Fűszer és Lélek

Vigasztaló vacsora szabadság végére

afonya csirke3.jpgKét hét után visszajönni Budapestre eléggé mellbevágó. Már a felcuccolás a lakásba se egy egyfordulós dolog, de utána beindítani a mosógépet úgy, hogy tudom, még ma négy mosás le fog menni, és akkor is csak azért hagyom majd abba, mert már nem lesz hova teregetni, hát…
Magamat meglepem egy pohár borral, a férjem is kér egyet, de a gyerekek valami vigaszra vágynak. Fél óra mesefilm bámulás után közölték is, hogy úristen, már négy óra, és ők még nem is ebédeltek. Jelzem nekik, hogy amit az autóban toltak be hazafelé az bizony ebéd volt, még akkor is, ha se asztal, se fehér abrosz nem volt előttük, kicsit elkámpicsorodnak. Legalább egy kis édesség legyen már vacsorára. Mondjuk palacsinta!
Benézek a hűtőbe: üres. Hoztunk tojást apu unokatestvérétől, Dávid leszalad tejért, liszt akad. Úgyhogy a desszertet megoldottam, előkapok még két csirkecombot a mélyhűtőből, kiolvasztom, és már főzök is, nehogy már itt szomorkodjanak a gyerekeim 🙂 Majd holnap, ha elkezdődött az iskola, bőven ráérnek erre.
Mindenféle aszalt gyümölcsöt érdemes itthon tartani, de az amerikai tőzegáfonyát el kell zárni a gyerekek elől, a mazsolával ellentétben, mert ez utóbbi úgy szokott valahogy elfogyódni a zacskóból felénk, hogy soha senki nem evett belőle egy szemet se. Ki érti ezt? Szóval most ezt tettem a csirke mellé is, és a palacsinták felébe is. Egyik fele sima köretnek sült a hús mellé, a másik tőzegáfonyával desszertnek.

Tőzegáfonyás chutneyval sült csirkecomb

2 egész csirkecomb
2 nagy hagyma felkarikázva
3 gerezd fokhagyma vékonyan felszeletelve
10 dkg aszalt tőzegáfonya
4 ek vaj
4 ek olívaolaj
1 babérlevél
2 ek méz
6 ek fehérbor ecet
1,5 dl édes tokaji
2 ek barna cukor
2 szegfűszeg
1 kk koriandermag
5 centis friss gyömbér
chili ízlés szerint
só, bors

A csirkecombokat sózom, borsozom, majd egy kerámiatepsibe teszem. Minden hozzávalót rászórok, a bort, ecetet, vajat, és mézet ráöntöm. Alufóliával lefedem, és 150 fokra előmelegített sütőbe tolom 2 órára. Félóránként megforgatom a húst, és meglocsolom a szafttal. Az utolsó félórában fólia nélkül sütöm, míg a szaft ragacsos chutney-vá nem válik.
Közben sütőporos apró kis palacsintákat sütök.
A húst leszedegetem a csontról, és az áfonyás chutney-val meglocsolva a palacsintán tálalom. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!