Fűszer és Lélek

Zubrowka, a “bölényes vodka”

Mondtam már, hogy imádom a lengyeleket? 🙂

De mielőtt folytatnám, nézzétek meg ezeket a fotókat, a Bialowieza Nemzeti parkról:

Különben nem most kezdődött, és nyilván az is benne van, hogy Lengyelországból (is) jöttek az őseim. De mindez a Krowkával kezdődött, az egészen biztos. És én nem csak az ízét szerettem, hanem teljesen odavoltam a csomagolásáért már három évesen. Az a tehén valahogy zseniális volt. És akkoriban láttam először a mostani kedvencemet a Zubrowkát is, ami bizony nem tejkaramella, hanem vodka. A bölényes lengyel vodka, amiben van egy fűszál. Anyuék kaptak egy üveggel, és hetekig nem tudtam levenni a szemem a bölényről a címkéjén. Azt hittem, valami amerikai, indiánok által készített ital, annyira összenőtt a fantáziámban az indiánokkal a bölény.

bolenypark2.jpgMostanság pedig a fűszáltól vagyok oda, annyira zseniális ötlet. Van benne egy pici valami, amitől mindig a természet, a szabadság jut az eszembe. Egyébként érdekes, hogy a lengyelek a kovászos uborkába is tesznek valami zöldet az uborkán és a kapron kívül, méghozzá egy tölgyfalevelet. Az is annyira természetközeli szép dolog, egyszerűen jó dolog ezekre az üvegekre ránézni!

ZUBROWKA a fűben.jpeg
A bölényfű, vagy más néven illatos szent perje, ami a Zubrowka vodka egyik alapanyaga, nem csak egy látványosság a vodkás üvegben, hanem ez adja az ital jellegzetes ízét és színét is. A lengyel-fehérorosz határ környékén fekvő Białowieża Nemzeti Park (Puszcza Białowieska) tisztásain nő, és a vadon élő ritka európai bölény előszeretettel legelészi. A hagyomány szerint nyaranta kézzel szedik a füvet, és a napon szárítják. A bölényfüvet egyébként ágynemű illatosítására is használták. Na, ez is olyan, amit annyira szívesen kipróbálnék: a bölényfűvel illatosított ágynemű 🙂
boleny.jpgA fű egyébként bólék, krampampuli ízesítésére is jó vaníliás-kókuszos aromája miatt. Németül pont az illata miatt vanillegrasnak is hívják, de angolul is létezik a sweetgrass, vanilla grass, és manna grass elnevezése is.
Én a vodkát jéghidegen, mélyhűtőből kivéve szeretem, még a poharat is be szoktam hűteni, de az az igazság, hogy a Zubrowka valóban nagyon jó almalével keverve! Ki hogy szereti, de nekem long drinkként jött be a legjobban, 2 deci almalé, fél deci Zubrowka.
Az időjárás szerint a hosszú hétvége csak két napos lesz, de nekem most akkora kedvem támadt legalább Zakopánéig elmenni!
Itt pedig természetközeli nyereményeket lehet nyerni, érdemes megnézni!bolenypark.jpg

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!