Fűszer és Lélek

Szilvás galette

galette3.jpgMondhatnám, hogy végre itt a szilva szezon, de azért van bennem egy kis szomorúság is, mert ez bizony azt jelenti, hogy közeleg a nyár vége. Már látványosan korábban sötétedik, és most valahogy egyáltalán nem várom az őszt, úgy érzem, még el se kezdődött a nyár, annyi minden összejött.
A szilvás galette kötelező augusztusi süti nálunk, különösen veres szilvából, sőt, tulajdonképpen minden gyümölccsel elkészül, de szilvával többször is. Idén annyi az újdonság benne, hogy Ági barátnőm elárulta a nagy titkot, ami lehet, hogy mindenki más előtt ismert, de nekem óriási újdonság volt, és nem is értem, hogy miért nem jöttem rá magamtól: a hideg vajat nagy lukú reszelőn kell lereszelni, úgy a legkönnyebb elmorzsolni a liszttel. Mentségemre szóljon, hogyha két galettet sütök, akkor én előkapom a késes robotgépet, és azzal keverem össze a vajat a tésztával tökéletesen, de egyhez nem szoktam bepiszkolni, tovább tart elmosogatni. Remélem legalább egy embernek sikerül ezzel a praktikával újdonságot mondanom 😉
Szinte az összes gyümölccsel működik, ami megterem Magyarországon. Vaníliát mindegyikhez teszek, fahéjat viszont a bogyós gyümölcsökbe nem. Régebben őrölt fahéjat használtam, de valahogy a fahéjrúdtól sokkal kellemesebb, alig észrevehetőbb lesz a fűszerezése, mégis az illatát nagyon feldobja. Persze télen az almás és körtés változathoz őröltet használok.

160 g simaliszt
115 g hideg vaj
0,5 kk só
1,5 kk cukor
1/2 citrom reszelt héja
0,5 dl tejföl
1-2 ek jeges víz, ha szükséges (általában 1 kell)

50 dkg szilva
6 ek cukor (ízlés szerint)
1 rúd fahéj
1 rúd vanília
1 ek kukorica keményítő

1 egész tojás

A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd gyorsan beledolgozzuk a többi hozzávalót. Fontos, hogy nem szabad túlgyúrni, mert ha a vaj nagyon megolvad, nem lesz jó a tészta. Két perc az egész.
A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30-60 percre.
A szilvát kimagozzuk, és hacsak nem nagyon puha, egy lábosban összeforraljuk a cukorral, kikapart vaníliával és a fahéjjal. Amikor az első buborék megjelenik a lábosban, már el is zárjuk alatta a lángot. Nem megfőzni kell!
Ekkor keverjük hozzá a keményítőt is. Hagyjuk kihűlni.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett lapon kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, és a közepére halmozzuk a szilvát úgy, hogy körben 7-8 centis peremet hagyunk. Ezt a peremet hajtogatjuk fel 5-6 részben. Nem kell se egyformának, se túl szépnek lennie. Ez tényleg egy rusztikus, házi süti. Csak semmi faxni! A tészta tetejét megkenjük tojással, és 20 perc alatt szép pirosra sütjük. Langyosan a legfinomabb. És persze házi vaníliafagyival, de az most elmaradt.

galette5.jpg

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!