Fűszer és Lélek

Télen mással töltünk

food toltottpaprika koriander berghoff2.jpgGondoltam, jófej felesége leszek a férjemnek, és mire hazajön, főzök valami férfiaknak való vacsorát, valami olyat, amitől elégedetten dől hátra, és eszébe jut az a tésztás reklám. Meg aztán én is vágytam valami csípősre, nyilván a január az oka.
Tegnap leszaladtam a zöldségeshez, mert mérhetetlen zöld hiányom van, leginkább rengeteg zöldfűszert szeretnék, konkrétan bármibe beletennék több kilót. Toljuk is a mindenféle pesztós ételeket, most is megvettem a kötelező bazsalikom, koriander, menta hármast, de megláttam a kosarakban a piros, csillogó, hatalmas paprikákat. Ez az a fajta, amit soha nem veszek meg, teljesen olyan, mintha műanyagból készülne, és az az igazság, hogy nincs illúzióm azzal kapcsolatban, hogy mennyi műtrágyát kapott a fóliasátorban, de egyszerűen nem tudtam parancsolni magamnak, annak ellenére megvettem, hogy tudtam, semmilyen íze nem lesz. Tévedtem. Olyan édes, finom paprika, ami még nyáron is ritkán eszek. Azért tudnak valamit ezek a növénynemesítők!
És ha már paprika, meg koriander, meg menta, akkor csípjen is kicsit, legyen valami jóféle töltött paprika. Nem éppen ez, de nagyon finom. Mivel Záli is tolja már az ilyesmit, csilivel csak az asztalnál fűszereztük már. Sok-sok csilivel, még Dávid is. Természetesen szinte minden cserekompatibilis: a koriander és menta cserélhető petrezselyemre, ha az első kettő nem jönne be, és a hosszú piros paprika helyett is megteszi a kaliforniai.
A férj elégedetten dőlt hátra. (Ma a magam kedvére főzök.)arrow-right.png

Hozzávalók 4 főre:

4 nagy, piros paprika
50 dkg darált lapocka
5 dkg aszalt sárgabarack összevágva
5 dkg aszalt körte összevágva
1 kk római kömény
1 kk koriander mag
1 kk szárított oregánó
só, bors
1 tojás
1 csokor újhagyma vékonyan felkarikázva a zöldjével együtt

olívaolaj
4 kanálnyi az újhagymából
1 dl száraz fehérbor
1 dl víz

1 csokor friss koriander
1 csokor friss menta
2 dl tejföl
chipotle szósz ha van, ha nincs bármilyen csiliszósz

food toltottpaprika koriander berghoff1.jpgA paprikákat hosszában bemetszettem, és úgy vettem ki a csumájukat, hogy a szára rajta maradjon. Csak mert szerintem így szép. A húst összekevertem a többi hozzávalóval, és a paprikákba osztottam a tölteléket.
Alá szórtam a maradék újhagymát, meglocsoltam olívaolajjal, felöntöttem fehérborral és vízzel, majd alufóliával lefedve sütöttem 40 percet. Levettem az alufóliát, és további 15 percig sütöttem még.
Tálalásnál meglocsoltam tejföllel, meghintettem a sok zöldfűszerrel és a csiliszósszal.
Kepernyofoto_2013-11-25 - 9.59.31

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!