Fűszer és Lélek

Essünk a hó fogságába egy sparhelttel!

food teszta ragu olasz_3.jpgMinden évben arra vágyok, hogy a hó fogságába essek, persze meghatározott, jó körülmények között. Mondjuk épp Erdőbényén legyünk, és vasárnap hajnalra akkora hó essen, hogy az ajtót se tudjuk kinyitni, és csak egy hét múlva jussanak el oda is a hókotrók. Legyen tele a kamra, és forró legyen mindkét cserépkályha!
Igazából egyetlen komoly hóra emlékszem itt Magyarországon, az a híres ’86-os havazás volt, amikor nagyon hideg is volt, és nem kellett iskolába menni. Jó volt.
Sokan szeretik a sparheltet, mert a benne sült ételeknek kicsit kemencés az ízük. Én úgy vagyok  a sparhelttel, hogy télen tényleg jó mellékucorodni a konyhában, és tényleg vannak ételek, amik kifejezetten jók benne, vagy rajta, de mivel annyira nem szabályozható a hőmérséklete, inkább maradok egy jó elektromos sütőnél. A húsleves soha nem lesz olyan jó, mint amikor sparhelten készül, nem tudom miért. Nagyanyámnak volt ideje kitapasztalni, mennyire kell rakni, hogy tökéletes legyen benne az almás pite,  vagy gyönyörű a túrós bukta, de én inkább csak az egytálételeknek állok neki benne. Persze ha olyan szerencsés lennék, hogy sikerülne végre a hó fogságába esnem végre valahára, akkor esküszöm nekiveselkednék én i
s valami süteménynek a bableves mellé. arrow-right.png


 Ez a ragu spraheltben készült, három óra alatt. Igazi sparheltes fogás, elég neki az egyszerű meleg, nem kell 169,5 celsius. Tésztával ettük, de puliszka, héjában sült krumpli, vagy lepcsánka/tócsni is kiváló mellé.
Remélem, most hogy végre itt a tél, és mi épp Mádra készülünk, valami nagy csoda folytán végre tényleg a hó fogságába esünk!

Hozzávaló egy nagyobb lábosnyi adaghoz:
1 kg marha nyak
50 dkg szarvas nyak 
1 fej fokhagyma
3 ek zsír
2 fej lilahagyma
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyme gyökér
1 csokor petrezselyem
3 ágacska kakukkfű
6 levélke zsálya
1 friss babérlevél
10 szem egész bors
10 szem szegfűbors
1 doboz hámozott paradicsom (450 gramm) nyáron friss paradicsom
1,5 száraz vörösbor
1 kk mustár
1 ek méz
só, bors
csili ízlés szerint, de egy leheletnyit legyen csípős

A húst nagyon apróra vagdaljuk, vagy le is darálhatjuk, de akkor más lesz az állaga. Ha már úgy is a hó fogságában vagyunk, ráérünk darabolni, kést élezni, nem?
A fokhagymafejet vízszintesen félbevágjuk, és egy sütőbe is tehető lábosban a zsíron megpirítjuk. Kivesszük a zsírból, félretesszük, majd megdinszteljük a hagymát, a felkarikázott gyökereket, végül rádobjuk a húst. Összeforgatjuk, fűszerezzük, beleborítjuk a paradicsomot, a bort, és hozzáadjuk a petrezselymet, mustárt és mézet is, beletesszük a fokhagymát is.
Betoljuk a sparheltbe lefedve egy órára, majd a fedőt levesszük, és egy középen egyforintos nagyságú lyukkal rendelkező sütőpapírral borítjuk be a ragut. A papírt nyomkodjuk rá. Így főzzük tovább, 2-3 órán keresztül.
Természetesen sima sütőben is elkészíthetjük, az első órában 160 fokon, majd tovább 150 fokon. Mehet rá sajt, vagy egy kis tejföl a tésztára, de nem fontos. Vörösbort inni mellé viszont kötelező!

food teszta ragu olasz_2.jpg

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. eyr750 says:

    Az étel nagyon gusztusos!
    A hófogsággal az én vágyamat is leírtad 🙂 Ez annyira, de annyira izgalmas és romantikus egyben! Amúgy a ’86-os nagy hóra jól emlékszem. A különbség annyi, hogy az iskolába én tanítani jártam. Busszal, amik nem akadtak el…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!