Fűszer és Lélek

Nagy menőségre készülnek Budapesten

A második pop up vacsorára készül a Globalista konyha, amit két barátnőm alapított. Balázsy Pannát sokan ismerhetitek a tévéből és a rádióból, de azt talán kevesen tudjátok, hogy képzett cukrász. A másik globalista Laufer Judit, pár éve még kiskosztümös irodai munkát végzett Budapesten, de győzött a szenvedély, Londonban lett séf.
Mi az a pop up étterem? Egy olyan étterem, ami csak egy-két napig van nyitva, majd meg is szűnik. Általában valamilyen különleges alkalom ürügyén hozzák létre. Izgalmas menüsora, híres, népszerű szakácsa, vagy egészen különleges alapanyagai vannak. A Globalista konyha úgy tűnik azt az utat választja, hogy meglévő éttermekbe kéredzkedik be pár napra, de Londonban pl. szokás mindenféle elhagyatott gyárakban, parkokban, erdő közepén, vagy akár sportcsarnokban is megnyitni egy-egy éttermet. A foodie-k pedig boldogok, mert valami olyannak lehetnek a részesei, ami egy hét múlva már maga a nagy gasztrotörténelem.
Jövő hét csütörtökön-pénteken újra nyit Budapesten a Globalista konyha. Most Tom Catleyt hozzák el a Globalista lányok, aki az Inn The Park Restaurant vezetőséfje Londonból. 
Tom_Pic_Website.jpgTom Catley Thaiföldön született. Szüleivel kisgyermek korában érkezett az angliai Brightonba, ahol a 90-es években egészen biztosan változatosabban evett, mint az angolok többsége. Amióta az eszét tudja,szakács szeretne lenni. A világlátott séf Brightonban kezdte a pályáját és az első komoly étterem ahol megfordult, Rick Stein Seafood étterme volt Cornwall-ban, ahol gyakorta napi 280 adag ételt szolgáltak fel. Olyan legendás éttermekben dolgozott, mint a Maze (Gordon Ramsay), a Nobu, az Ottolenghi, és jelenleg az Inn The Park éttermének konyhafőnöke. Tom szerint nincs annál jobb, mint olyanoknak főzni, akik szeretnek enni. Mesés érzés amikor látja, hogy mosolyogva, élvezettel eszik azokat a ételeket, amiket ő főzött, és alkotott. Ezzel tökéletesen egyet kell értenem. 

Készítettem egy rövid interjút Laufer Judittal, az egyik Globalistával, olvassátok szeretettel, és találkozunk jövő héten ezen a nagyon izgalmas thai pop up vacsorán!

Érdekes, hogy nem az szakácsként végezett eredetileg, hogy lett belőled mégis Londonban séf?arrow-right.png

Mint a legtöbb ember, én is azt gondoltam, hogy nincs is finomabb az anyukám főztjénél, aztán megszületett az első gyermekem és együtt “babáztam” Enikővel, aki egy új világot nyitott meg előttem. Rengeteg angol, francia  szakácskönyve, újságja volt és fantasztikusan jókat főzött belőlük. Csodálatos délutánokat töltöttem nála, amíg a babáink a kipárnázott franciaágyon szundikáltak. Azt hiszem innen már nem  volt visszaút, de, persze sosem gondoltam volna, hogy 8 évvel később a Cordon Bleu Cooking Schoolban találom magam. Jó döntés, volt, mert minden percét imádtam.

Balázsy Pannával közösen csináljátok a Globalista konyhát, ami egy pop up étterem, változó helyszínen, változó séffel és konyhával. Honnan jött az ötlet, hogy ilyesmibe kezdjetek?

Gyorsan kiderült, hogy családdal, három gyerekkel nincs idom, sem energiám, hogy főállasba menjek dolgozni, ami Londonban kb. 56 órát jelent hetente. Szerencsére találtam néhány éttermet, ahol nem bánták, hogy csak részmunkaidőben dolgozom, ami azért így is alulról súrolta a heti 40 órát. Aztán az utolsó étteremben, ahol dolgoztam, felmondott a főszakács, így kártyavárként omlott össze a konyha. Közben folyamatosan azon agyaltam, hogyan tudnám összekötni a főzes előtti életemet a mostanival, mert ahogy említetted, nem szakács az első végzettségem, hanem közgazdász, aki egy Európai uniós Közalapítvány pr csoportjában dolgozott. Sokféle ötlet kavargott a fejemben, amikor egy szép tavaszi napon összefutottunk Pannával, akivel régóta ismerjük egymást, és a beszélgetésből kiderült, hogy mindketten nyitottak vagyunk valami újra, izgalmasra. Az alapötlet nagyon tetszett neki, aztán a részletek is kialakultak, és meg mindig alakulnak.

