Fűszer és Lélek

Parmezános gombóc

parmezanos gomboc2.jpgA tiroli szalonnás gombóc húsmentes, extra változata. Míg az eredeti inkább köret, ez maga a főétel. Nagyon laktató étel, este hat után tilos!
A parmezán nem valami olcsó sajt, ha megtehetitek, ne sajnáljátok rá a pénzt, de hétköznap valami olcsóbb sajt is megteszi helyette.

Hozzávalók:
3 db zsemle
2 tojás
1,5 dl tej
10 dkg csiperke
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kk szárított kakukkfű
2 ek vaj
1/2 kk őrölt szerecsendió
só, bors

4 ek vaj
4 dl tejszín
10 dkg frissen reszelt parmezán
1 ek őrölt trombitagomba por (esetleg el is maradhat)
1 gerezd fokhagyma
só, bors

A zsemléket apró kockákra vágjuk, a tojásokat elkeverjük a tejjel, és a zsemléhez adjuk. Negyed óráig állni hagyjuk, néha megkeverjük, hogy mindenhol beigya a tojásos tejet.
A csiperkét nagyon apró kockákra felaprítjuk. A hagymát nagyon finomra vágjuk. Serpenyőben vajon megfonnyasztjuk a hagymát és a gombát, majd ráreszeljük a fokhagymát is, végül az egészet összekeverjük a beáztatott zsemlével. Fűszerezzük, majd vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából. Kb. 15 perc alatt puhára főzzük.
Közben a vajat megolvasztjuk, és erre szedjük a kifőtt gombócokat. Rázogatva enyhén megpirítjuk, felöntjük a tejszínnel, amit előzőleg elkevertünk a fokhagymával, gombaporral és a fűszerekkel. A tetejére szórjuk a sok parmezánt, amit enyhén elkeverünk, de csak úgy, hogy a gombócok tetején is maradjon belőle. 10 percre grill alá toljuk.
parmezanos gomboc1.jpg 

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. cippo says:

    Szia Eszter,

    eszelős finom a kaja, de ha szigorúan a receptet követtem, nekem szétestek a gombócok a főzővízben, úgyhogy mentésként végül hozzácsaptam még egy tojást, és 2 ek lisztet (a nagy pánikban nem találtam otthon búzadarát).

  2. Hatttorihanzo says:

    @Fuszeres Eszter: Vagy délben szoktam kelni és 2-3 körül fekszem le a munkám miatt. Ezért éreztem kötelességemnek hogy belekössek a 6 órába :). A logika nyilán jó, amíg az emberek értik hogy mi a lényege…

  3. hagyma says:

    @Fuszeres Eszter: a kiflikrumpli jo
    siman eszem magaban is
    a voros bor felviszi a vernyomasomat, igy marad a feher

  4. @Gsnake: @hagyma: különben meg nyilván igazatok van! 🙂
    Na, iszok is egy pohár vörösbort, és sül a kifliburgonya a sütőben.

  5. Gsnake says:

    @Fuszeres Eszter: Mondjuk a koplalás nem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet…
    Bocsánat a közbeszólásért, de agylobot tudok kapni az “este hat után ne…” marhaságtól.

  6. hagyma says:

    @Fuszeres Eszter: nono!
    en ejjel ketto korul is kepes vagyok barmit /steaket, pizzamaradekot, paprikaskrumplit stb. felzabalni/

    a kaja jo, de ha kiprobaljuk koret less a sorsa:)

  7. @Hatttorihanzo: nyilván semmi, DE, ha este hat után nem eszel, akkor jó eséllyel napi legalább 14 órát vagy étel nélkül. Vagyis addig se hízol 🙂

  8. Hatttorihanzo says:

    “Este 6 utan tilos”… ??? Mert mi is tortenik az emberi szervezettel 6 utan? (a helyes valasz: az egvilagon semmi) Amugy jo kis receptnek tunik.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!