Fűszer és Lélek

Ma péntek, akkor Aperol! Ha nyár, akkor is Aperol! (x)

Aperol_Spritz and Food.jpgTavaly, vagy tavaly előtt kezdődött a nagy magyar Aperol őrület? Azt hiszem Budapesten ezt nem lehetett nem észre venni, mert a színe miatt eszméletlen látványos a dolog. Úgy emlékszem, mindenki Aperol Spitzt ivott. Legalábbis ezt láttam a facebook falamon, és a városban sétálva is.
Én a Szentistván körúton kóstoltam először, kedvenc ebédelős helyemen, ami azóta sajnos bezárt. Idén pedig úgy tűnik, az Akvárium Klubban a helyem, ott nyílt meg ugyanis az Aperol Garden. Az Aperol Spritz neve ne vezessen félre senkit: hamisítatlan itáliai találmányról van szó – az Aperol alapú, habzóborral és egy kis szódával készült ital az olasz nyitottságot, és természetesen a mediterránok számára nagyon fontos barátságot is szimbolizálja. Nem mellékesen pedig remek hűsítő egy forró nyári nap után, melyben az Aperol édes-kesernyés ízét a prosecco bársonyos buborékjai lágyítják.

Az Aperol…

A név mindent elárul: az Aperol a tökéletes aperitif. Színe élénk narancssárga, ízvilága egyedi, könnyű, gyümölcsös-kesernyés. Olaszországban szinte megalkotásának pillanatától kezdve – azaz lassan száz éve! – töretlen népszerűségnek örvend: a Barbieri testvérek Padova városában 1919-ben, a Nemzetközi Vásáron mutatták be először az italt. Az összetevők között megtaláljuk az édes és keserű narancsot, a rebarbarát, de a jácintot, enciánt és számos gyógynövényt is. A recept, mely garantálja az ízek tökéletes összhangját,  az igazán nagy hagyományokkal rendelkező italokra jellemzően természetesen szigorúan titkos, és közel száz éve változatlan.

…és a Spritz

A Spritz pontos eredete nem tisztázott, de az első változatait már az 1800-as években is fogyasztották, Olaszország osztrák megszállása alatt. A spritz szó valószínűleg a német spritzen rövidítése, amit mi magyarok is átvettünk “spriccel” formában. A Wachau híres borait túlságosan erősnek találó osztrák katonák egy kis szódával tették kellemesebbé, és az általuk kedvelt sörhöz hasonló alkoholtartalmúvá. Aztán az évek során valamikor egy kis Aperolt is adtak a frissítő italhoz – így született az Aperol Spritz első változata.

3-2-1: kész az Aperol Spritz

jég

3 rész Prosecco (olasz habzóbor)

2 rész Aperol

1 rész  szóda

egy szelet narancs

Legjobban fehérboros pohárban mutat.

Aperol Spritz-bérlet az Aperol Gardenben!

A nyár közepén megnyíló, szezonális „pop-up” bár a budapesti Erzsébet téren található Akvárium Klub garantáltan különleges színfoltja lesz. Az Aperol Gardenben a dizájn, a hangulat tökéletesen adja vissza az „Aperol-életérzést”, amelyet nem csak Olaszországban járva, de meleg nyári estéken már itthon is átélhet bárki. Ha téged is csábít az itáliai napfény és életstílus, mindenképp látogass el ebbe a teljesen újszerű, szabadtéri szórakozóhelyre.

Az Aperol Spritz bérlet – stílusosan – hat (3-2-1) alkalomra szól. Figyelem! A bérletet nem lehet megvásárolni, csak megnyerni – részletekért kövesd az Aperol Facebook–oldalát, nehogy lemaradj!

Aperol_Spritz_3-2-1.jpg

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!