Fűszer és Lélek

Grillezett fokhagymás salátaöntet

roasted garlic.jpgÁrválkodott egy fél gumó zeller a hűtőben. Eredetileg levesbe szántam, de a leves elmaradt, és gyorsan kezdeni kellett vele valamit, mielőtt tönre megy. Igazából köret volt a saláta, de annyira finom, hogy simán megállja a helyét hús nélkül is.
Sőt, tulajdonképpen annyira jól sikerült, hogy egy héten belül harmadszor esszük, egyszerűen csak rájárunk a hűtőben. A lényeg az öntet, bármire jó, de szerintem zellerrel igazán különleges.
A csirke mellett sütöttem 2 fej fóliába tekert fokhagymát, szép lassan, krémesre. Ez volt az öntet alapja. És mivel grillezett fokhagymával minden jobb, a zeller is tökéletes lett tőle.

Hozzávalók:

1/2 nagy gumó zeller, vékonyan lereszelve

2 fej fokhagyma

2 ek extraszűz olívaolaj
csipetnyi nagyszemű só
frissen őrült bors

1 citrom leve és reszelt héja
10 dkg tejszínes krémsajt
1 dl tejszín
frissen reszelt szerecsendió
csipetnyi cayenne bors
kevés petrezselyem

10 dkg durvára vágott dió

A fokhagyma tetejét levágtam, majd alufóliába göngyöltem, sóztam, borsoztam és meglocsoltam kevés olívaolajjal. 180 fokra előmelegített sütőbe tettem 40 percre, majd megnyitottam a csomagot, és további 20 percig sütöttem, hogy egy kis színe is legyen.
A héjából kinyomkodtam fokhagyma gerezdeket, és botmixerrel pépesítettem a citrommal, krémsajttal, tejszínnel és a fűszerekkel. Miután az öntet selymes állagú lett, belekevertem a diót is.
A zellert lereszeltem, és elkevertem az öntettel. Jót tesz neki, ha áll egy órát.

zellersalata.jpg

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!