Fűszer és Lélek

Hatalmas váltás az IKEA konyhákban!

ikea torta.jpgRemélem nem gondoljátok majd, hogy elfogult vagyok az IKEA-val szemben, de először is nekem is IKEA konyhám van, másodszor sokáig dolgoztam az IKEA-ban, pont a konyhabútor osztályon, harmadszor egy évig éltem Svédországban. Szóval valóban rajongó vagyok, kérés nélkül is hosszú percekig vagyok képes az ergonomiailag jól megtervezett konyhákról mesélni, ha kikérték a véleményem ha nem, mindenkit meg akarok győzni a Domsjö mosogató csodájáról.
Fotógaléria az újdonságokról a hajtás után!

arrow-right.png

 

 

 

Ma jelentik be Magyarországon, és április 1-től lesz kapható az IKEA új konyhabútor rendszere a Metod, ami az eddigi Faktum vázakat váltja. Az új vázakhoz új frontok (előlapok) is lesznek, de senki ne ijedjen meg, először is az eddigieket is lehet majd bővíteni 2 évig, de az újak is passzolnak a régiekhez.
Sokkal többféle elem kapható hozzá, sokfiókos elemek (nekem ez pl. nagyon hiányzott eddig), 20 centinként növekvő szekrényszélesség, többféle magasság, és a nagy kedvencem: fiókvilágítás.
És egy kis extra, annak aki a napokban akar konyhabútort venni, mától április 1-ig, minden konyha 20%-al olcsóbban kapható a gépeket kivéve.
Az új konyhák bevezetését egy hatalmas kutatás előzte meg, erről holnap írok, szerintem nagyon érdekes, megér egy külön posztot, hogyan gondolkodnak az emberek a konyhájukról. És ha már Svédország, akkor lesz a héten két jó skandináv recept is! 

Több ezer otthon bejárásának eredményeképpen és több mint 50 év tapasztalattal az IKEA olyan konyhát hozott létre, amelyet szabadon, a saját ízlésünknek megfelelően alakíthatunk ki.   A METOD konyharendszerek ugyanolyan alacsony áron lesznek kaphatók Magyarországon, mint a FAKTUM konyharendszerek, és ugyanúgy vonatkozik rájuk a 25 év garancia. A jelenleg kapható IKEA konyhasorozat, a FAKTUM, 20 évvel ezelőtti bevezetése óta több millió otthonnak vált fontos részévé a világ minden táján. Nagyszerű konyha, jó dizájnnal, magas szintű funkcionalitással és minőséggel – megfizethető áron. Folyamatosan fejlesztjük választékunkat, hogy minél több ember álmát tudjuk valóra váltani a konyha területén is. A METOD tervezésénél moduláris megközelítést alkalmaztunk, így a teret jobban kihasználó egyéni megoldások révén magas szintű funkcionalitást biztosít minden, a konyhában végzett tevékenységhez, minden méretű és alakú konyhában. 
A FAKTUM konyhát vásárlók igényeinek kielégítése érdekében 2 év eladást követő szolgáltatást biztosítunk minden speciális FAKTUM termékre. Az IKEA konyhaválasztékában a FAKTUM helyét nemsokára átveszi a METOD, de a FAKTUM-ra vonatkozó garancia természetesen érvényes marad.”

ikea5.jpg

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. gusson says:

    @Mrs Camelot
    Pedig sok termékük vacakabb lett. Pl. az általam fenn említett GORM sokkal ócskább anyagból készül, kisebb lett a teherbírása, mint az elődjének. Az ára ugyan nem változott, de az ár-érték aránya sokat romlott.
    A “rettegés” pedig nem magyar specialitás. Rendszeresen olvasom az IKEA Hacker blogot. Bizony, ott sokszor olvashatóak olyan vélemények a Föld különböző pontajiról (USA, Kanada, Franciao. Olaszo., stb.), amik azon puffognak, hogy ezt vagy azt a termékvonalat miért kellett megszüntetni, felváltani ócskábbal.

  2. MrsCamelot says:

    @EzVan:): Vajon hol jobb a bútor? És főleg mennyiért? És mennyire variálható? És van-e 25 év garancia, stb.?

