Fűszer és Lélek

Thai zöld curry babáknak

Tegnap annyira nem volt kedvem főzni, hogy végiggondoltam az összes lehetőséget, ahonnan valami ehetőt rendelhettem volna Zálinak és magamnak. Végül odáig jutottam, hogy megosztottam egy libacomb fotót a Rosensteintől, és már tényleg majd nem éhen haltam. Akkor egy pillanatra elaludt Záli, és én kimentem  a konyhába. Valami nagyon fűszeresre vágytam, igazság szerint pontosan tudtam, hogy mit szeretnék: méregerős, thai zöld curryt. Nem éppen a másfél évesek kedvence, de azért csak megoldottam.
És rá is jöttem, hogy milyen szakácskönyv hiányzik gyerekfronton. Egy olyan, ami nincs a végletekig lebutítva. Nem sajtos makaróni, meg zöldborsós omlett, hanem valódi ételek, kicsikre komponálva.
Valami ilyesmi, mint ez a recept. Benne van a thai curry íze, de nem csíp. Rizs helyett épp krumplival, mert az most a sláger nálunk. A PLUMPLI. És egy kis édesítés gyanánt thai szilvaszósz. 
A krumplit összetörtük, a húst leszedegettük a csontról.

Hozzávalók:

50 dkg csirke felsőcomb (bőrös, csontos)
2 ek libazsír (nekem tyúkzsír volt itthon)
2 “főzőhagyma” (Ez milyen hülye név már?! Az a fiatal hagyma, ami már gömb alakú, de a szára még zöld, ilyenkor tavasszal kapható pár hétig, de sima hagyma is jó.)

1 ek thai zöld curry paszta (ez csíp, de eloszlik a mártásban)
4 kaffír lime levél (fagyasztva szoktam venni egy nagy dobozzal, hónapokig elég)
3 dl kókusztej
2 szál thai citromfű
4 karika galanga gyökér
1,5 dl thai szilvaszósz (sűrű, keményítős, átlátszó édes szilvaszósz)
1 csokor újhagyma
4 ek szezámmag
1 kg újkrumpli

A csirkecombokat sózom, majd a bőrös felükkel lefelé öt percig sütöm, hogy egy kis színt kapjon. Egy 3 literes lábos aljába teszem, rászórom a karikákra vágott hagymát, beleteszem a curry pasztát, a lime levelet, majd felöntöm a kókusztejjel. Beledobom a feldarabolt thai citromfüvet, a galangát, majd egy pároló betéttel a megtisztított újkrumplit is. Vagyis a curry gőzén fő meg a krumpli. Lefedem, és alacsony lángon főzöm 40 percig. Kiveszem a krumplit, serpenyőben picit átpirítom. A curry-hoz hozzáöntöm a szilvaszószt, belekeverem az újhagymát, és megszórom szezámmaggal.

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. lincike_ says:

    Eszter akkor ne habozz, egy ilyen szakácskönyvnek sztem sokan örülnénk. Tényleg guszta, ki fogom próbálni.

  2. egysegelem says:

    Ennek a blognak regebben volt koze a mindennapi valosaghoz, de most hogy visszaneztem ez elolvastam par utobbi bejegyzest meg etelt, ugy latom teljesen elszakadt tole.

    Hat kar.

  3. @chatte: A Vámház krt-on az Ázsia bt-nél jó áron, de szokott lennei a Culinárisban, illetve a Metroban is.

  4. chatte says:

    Hát ez marha guszta, bár a mi Lailánk még csak 8 hónapos, így mi maradunk egyenlőre a borsós krumplinál. A citromfű és a limelevél merre kapható? Köszi!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!