem ugyanaznap van tele a baleseti várója vérző kezű apukákkal 😉
A karácsonyi asztalt julbord-nak hívják, amire “svédasztal” szerűen tálalnak mindent, de ezt az asztal körül is ülik. Ami mindenképp van rajta: többféle hering, ebből akár 4-5 féle is. Céklasaláta, felvágottak, sonkák, pástétomok, füstölt halak, de angolna biztos, kaviáros tojás. És igen, van svéd húsgolyó is.
Ami viszont elmaradhatatlan, az a tejberizs.
Mindenféle italt isznak, a vodkától kezdve a sörig, de leginkább a glögg megy, ez a svéd forraltbor, ami hasonlóan van fűszerezve, mint amit Magyarországon megszoktunk, de kerül bele mazsola, illetve más aszalt gyümölcs, mandula, vagy bármi, ami olyan “karácsonyos”.
A legviccesebb azonban szerintem a svéd karácsonyban (ezen év közben is képes vagyok nevetni ha eszembe jut, annyira vicces), hogy kötelező karácsonyi program szenteste délutánján 3-tól 4-ig a Walt Disney összeállítás, ahol Donald kacsa és barátai boldog karácsonyt kívánnak a tévében. Kalle anka och hans vänner önskar God Jul = Donald kacsa ugyanis svédül Kalle anka, vagyis kb. Karcsi kacsa.
Én is elkészítettem egy svéd karácsonyi vacsorát (azért a svéd barátaitoknak ne áruljátok el, mert biztosan felszaladna a  szemöldökük). A menü persze semmiben nem hasonlít az eredetihez, de a családom szerint nagyon finom lett, “svédes” is, úgyhogy maradhat.
A legtöbb alapanyag az IKEA Svéd Finomságok Boltjából való. Kedvencem a kicsi, kész tésztakosárka, ebből nálunk egyébként mindig van itthon, tíz perc alatt olyan fingerfood falatkák dobhatóak össze benne, amitől mindig el vannak ájulva a vendégeim. Különben pedig megjegyzem, hogy lehet kapni kötözött sonkát is, méghozzá jó minőségűt, nem olyat ám, ami tele van nyomatva vízzel és az azt megkötő anyaggal. 

A vacsora 6 főre készült (de nyolcan is jóllaktunk volna belőle), az IKEA Svéd Finomságok Boltjában 14840 forintot költöttem, de vettem egy üveg GLÖGGöt is, ami nem alapanyag, de kötelező az asztalon. +alapanyag költség 2100 forint volt.

ikea karacsony107.jpgKéksajtos kosárkák (előétel)

Hozzávalók:
2 doboz tésztakosárka (Krustander)
12,5 dkg kéksajt (OST BLÅMÖGEL)
2 dl tejföl
1 nagy csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
10 dkg darált dió

A sajtot összetörtem a többi hozzávalóval, majd habzsákba töltöttem, és a tésztakosárkákba nyomtam. Megszórtam mág egy pici petrezselyemmel.

ikea karacsony111.jpgLazacos céklakrémleves hidegen

Hozzávalók:
1 kg cékla megtisztítva
1 fej hagyma
5 dkg vaj
só, cukor, bors
4 ek áfonyás almaecet
4 gerezd fokhagyma

A tetejére:
10 dkg füstölt lazacfilé (LAX KALLRÖKT)
6 ek tejföl
6 ek sült hagyma (Készen kapható ez is, ROSTAD LÖK)
1 ek friss kapor

A leveshez megdinszteltem a hagymát, majd rádobtam a felkockázott céklát. Felöntöttem 2 liter vízzel, fűszereztem, hozzáadtam az ecetet és a fokhagymát, majd puhára főztem. Amikor elkészült, még egy picit utána édesítettem, és tettem bele kevés ecetet. Teljesen lehűtöttem.
Tálalásnál minden tányér levesbe tettem egy kanálnyi tejfölt. A lazacot vékony csíkokra vágtam, és a tejföl tetejére halmoztam, majd megszórtam friss kaporral és a sült, ropogós hagymával. Valódi svéd kétszersülttel kínáltam.

ikeakaracsony13.jpgCiderben párolt sonka, tormakrémes krumplisalátával

Hozzávalók:
1 kg “karácsonyi sonka” JULSKINKA (A fagyasztóban található, és már meg van főzve, azonnal fogyasztható, de én kicsit tovább gondoltam…)
1 üveg GLÖGG ÄPPLE (fűszeres almaital, alkoholmentes)
2 pici chili
1,5 kg salátának való burgonya

1 üveg tormamártás SÅS PEPPARROT
1 kis fej hagyma
1 csokor kapor apróra vágva

A sonkát 30 perc alatt újrafőztem a GLÖGG ÄPPLE-ben a chilikkel, és a lében hagytam kihűlni, majd vékonyan felszeleteltem.
Közben megfőztem héjában a krumplit, majd megpucoltam, felszeleteltem, és még melegen összekevertem a tormamártással, a kaporral, és a felkockázott hagymával. Ezt is jól behűtöttem.

ikeakaracsony16.jpgNarancsos karácsonyi cheesecake

20 dkg zabkeksz KAKOR HAVREFLARN
7 dkg vaj
60 dkg krémsajt (tejszínes)
10 dkg tejföl
15 dkg porcukor
2 dl vanília öntet SÅS VANILJ
6 dkg étkezési keményítő
4 db tojás
15 dkg Narancs- és bodzavirágdzsem SYLT APELSIN & FLÄDER

A kekszet késes robotgéppel ledarálta, majd összedolgoztam a vajjal. Egy kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, és a kekszes masszát belenyomkodtam. 160 fokon 10 percig sütjük.
A krémsajtot habverővel elkeverjük a többi hozzávalóval, majd a kissé kihült kekszes alapra öntjük. Az elkevert narancslekvárt kanalanként a krémbe csöpögtetjük, majd 160 fokon 60 percet sütjük. Teljesen lehűtjük, csak utána tálaljuk.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!