Fűszer és Lélek

Olvas, nem olvas, ki az?

sohanincs.pngNagy baj ha nem olvas a gyerek? Nekem igen, mert én sokat olvasok, és fantasztikus olvasói élményeim vannak gyerekkoromból, az átolvasott napokról nyáron, vagy amikor kamaszkoromban azzal borítottam ki a szüleimet, hogy az étteremben se voltam képes letenni egy nagyon izgalmas regényt, és két fogás között olvastam. Persze nem az olvasás volt a baj, hanem hogy átlagos kamaszhoz méltóan, nem igazán vettem részt a beszélgetésben. És nem csak egy regény erejéig, hanem pár évig…
www.globonet.jpgViszont olvastam, méghozzá mindent, ami kezembe került. Az elképesztő gagyi, egy nap alatt kiolvasható ponyváktól kezdve a szépirodalomig. Sőt, egyszer titokban elolvastam egy Júliát is, és be kell vallanom, hogy tetszett. Nem tudom ki emlékszik ezekre a romantikus “regényekre”? Száz oldal lehetett kb, és havonta jelent meg valamikor a rendszerváltás után. Hatalmas sikere volt. Én csak azért nem olvastam belőle többet, mert azt nagyon cikinek tartottam volna, ha valaki ezzel a kezemben lát, úgyhogy kimaradt az életemből, pedig…pedig az egyik barátnőm ezekkel a szuper történetekkel csiszolta német nyelvtudását, és hetente fordította németről magyarra a szerelmes regényeket. Az ötvenedik után úgy érezte utálja az emberiséget.
Három könyv fogott ki rajtam igazán, az egyik a Légy jó mindhalálig, a másik a Kőszívű ember fiai, a harmadik pedig egy volt pasim által ajánlott személyiségfejlesztő regény volt. Mondanom se kell, nem volt egy hosszú kapcsolat, nem fejlődött eléggé a személyiségem, pedig a főszereplőt Joynak hívták. Hahaha. Viszont cserébe bevallom, hogy hetedikben imádtam az Aranyembert.
Dáviddal nehezebb dolgom volt, mert a férjem egyáltalán nem emlékszik, hogy mit olvasott 14 éves kora előtt, én pedig hiába jönnék egy 8-9 éves kisfiúnak a Két Lottival, vagy Lakner Artúr Édes mostohájával, körberöhögne. Így magamnak kellett kitalálni, hogy mi lehet számára a kellően izgalmas, amit már maga is hajlandó elolvasni, vagy lehet közösen, felváltva olvasni belőle. Egy éve Erdőbényén egyik esős napon még a szekrény tetején talált, Szent Péter esernyőjét is megpróbáltam felolvasni Dávidnak, de a huszadik oldalon feladtam, a százhuszadik megmagyarázandó fogalom után. Egyszerűen élvezhetetlen volt. Most azt gondolom, hogy 10-12 éves korig, egyszerűen kortárs irodalmat kell a gyerek kezébe adni. Rengeteg fantasztikus kortárs író van, aki ennek a kiskamasz korosztálynak ír, magyar is, de szerencsére a külföldi sikerekből is elég sokat lefordítanak magyarra.
Tényleg öröm látni, amikor egy negyedikest egyszerűen beszippant egy regény, de azt gondolom, hogy a mai gyerekek -tisztelet a kivételnek- maguktól nem lesznek olvasó emberek. Kell a szülői presszió, az első 20 oldalnál. Mert utána, ha jó a könyv, akkor nem ereszti a gyereket. És én megértem, hogy gyorsabb, könnyebb szórakozás az Xbox, meg hogy jó néha a tévé előtt bambulni. Olyannyira, hogy mi támogatjuk Dávidot a számítógéphasználatban.
Na és persze néha megvesszük őt, hogy olvasson. Szó szerint is, képletesen is.
És akkor pár konkrétum 8-10 éves fiúknak, ami nekünk nagyon bejött (volt pár nem túl sikeres próbálkozás, erről nem írok):

Jeff Kinney: Egy ropi naplója (sorozat, naponta 1 könyv)
Francesca Simon: Rosszcsont Peti (sorozat, hétvégente 1 könyv)
Berg Judit: Rumini (Nálunk kötelező olvasmány volt)
Csukás István: Nyár a szigeten (kötelező volt)
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Goscinny, Sempé, Kategória: A kis Nicolas
És most nyáron már komolyabb regények:
Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Patrick Ness: Sohasincs vége

Mivel én imádok ajánlásra olvasni, szeretném, ha megosztanátok, mit olvastak örömmel a 8-12 éves gyerekeitek. Lesz, aki nem örül ennek, de szerintem vannak fiús és lányos könyvek is, szóval az se baj, ha megírjátok, hogy kinek ajánljátok! 