    Más: ez a magyar rettegés, hogy vacakabb lesz az új tiszta röhej. Persze, az IKEA 25 év garanciával direkt ócska terméket akar behozni, és kinyírni magát. Tök logikus lenne:)

  3. SUNexecutive says:

    Nem lehetne több képet megtekinteni az új METOD konyháról? Van már valamelyik országban ilyen? Nagy a titkolózás, hogy Márc 31-ig Faktum, Ápr 1-től szigorúan Metod. Kicsit tartok tőle így látatlanban. Miért nem lehetett azt a két évet átúsztatva megoldani, amíg a régi eltűnik…

  4. gusson says:

    “Szerintem az utódja ugyanúgy gagyi lesz, mint az eddig áttervezett, “modernizált”, “trendi” rendszereik mindegyike.”
    Nem lesz gagyi. 🙂
    (a képek és leírások alapján)

  5. gabesz66 says:

    @Fuszeres Eszter: A brit honlapon néztem…hááát, elég sárgásnak tűnik.

  6. @gabesz66: hát, amit most Svédországban láttunk az az volt. ha esetleg valami nagyon enyhe eltérés lesz is, egy másik falon észrevétlen lesz. de ott tökéletesen ugyanannak tűnt.

  7. gabesz66 says:

    Eszter! Az a Kroktorp front azért nem ugyanaz a szín, mint a Stat….

  8. gusson says:

    Valamikor igencsak kedveltem az IKEAt, de szívós kemény munkával elűztek a “rajongói klubból”.
    Kedveltem, mert nem kellett egyszerre megvennem egy adott rendszert, esetenként komoly összegért, hanem “építkezhettem” a zsebem szabta ütem szerint.

    Az egész a GORM elődjének eltüntetésével kezdődött. Volt egy kamrában, tárolóban, műhelyben jól használható nagy teherbírású, masszív polcrendszerük. A nagy olcsósítás után ebből lett egy fahulladékból összeragasztgatott semmire sem jó rendszer.

    Ez még lehet véletlen, mondtam annak idején, és elkezdtem építgetni BILLY/BENNO elemekből a bükk furnérozású könyv/cd-dvd polcrendszeremet. Természetesen ilyen színben megszüntették a forgalmazását itthon (Ausztriában még mindig kapható).
    De örülhetünk, hiszen most kapható életvidám fekete vagy fekete-barna színben!

    Tudom, láma dolog, de még ez sem vette le kedvem. Töretlen optimizmussal nekivágtam a szórakoztató elektronikai sarkomat kialakítani BESTÅ elemekből. Butaságom mi sem bizonyíthatja jobban, hogy ezt is bükk színű elemekből kívántam teljessé tenni. Amikor üveges ajtót akartam a cd-dvd-erősítő polcra, már természetesen nem lehetett kapni, csak tömöret. Akkor még nem is sejtettem, hogy néhány hónap múlva már a bükk furnér is a múlté lesz.

    S most, hogy a konyhát szerettem volna ikeásítani, megy a levesbe a jól bevált FAKTUM rendszer. Szerintem az utódja ugyanúgy gagyi lesz, mint az eddig áttervezett, “modernizált”, “trendi” rendszereik mindegyike.

    Egy szó, mint száz, gőzerővel gagyisodik az IKEA (is) ebben a fene nagy árversenyben. Silány anyagok, értelmetlen termékátalakítások és dizájnváltások jellemzik mostanában. Sajnos.

  9. Gera says:

    Megkérdeztem az ikeában, azt mondták ketten is, hogy szerintük nem pont olyan a Ringhult piros, mint az Abstrakt piros, hanem kicsit narancsosabb, hogy a fene vinné 🙂 Bár még nem látták élőben :), ez ad némi reményt. Mindenesetre arra készülök, hogy nem olyan és meg kell most vennem, aztán ha már ott tartanak az építkezéssel az áruházban, hogy kikönyöröghetek egy rápillantást, akkor majd eldől a dolog.

