Fűszer és Lélek

Programajánló Sárospatakon

130673_spatak_01.jpgSoha nem éltem kisvárosban, de mindig is vágytam rá. Van benne valami romantikus, ami simán lehet, hogy csak a turista beleképzelgése, de számomra mégis hívogató.
Persze ehhez történelmi kisváros kívántatik, aminek vagy egy romantikus, régi belvárosa van, vagy áll benne egy gyönyörű vár, legjobb esetben mindkettő.
A kisvárosban van kávézó, esetleg könyvesbolt is, de könyvtár mindenképp. Ősszel elindul pár szakkör, és néha be lehet ülni a helyi vendéglőbe is, viszont tíz perc sétával már a “külvárosban” találjuk magunkat, ami tulajdonképpen falu, és karnyújtásnyira a természet.
Kedvenc kisvárosom Sárospatak. Itt folyik a Bodrog, itt áll a Rákóczi-vár, és ide vittem rendszeresen a külföldi barátainkat borospincét nézni. Na jó, borozni.
Mert Sárospatak nem csak szép, de a Tokaji-Borvidék közepe is, a kisváros, ahol már csak a régi színes kapuk miatt is érdemes pár órát sétálni, majd újra inni egy pohár furmintot.
Remélem a jövő héten sokan jöttök Hegyaljára, fantasztikus programok lesznek!

Idén először borterasz Sárospatakon!
2014. augusztus 8 – 17 között első alkalommal kóstolhatnak kiváló Tokaji borokat a Sárospataki Borterasz vendégei a Zempléni Fesztivál ideje alatt. Négy kitűnő helyi borászat, a Tokaj-Portius, a Pajzos-Megyer, Kiss Csaba és a Harsányi pincészetek boraival ismerkedhetnek a látogatók a nemrégiben felújított Makovecz Imre téren felállított modern teraszon. Esténként a fesztivál keretében jazz koncerteket is hallgathatunk.

Sárospatak kiváló boraival és elhivatott fiatal borászaival újra elfoglalja régi, meghatározó helyét a tokaj-hegyaljai bortérképen. A Bodrog-parti Athén-nek is nevezett festői kisvárosban most először összefogtak ezek a borászok és saját finanszírozásból keltik életre a Borteraszt a nemrégiben felújított, hangulatos főtéren. A cél, hogy együtt, igényes környezetben mutassák be a helyieknek és a Zempléni Fesztivál ideje alatt a városba érkező vendégeknek a helyi borokat. 

10356701_10202167770581907_3244532834627485740_n.jpgA minőségi borkészítés korántsem új keletű errefelé: a Tokaji Borvidék festői kisvárosa környékén található szőlőhegyekről évszázadok óta nagyszerű borok születnek. A szőlőt köztudottan értő kézzel művelő szerzetesrendek, a pálosok és a jezsuiták is gondoztak itteni területeket és készítettek Tokaji bort, csakúgy, mint a Sárospataki Református Kollégium. A borkultúra fejlesztésében fontos szerepe volt a Lorántffy családnak és a Rákócziaknak is. A kiváló adottságú, régi szőlőhegyek jelentős hányadát ma fiatal, elhivatott borászok művelik, akik kezei között a Tokaji hagyományoknak és a nemzetközi borászati trendeknek is megfelelő koncentált, minerális, karakteres száraz és jól iható, szép savtartalmú édes borok születnek.

A Borterasz négy fiatal, tehetséges borásza: Hörcsik Richárd, Bai István, Balogh Zoltán és Kiss Csaba boraihoz a telkibányai Aranygombos Fogadó készít majd finom borfalatokat.

Kiváló Tokaji borok és borfalatok, számos kulturális program és koncert, könnyed időtöltés színvonalas környezetben – ezzel várja vendégeit a Sárospataki Borterasz idén augusztusban.

A Borterasz 2014. augusztus 8 – 17 között, 17:00 – 24:00 óráig várja a bor- és gasztronómia kedvelő vendégeket.

Sárospataki-Borterasz-info

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @Kiktso: Szia! Most Aszú fesztiválnak hívják, és szeptember 26-27. Más, mint a Pásztortüzek volt. Itt a programja:
    http://www.erdobenye.hu/?modul=blog&a=205121

  2. Kiktso says:

    Kedves Eszter! Mi is gyakran jarunk a kornyeken, Komloskan van hazunk es imadjuk! Altalaban a fesztivalokra is eljutunk, de a Pasztortuzek ejszakajat nem talalom, mikor lesz! Neked van valami infod? Nagyon koszi elore is!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!