Köszönöm!

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Flankerr says:

  Nemere István 2 ifjúsági regénysorozatát bátran tudom ajánlani, de a Szíriusz kapitányokat is nagyon élveztem. Értelemszerűen inkább fiúknak 🙂

 2. mirjam07 says:

  Szia, nagy kedvenc volt mostanában az “Időtedetektívek” sorozat (Scolar kiadó) – kvázi időutazás, különböző történelmi korokba. Cigány Zoltán: Csoda és Kósza / Berg Judit: Két kis dínó (nem annyira óvodás, minat amennyire annak néz ki – de a humora fergeteges.
  Szerintem lassan a Verne könyvek is érdekesek lehetnek: Kétévi vakáció

 3. @dalia: Vicces, hogy a Doktor Proktor pukipora nekem bejön, de a fiam nem szereti.
  A Minecraftos lefizetés ugyanez nálunk is, a másikkal még nem próbálkoztam, de nagyon jól hangzik 😉

 4. szimka says:

  Én ennyi idős koromban Erik Kastner rajongó voltam – Repülő osztály, Május 35 volt a két abszolút kedvenc, még felnőttként is néha újraolvasom. Imádtam Adrian Mole naplóját, a Végtelen történetet, Narnia krónikái, Rolad Dahl könyvek pl a Csárli és a csokigyár, és persze a Gerard Durell féle Családom és egyéb állatfajták.

 5. szimka says:

  És persze az Emil és a dektetivek 🙂

 6. dalia says:

  Mi most a fiammal (9) az Időfutárt olvassuk, kicsit fanyalog hogy lány a főszereplő, de közben azt is látom rajta, hogy tetszik neki, hogy betekintést nyer a csajok titkos világába:) (be nem vallaná:)
  Szerettük még a Nesbo gyerekregényét a Doktor Proktor pukiporát., eddig ez a két regény volt amit hajlandó egyedül is kézbe venni néha…
  Lefizetés: erre nekünk két technikánk van, bár sajnos nem tartom be midig következetesen, egyik, hogy ahány percet olvasott 2xannyit minecraftozhat aznap, a másik ez működik inkább: este fél 9kor minden elektromos eszköz begyűjtése, az egyetlen legális tevékenység az ébrenmaradhatás érdekében az olvasás:)

 7. DEJA VU Világ says:

  Igaz, nem egyedül olvasta a fiam, hanem együtt olvasta az egész család (a kisebbikem hatévesen hallgatta),de jó szívvel ajánlom, szerintem ebben az életkorban már remek olvasmány: Richard Adams: Gesztenye, a honalapító.

  Az egész családot elvarázsolta, kalandos, izgalmas, tanulságos. Meg kell vallanom, hogy nem bírtam kivárni, míg az esti olvasásokkal eljutunk a végéig, ki kellett olvasnom titokban a fiaim előtt 🙂
  Olvassátok el ti is, ha még nem ismeritek!

  Eszter

 8. orangeman says:

  I. B. Singer: A félelmetes fogadó (vagy bármilyen más gyerekmesék). Egyszer egy versenyen nyertem, és azóta az egyik kedvenc könyvem. (28 éves vagyok:)) (Egyébként egy meséskönyv, igazi zsidó témákkal.)

 9. @Sajti Botond: Úristen! Kedvencem volt, és nem találtam a regényt, de 2 éve majdnem megvettem a Vaterán, de soha nem ért rá az eladó, postázni meg nem akarta 😀 Már töltöm is le, köszönöm!
  Hogy én mennyire irigyeltem ezt a családot gyerekként 😉

 10. Sajti Botond says:

  Amit gyerekkoromban ennyi idősen imádtam, és rongyosra olvastam, az “A kis detektívek” R. J. McGregortól. Az egyik legjobb ifjúsági regény. Fent van online is az egész! http://www.18pedagogia.hu/sites/default/files/node/attachments/a-kis-detektivek.pdf


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!