  10. katy27* says:

    @Fuszeres Eszter: Értem, köszi. Én a weboldal alapján azt mondom, hogy a frontok egy része maradt meg, sajnos a nekem tetszők közül egyik sem. A fényes piros pl van, de az tőlem elég távol áll.
    Valamikor bemegyek személyesen az Ikeába és megtudakolom mi a helyzet, bár gondolom most ostromolják őket egy páran. Ha van rá lehetőség, lehet, hogy még március végéig megveszem a kinézett Faktum bútort, bár fogalmam sincs, hova teszek egy komplett konyhát nyárig.

  11. enpera says:

    @mojoking77: Bocsáss meg te, de szerintem többet főzök mint bármelyik átlag nő 😀

  12. Veronka says:

    Egyes helyeken februártól hirdetik, mint Németországban: http://www.ikea.com/ms/de_DE/campaigns/limited_collections/brakig.html?icid=de|itl|fy14_lp_aktionen|teaser|kw3|91

  13. Veronka says:

    Elirtam: Brakig, az a-n kis körrel.

  14. @Veronka: De szép! Sajnos semmilyen bennfentes információim nincsenek. Lehet, hogy a nyári kollekcióban lesz?

  15. Veronka says:

    Kedves Eszter!

    Esetleg tudsz valamit a Bakig kollekció Mo-i megjelenéséről? Erről van szó:
    http://www.ausstattungundso.de/ikea-entdeckungen-2014/
    Nagy a csönd körülötte.

  16. mojoking77 says:

    @enpera: Bocsass meg, de kb annyi kozod van (remelhetoleg) a konyhabutorhoz, mint nekem. Ha valami, akkor ez egy tipikus noi dolog.En csak a penzt adom hozza…
    Arrol meg vegkepp nem is beszelve, hogy a kovetkezo kategoria, ami minden tekintetben teszik, az nagysagrendileg ket-haromszor dragabb. Az meg , egy minimum felmillios tetelnel mar szamit…

  17. @400m2: jaj a Jugoszláv csoda. Nekünk is ez volt gyerekkoromban. aprod.hu/hirdetes/konyhabutor-ID1BlRl.html
    Ilyesmi, csak nekünk nem volt benne szegély . 😀

  18. 400m2 says:

    Szerintem egyszerűen nincs jobb ár/érték arányú konyha, mint az IKEA. Mehet a hiszti, hogy most mi lesz, de néha muszáj váltani, a másik meg, hogy Magyarországon nincs másik olyan konyhabútoros cég, ahol akár 5 évig is árulnák ugyanazt a típust. Itt meg nem azt mondták, hogy holnaptól vége, hanem azt, hogy még 2 évig lehet rendelni továbbra is. Nagyon nagy különbség.
    Kár, hogy nincs pénzem, főleg meg helyem egy normális konyhára, szívesen lecserélném valami modernre. Érdekes, de most én is a fényeset választanám, bár annyira nem vagyok bátor, hogy piros is legyen. De ahogy most állunk, ezt az antik fenyőt 10 évig még el kell nézegessem sajnos.
    DE még így is jobb, mint ami anyáméknak volt, a narancssárga csúfság, igaz 30 évig húzta. És közben le is lett tapétázva “fa stílusúra”
    A másik, ami szerintem tök jó az IKEÁBAN, az a matrac.

  19. Gera says:

    @EzVan:): Nem értem, miről beszélsz. Egy összecsavarozott és falhoz rögzített, a felszegelt hátlappal és munkalappal ellátott ikea konyha beton merevségű kb. Mászkálhatsz rajta és meg se mozdul. Ennél nagyobb merevségre semmi szükség nincsen. Egy hátlap, munkalap és polcok/fiókok nélküli üres szekrényváz merevsége önmagában értelmezhetetlen és érdektelen.

  20. @EzVan:): Nem tisztem védeni a céget, már nem dolgozom ott, de “felnőtt életemben” mindig IKEA konyhám volt, semmi probléma nem volt vele. Egyébként meg 25 év garancia.

  21. EzVan:) says:

    Komolyan az ikea konyhabútort isteníted? Gondolom zsemlemorzsából is a legjobb az előre gyártott, nem?