A mostani séfet hol ismerted meg, miért választottad őt?

Tom Catley a következő séf február 20-21-en.  Tom részt vett egy londoni pop up sorozatban, ahol pillanatok alatt elkapkodták a vacsorájára a jegyeket. Aztán kiderült, hogy együtt dolgozott az előző séfünkkel Josh-sal Ottolenghinél és az egyik barátjától megkaptuk a telefonszámát. Kicsi a világ.

Könnyű volt rávenni, hogy Budapestre jöjjön?

Eddig mindenkit könnyű volt rávenni, hogy Budapestre jöjjön. Jó híre van Budapestnek nagyon. Nagyon tetszik mindenkinek. Aki nem volt annak azért, mert sok jót hall, aki volt annak meg azért, mert nagyon jól erezte magát. Budapest nagyon izgalmas hely a kellemes éghajlatával, a csodás építészetével, a fürdőivel, az éjszakai szórakozóhelyeivel csak egy párat kiemelve.

231196_7987940681_9775_n.jpgTe is főzöl a konyhában a vacsorák alatt. Ha egyszer csak a te vacsorád lenne, akkor mit készítenél nekünk?

Igen én is főzök. Szükség is van rám, mert ilyenkor a vendégszakács a főszakács. Az előző helyszínnek, a Murcinak és a Cyranonak közös a konyhája és a Cyrano folyamatosan nyitva volt. Így az ottani személyzet csak akkor segített, amikor erre ideje volt. Nagyon kedvesek és helyesek voltak. Azt hiszem egy kicsit megtörtük a mindennapi rutint.
Én most a levantei konyhába vagyok beleszerelmesedve. Biztos, hogy valami ilyesmit készítenek, ha az én vacsorám lenne. Talán az benne a legjobb, hogy azokat az alapanyagokat használja, amit az európai konyha, de egy kicsit más a fűszerezés és a technika ahogy elkészül az étel. Az eredmény pedig az, hogy egyre kevesebb húst, és egyre több zöldséget eszünk.

Milyen lenne, és hol nyitna meg Judit étterme?

Még nem tudom, hogy milyen lenne, az én éttermem, azt viszont egészen biztosan, hogy milyen nem. Biztos, hogy szezonális lenne, rövid étlappal, mindig friss alapanyagokkal. Talán egyszer. Ennek meg érnie kell.

Hogy látod, milyen a budapesti “gasztroforradalom” a londonihoz képest?

Én nagyon szeretem a magyar konyhát. Izgalmasan kovácsolódott benne össze a környező európai országok gasztronómiája és ott vannak a közel-keleti ízek is, amit a törökök hoztak magukkal néhány száz évvel ezelőtt. Tehát, ha kiindulópontot nézem, akkor a “budapesti gasztroforradalom” sokkal magasabb szintről indult, már ha beszélhetünk egyáltalán gasztroforradalomról. Londonban nem volt szinte semmi. Még egy igazi, ropogós kenyér beszerzése sem volt egyszerű. London óriási város, hihetetlen forgalommal.
Így ha valami jó, minőségi, őszinte, sokkal könnyebben marad talpon, mint Budapesten. A most csúcson lévő sztárséfeknek, mint Jamie Oliver, Gordon Ramsay vagy Rick Stein hatalmas szerepük abban, hogy London felrajzolta magát a világ gasztronómiai térképére.

Van gasztroforradalom egyáltalán?

Szerintem van. Gondolj csak arra mennyi mindennel bővült a piacok kínálata. Sokkal több a tudatos vásárló. Ez a gasztronómiai tv műsoroknak, a magazinoknak és nagyrészt az éttermeknek köszönhető, akik tudatosan keresik az új alapanyagokat, amit aztán mi is keresünk a boltban, a piacon és az igény mar ott is van a termelőknél, importőröknél. Az lenne a legjobb, ha ezt a helyi termelők is komolyan vennék és nem kellene esetleg Ausztriából behozni a kívánt alapanyagot, amikor az Mo.-on is csodásan megterem.

Milyen izgalmas vacsorára számíthatunk még idén?

Most február 20-21-en lesz  egy izgalmas Thai vacsora, áprilisban visszatérünk egy kicsit meg a levantei konyhához. Most úgy tűnik, hogy júniusban egy nagyon izgalmas angol séf jön, hatalmas Michelin csillag szintű tudással. A terveink között szerepel egy dán séf is, de nem akarok nagyon előreszaladni.

569168_2.jpghttp://www.globalistakonyha.com
FEBRUÁR 20-21 CSÜTÖRTÖK és PÉNTEK Este 19:30
ISKOLA VENDÉGLŐ, 1061 Budapest, Hegedű u. 3.
globalistakonyha@gmail.com

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!