Fűszer és Lélek

Csípős sült paradicsom leves

sult paradicsom leves11.jpgMajdnem minden nap főzök valamilyen levest, mégse szoktam leírni a receptet, mert annyira egyszerűek, hogy szinte nincs is recept. De fel lettem szólítva a lekörmölésükre, nem is a recept, csak az ötlet gyanánt. M barátnőm ugyanis azért nem főz leveseket, mert szerinte egy jó leves legalább két óra, vagy ha nem annyi, akkor pedig semmi sem jut eszébe. Ezt én egyébként tökéletesen megértem, pont azért nem is írtam le eddig, mert szerintem is a húsleves a leves, a többi csak leveske hozzá képest, és most miről írjak? Még csak egy sztori sincs mellé, leves és kész. Hideg, langyos vagy forró, húsz perc alatt, vagy kicsit hosszabban főzőm, néha még ennyi idő se kell hozzá, és bizony belekerül minden: mirelit zöldség, fonnyadozó kelkáposzta, fél hagyma, egy marok ez, egy marok az, de szinte soha nem az ami épp a piacon vagy a kertben terem. Szóval ezentúl lesznek gyors, hétköznapi levesek, de nem fogom túlvariálni, nem lesz előtte mese. Azt majd hozzáképzelitek, hogy tegnap vacsorára leves volt…

sult paradicsom leves03.jpgCsípős sült paradicsom leves
30 perc alatt kész, 5 perc munkával

Hozzávalók 6 tányérhoz

1 kg apróbb szemű paradicsom
4 nagy fej lila hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 ágacska kakukkfű
1 kk apróra vágott rozmaring
1 dl extraszűz olívaolaj
só, bors
kb. 2 ek Tabasco
(12 szelet bacon, ami el is maradhat)

1, Előmelegítjük a sütőt 250 fokra. A paradicsomokat felül kissé bevágjuk.
A lila hagymákat megpucoljuk, négyfelé vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, félbevágjuk a gerezdeket, és egy-egy paradicsomba dugjuk.
2, Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, rátesszük  a paradicsomokat és a hagymát. Megszórjuk a fűszerekkel, meglocsoljuk olívaolajjal és a sütőbe toljuk kb. 20 percre, amíg megsül, kicsit megbarnul.
3, Ha baconnel a tetején szeretnénk, akkor serpenyőben ropogósra sütjük a szalonnát, majd hagyjuk kissé lehűlni, és kézzel morzsoljuk a kész leves tetejére.
4, Egy tálba öntjük a megsült zöldségeket, és annyi forróvízzel egészítjük ki, hogy kb. 1,2 liter legyen összesen. Botmixerrel pépesítjük, majd Tabascoval fűszerezzük.

sult paradicsom leves15.jpg

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!