    Az ikea konyhái statikai merevségben SOKKAL gyengébbek, mint bármelyik konkurencia bútorjai. Vékonyabb bútorlap, gyengébb hardverek, nincs hátsó merevítés, ezért az egész mozog összevissza.

    Ár/értékben nem rossz vétel, de jónak nevezni….

  22. Gera says:

    @enpera: Értelmes ember nem “ikea fan”, hanem olyasmit vesz, ami tetszik neki, ha az ikeában talál, akkor ott, ha máshol, akkor meg amott. Az ikeában van egy csomó gagyi és csúnya bútor és van egy csomó szép és jó minőségű, ahogy máshol is. A magyar valóságban az átlag bútorbolt kínálata egyértelműen gagyibb az ikeánál, épp ezért érdemes benézni oda is, aztán vagy talál olyat az ember, ami tetszik, vagy nem. Bizonyára feltűnt már neked is, hogy az emberek ízlése különbözik 🙂

    Nekem például néhány kisebb kiegészítőn, három matracon és négy szőnyegen kívül csak a konyhám van az ikeából, mert rögtön beleszerettem a magasfényű piros frontba és pont ilyen árnyalatot nem láttam máshol. Érdekes volt egyébként, én is a szokásos konzervatív fa frontoktól indultam, de ugye sok mindent nézegettem párhuzamosan, például burkolatokat is és miután a fürdőszobába (ahova eleinte szintén valami megszokott földszíneket nézegettem) találtam egy gyönyörű fényes piros-bézs kombinációt és sikerült meggyőznöm magam, hogy ha egyszer nagyon tetszik, akor legyek már egy kicsit bátrabb és válasszak egy megszokottól eltérő színvilágot, ez egy csapásra eldöntötte a fényes piros frontot a konyhába. Nagyon sok minden lett más abból a fürdőszobából kiindulva, új oldalamat ismertem meg 🙂 Eddig még mindenkinek tetszett. Persze a konyhai munkalap nem az ikeából van, mert az ő munkalap választékuk mindig is nagyon korlátozott volt.

  23. enpera says:

    Nem tudom megérteni annak a lelkivilágát, aki “ikea fan”.
    Többször voltunk ott, de sosem találtunk szép bútort, csak ilyen fekete-fehér kockavackokat. Van egy csomó más nagy bútoráruház.

  24. Gera says:

    @Fuszeres Eszter: Igen, a Ringhult az új magasfényű piros. Beugrom valamikor az ikeába és megkérdezem, mi a véleményük. Még az is lehet, hogy jó fejek lesznek és mutatnak egyet.

  25. @katy27*: azt láttam Malmőben, hogy megmaradtak igen. Más lett a nevük, és nyilván a méretük is, de az én Stat konyhámat Kroktortp-al tudom majd bővíteni. Nekem annyi a szívfájdalmam, hogy most 92 centi magas felsőszekrényeim vannak, és az új rendszerben 80, 100, stb magasságok lesznek, szóval ha egymás mellé akarom majd tenni, akkor trükköznöm kell majd valami takarólappal.

  26. @♔batyu♔: szerencsére vannak olyan posztok, amikért fizetnek, ilyenek pl. az ALDIs receptek, de az ilyesmit mindig jelzem vagy odaírom a végére hogy ki szponzorálta a posztot vagy egy nagy X-et. Ezért a posztért nem fizettek, viszont szerintem nagyon sok embernek fontos. Igaz, akkor is fontos lenne, ha utaltak volna 🙂
    @Gera: hú, tényleg nem akarok hülyeségeket írni neked, szerintem telefonálj be, az a legbiztosabb, de hoztam egy svéd nyelvű katalógus, amiben van egy piros fényes front is RINGHULT a neve, keress rá, hogy ez az-e, hátha. Az én volt Stat konyhámnak Kroktortp lett a neve. Soha nem fogom megjegyezni.

