Fűszer és Lélek

Világevő séfverseny, lesz folytatás

DSC_3807Designfood_Antonio_Photography.jpgVilágevő András rendezett egy múlt héten egy chef versenyt, amit szerényen csak Világevő Séfversenynek nevezett. A legnagyobb hazai séfek csaptak össze egy privát kezdeményezésre indult örömfőzés keretében. A versenyzők és a zsűritagok között is volt Michelin-csillagos séf, de nem kímélte magát a 64 éves Bíró Lajos sem, és versenyzőként vállalta a megmérettetést! (Fenti képen a nyertes fogás, Sárközi Ákos, Borkonyha, Rakott borjúnyelv mangalicapörccel és idényzöldségekkel)
Szerintem menőség, hogy ennyi topséf részt vett rajta, olyan jó érzéssel töltenek el mindig azok dolgok, ahol emberek összefognak, de ma már az is nagy dolog, ha csak arra hajlandóak hogy a szabadidejükben valami közöset csináljanak, együtt gondolkodjanak.
A versenyről itt egy videó, elég jó mulatságnak tűnik, a végeredmény pedig egész elképesztő, mondjuk a versenyzők neveit olvasva ilyesmire számítottam.

Világevő Séfverseny from kraftbp on Vimeo.

Ádám Csaba, Olimpia – Budapest
Bicsár Attila, Alabárdos – Budapest
Bíró Lajos, Bock – Budapest
Pataky Péter, IKON – Debrecen
Sárközi Ákos, Borkonyha – Budapest
Takács Lajos, Lacipecsenye – Budapest
Varju Viktor, Bock – Budapest
Wolf András, Salon – Budapest

 

DSC_3895Designfood_Antonio_Photography.jpg(Második hely, Ádám Csaba, Olimpia, Borjúsült mangalicacsászárral, shisós krumplipürével, citromolajos jus-vel és yuzukrémmel)
András szerint a Világevő Séfverseny legfontosabb célja a séfek népszerűsítése, megismertetése szélesebb közönséggel, de ezen túl szeretné ezt az eseményt más, értelmes, közérdekű célokra is használni.
A séfek a versenyen kaptak egy alapanyagot, méghozzá a mangalicát, abból kellett dolgozniuk. Vicces, hogy egyik kedvenc külföldi blogomban is épp most került elő a mangalica, így érdekelt, hogy Világevőnek miért pont erre esett a választása.

DSC_3850Designfood_Antonio_Photography.jpg(Bicsár Attila: anyaghasználat különdíj!, Alabárdos Mangalicagulyás, sárgarépa textúrák, sárgarépás gnocchival és répasalátával) 
András ugyanis célul tűzte ki a jó minőségű termelők, tisztességes hazai tenyésztők felkarolását.
(Hurrá! Mi is ezért hozzuk nyáron Budapestre a valódi Gönci barackot, és ezért hozunk majd idén először első osztályú fokhagymát is.)
Itt pedig egyértelmű volt az egyik kedvence, a Fekete Bárány manufaktúra Balatonhenyén, akiknek járt is a földjén, szóval ezekkel a mangalicákkal még “éltükben” találkozott is kisebb korukban. Ráadásul elintézték, hogy stresszmentes legyen a vágás, ebben meg az is segített, hogy a helyi böllér még Takács Lajos, séf apjától tanulta a szakmát, így nagy rajongója a Lacipecsenye séfjének.
És természetesen az is óriási előny, hogy a (jó és valódi) mangalica eleve olyan termék, amit érdemes népszerűsíteni. De később akar majd egészen más témákat is, még jobban lőtérbe hozni halakat, zöldségeket, egészséges, jó minőségű dolgokat.

“Maga a versenysorozat, amit persze erőse eufemisztikus, így hívni, hiszen egyelőre még épp rettenető boldog vagyok, hogy sikerült az első, de annyira szerette mindenki, hogy egyértelmű, hogy lesz folytatás. Ehhez keresem most a kereteket, a résztvevők köre is változhat, remélem sok séf lát abban fantáziát, hogy megismerjük a nagyon emberi és vidám oldalát is, miközben szakmailag is alaposan bemutatkozhat. Szeretnék majd még extrémebbeket is, például gombászós-halászós-gyűjtögetős verziót, vagy akár tájjellegűt, ahol mondjuk egy régió alapanyagaiból főznek ott jellemző ételeket, persze akár újragondolva, saját arculathoz hangolva. Szóval nagyon izgalmas a tervezés, kapok rengeteg jó ötletet is, aminek nagyon örülök.”

Én nagyon várom a következőt, remélem nemsokára már az extrém részek következnek, annál is inkább, hogy egyszer már láttam videót egy erdőbe kirakott séfkülönítményről, és elképesztően izgalmas dolgokat készítettek. Volt mit tanulni!
Jókutiról nem teszek fel képet.

Fotók: Fekete Antonio

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @világevő: attól félek, hogy eltereled a figyelmet a lényegről.

  2. világevő says:

    Pedig rettentő jól néztem ki!
    Köszi, na meg a fokhagymából én is rendelnék majd!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!