  27. katy27* says:

    @Fuszeres Eszter: Visszaszívom, megvan a 20 front. Abból 9 fehér…

  28. katy27* says:

    @Fuszeres Eszter: Eszter, a frontokban biztos vagy? Átnéztem a svéd weboldalt, gyakorlatilag semmi nincs, ami hasonlítana az általam kiválasztottakhoz (pl. Fagerland vagy Adel középbarna), viszont látok több újdonságot. És szinte minden fehér vagy törtfehér. Az is fura, hogy a magyar Ikea szerint 20 különféle előlap lesz, de ennek csak a töredékét találtam meg a svédeknél.
    Tisztában vagyok vele, hogy nem te vagy az Ikea-ügyfélszolgálat, de a poszt alapján kompetensebbnek tűnsz mint akik a Facebookra írogatnak 🙂

  29. Gera says:

    @Fuszeres Eszter: Ja, amúgy a mostani konyhám marad ebben a lakásban, szóval nem ez a gond. Csak nagyon tetszik a színe még mindig, ezért nem akarok változtatni.

  30. Gera says:

    Ehh, most böngészem az ír ikea honlapot és szerintem biztosan nem marad pont ugyanolyan ez a front, ott piros az élzárás is, de legalább nincs lekerekítve az éle, hanem ugyanolyan szögletes, ami jó. Még az is lehet, hogy így is tetszene. A probléma csak az, hogy nem tudom, a szín ugyanaz-e, mert ilyen gagyi netes képecskék alapján ezt nem lehet belőni. Az új méretválaszték így első blikkre tényleg sokkal jobbnak tűnik. Uhh, nehéz ügy ez. Elmegyek az ikeába és megkérdezem őket.

  31. ♔batyu♔ says:

    Ja, és majd elfelejtettem írni, fizet az IKEA ezért a posztért.

  32. Gera says:

    @Fuszeres Eszter: Maradnak a frontok? Ez biztos? Akkor nemigen veszem meg. OK, hogy mínusz húsz százalék, de egyrészt vagy egy fél évre el kéne rakni azt a tonnányi dobozt, másrészt kíváncsi vagyok az új megoldásokra. De ehhez biztosra kellene tudnom, hogy megmarad pontosan ugyanaz a magasfényű piros front az alu szegéllyel, mert így tetszik.

  33. Kalac says:

    Kedves Eszter! Hadd meséljek egy pontosan idevágó dolgot: Fagerland antik pác konyha,rationell fiókrendszer 4 éve vettem. Kicsit variáltam,vettem hozzá nagy nagyobb munkalapot,és ugye alá egy új 40 széles alsó szekrényt 3 fiókkal. Mindezt most hétfőn. Rutinból össze is raktam mindhárom fiókot. Beszereltem az első,próba. Alig akar csukódni! Addig megy amíg tolom, a végén megáll! Ha tovább nyomom,csattanva csukódik. A “régi” kicsit meglökve vígan szalad és finoman csukódik…
    Kikaptam egy régebbi részről a sínt+fiókokat.
    Totál más: a “régi” a Blum gyártotta, tandembox plus néven,míg az újat nem tudd ki,kb. fele annyi anyagból… az fékezőt is kicserélték vmi vékony kis tollbetétre, és mivel ez hirtelen rántja be végét,ezért nagyot csattan,adtak hozzá kis öntapadó müanyag buborékot,amit fiókra kell belülre ragasztani. Igen ám,de akkor meg kilóg a csukott fiók a többek síkjából… Szóval dráma. Persze a két fiók nyomokban sem kompatibilis.Végül megkerestem a Blumot Mo.-t,és vettem 3 fiókot JÓ sínnel. Drágább volt picit,de legalább pont olyan finoman csukódik ahogyan kell. Igaz, a lyukak sem ott vannak a Blum sínen ahol az Ikeas korpuszon,furkálni kell,méricskélni,szívás.Vihettem vissza,mindent szépen visszacsomagolni, az Ikeába,persze -30%.. na azt nem,jött vmi kisvezető csajszi,megmutattam a magammal vitt régi rendszert is persze,így visszaadták a pénzt. Így is kva sok idő ,autózás,stb. ment el csak azért,mert Ikea olcsósított…És még nem is beszéltünk az antik-pác elkávésodásáról…amit most veszel az inkább kávébarna mint antikpác…
    Megszűnt anno a jó kis Forsby asztal… Nem lehet kapni antik pác széket,csak 13e/db,vagy veszel jokkmokk-ot 4db vékonyka székkel 30e-ért amit szintén kifutott,6 db van még az Őrsön…

  34. @Gera: de maradnak a frontok, csak más lett a nevük. úgyhogy ha csak növelni, fejleszteni akarod az eddig meglévő konyhád, az simán menni fog. Meg ez a kétéves dolog is áll. Én most átgondoltam, várok az újra.

  35. Gera says:

    Na, ez tiszta szívás. Most egy Abstrakt piros konyhám van, de idén felújítok egy házat és költözöm. Úgy gondoltam, ott is maradok annál. Most nem tudom, mit csináljak. Az egyik opció, hogy megveszem az egész konyhát most, a másik meg, hogy várok az új rendszerre, hogy hátha tényleg sokkal királyabb, de mi lesz, ha ott nem lesz olyan front, ami tetszik? Enyhén szólva az első lehetőség felé billenti a mérleget, hogy már elköltöttem vagy nyolcvan rongyot a munkalapnak szánt 60×60-as kőlapokra meg még vagy kétszázötvenet ugyanabból a padlóra, persze az Abstrakt piroshoz választva 🙂

  36. halaloszto says:

    Van par tippem. Egyel vekonyabb butorlap, meg kevesebb fa vagy furneros ajto, meg tobb muanyag, fekete, sotet szinek. Bar ne jonne be.

    Szepen lehetett kovetni a billy polcon, hogyan lesz egyre inkabb hulladek az ikea, ami egyre kevesbe dizajnos is.

    Vajk

  37. vmaast says:

    Az, hogy nem túl sok idő elteltével nem pótolható, kiegészíthető a konyhabútor, csak itt a jobban teljesítő országocskánkban fájó pont. A világ rosszabbul teljesítő felén nem okoz gondot a középosztálynak mondjuk háromévente full új konyhabútort rittyenteni 😉

  38. Cs0pi says:

    same here. Néha kivezetik a fekete üvegű ajtót felső szekrényhez néha a fehéret.
    Szívtem is így meg lakásvásrlás előtt megterveztem a konyhát, mire eljutottam odáig hogy enyém a lakás nem volt már fekete üveg csak fehér.

    1 hónapja bővítettem picit msot már fehér üveg nincs, csak fekete.

  39. @OkoskaTo:rp: Nekünk is volt problémánk azzal, hogy egy polcot szó nélkül kivettek a kínálatból és így nem tudtuk a költözéskor eltört lapot pótolni. A termékcsalád többi tagja megmaradt, de a többi elemnek más volt a mérete és ezt külföldről sem tudták megrendelni 🙁

  40. @OkoskaTo:rp: azt mondták, h még 2 évig lehet rendelni a régi konyahbútorok minden elemét. Nem lesz készleten, de Németországból hozzák majd. Nyilván ez idő lesz. Nekem is el kell gondolkodnom azon, hogy az eddigi Stat konyhám felső, 92 centis elemeit hogy tudom majd bővíteni.

  41. OkoskaTo:rp says:

    Az új termékekkel semmi bajom. Azzal viszont erősen, hogy nagyon sok régi terméket megszüntetnek, méghozzá – ismerősökkel beszélgetve – sok esetben adott témakör legnépszerűbb sorozatait. Ráadásul pár hónappal a kivezetés előtt már illett volna kiírni, hogy “Bocsika, de ehhez a bútorhoz jövő hónapban már nem fogsz tudni újabb elemet venni.” Persze, akkor kevésbé fogyott volna.

  42. Nand says:

    Bi-bí én már fél éve tudom…

  43. Bartush says:

    Mi is rajongók vagyunk, bár inkább Svédország rajongók, mint IKEA, bár van jó pár IKEA bútorunk, lámpánk… Irigyellek, hogy megint kint voltál, 2 éve jártam ott utoljára.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!