Ez most egy hosszú poszt lesz, ugyanis Dórával, az Aldi egyik háziasszonyával azt a feladatot kaptuk, hogy hozzuk ki a karácsony esti menüt 4 főre 5000 forintból. Itt is, mint múltkor, azokat az alapanyagokat, amik voltak itthon, nem számoltuk. Természetesen ha ezeket mind egyszerre kéne megvenni, akkor többet költöttünk volna, mert nyilván nem 20 deka cukrot lehet vásárolni, hanem egy kilót. De irányvonalnak tökéletesen megteszi. Nem a hagyományos halászlé-töltött káposzta vonalat követtük, hanem attól kicsit könnyebb ételeket választottunk. Olyanokat, ami után még van kedve az embernek egy jó társasjátékra, és nem húzza a hasa a kanapéra 🙂
Dóra menüsora:
Előétel/ ital: EGGNOG
Hozzávalók:
– 8 dl tej 150,-
– 2 cs. vaníliás cukor 70,-
– 8 db tojássárgája 320,-
– 20 dkg cukor 60,-
– 1 kis üveg rum aroma 200,-
– őrölt fahéj díszítéshez
————————
Költség : 800,-
Elkészítés: Felforralom a tejet a vaníliás cukorral, majd pár percre félretesszük. Közben a tojássárgáját a cukorral habosra keverem és apránként hozzáöntöm a vaníliás tejet és a rum aromát. Ismételten visszateszem a tűzre és lassú lángon kicsit besűrítjük! Poharakba töltöm, majd fahéjjal megszórom a tetejét ! Melegen fogyasztjuk, ha felnőtt társaságnak készül, aroma helyett rumot vagy brandyt öntök hozzá!
FŐÉTEL: Csirkealagút- édes burgonyával, szilvamártással
Hozzávalók 4 személyre:
– 30 dkg csirkemell 550,-
– 25 dkg bacon 580,-
– 15 dkg trappista sajt 250,-
– 15 dkg füstölt sajt 350,-
– 3 evőkanál tejföl 100,-
– 3 db tojás 120,-
– 3 evőkanál liszt
– só, bors , őrölt szerecsendió
————————
1950,-
Elkészítés: Egy őzgerinc formát kibélelek bacon csíkokkal. Külön edénybe felkockázom a csirkemellet, fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval.Hozzákeverem a kétféle sajtot lereszelve, majd a tejfölt, lisztet, felvert tojásokat és beleöntöm a formába, majd a bacon csíkokat felhajtva betakargatom. 170 C°-on kb. 35-40 percig sütöm, majd vastagabb szeletekre vágom és így tálalom!
KÖRET/ édesburgonya chips/ gyönyörű narancssárga színe és mennyei íze miatt a család kedvence!
– 1 kg édesburgonya 650,-
– olaj sütéshez 200,-
– só
Meghámozom, felkarikázom a burgonyát és enyhén sós vízben felteszem a tűzhelyre, de nem főzöm csak egy “ rottyanásig “. Leszűröm és forró olajban ropogósra sütöm!
SZILVAMÁRTÁS/ lehet bármilyen gyümölcsből készíteni mártást ( pl. birs, körte, alma ) nekem ehhez az íz világhoz a szilva passzol legjobban! Gyorsítva az elkészítést : lekvárt használtam!!!
– 1 dl olívaolaj 120,-
– 1 fej lilahagyma
– só, fahéj, kevés őrölt gyömbér,2 gerezd zúzott fokhagyma, pici erős paprika vagy chili 150,-
– 2 evőkanál ecet
– 1 dl víz
– szilvalekvár: 6-8 evőkanál 200,-
Olívaolajon megpárolom a hagymát, majd jöhet a lekvár ( vagy szeletelt gyümölcs) , fűszerek, ecet, víz. Ha jól összefőztük a hozzávalókat, turmixgéppel pépesítjük! Nagyszerű kiegészítője húsételeknek!!!
A Főételem összköltsége: 3120,-
DESSZERT/ Mákos-aszalt gyümölcsös pite
Hozzávalók:
tészta
– 40 dkg liszt 60,-
– 1 cs. sütőpor 30,-
– 200 gr vaj 320,-
– 4-5 evőkanál tejföl 150,-
– pici só
Töltelék:
– 30 dkg darált mák 380,-
– 20 dkg cukor 60,-
– 400 ml tej 70,-
– 5 dkg búzadara
– 1/2 citrom héja
– 5 evőkanál baracklekvár ( kamra)
– 15 dkg aszalt gyümölcs ( aszaló géppel házilag készült: meggy és szilva)
A tészta alapanyagait összegyúrom, majd két részre osztom. Kivajazott- lisztezett tepsibe hajtom az egyik lapot, megkenem a lekvárral, majd jöhet a töltelék: aminél a mákot meleg tejjel öntöm le , majd hozzákeverem a többi hozzávalót ! Az aszalt gyümölcsöket nagyon apróra szelem így keverem a mákos masszába! Majd jöhet a második lap! A tetejét megkenem tojássárgája és 2 evőkanál tej keverékével!
180 C°-ON kb. 35 percig sütöm!
Desszert költsége: 1070,-
Nincs más dolgunk , mint jókat falatozzunk belőle!!!
És az én receptem:
Karácsonyi sütőtök krémleves
1 nagy fej hagyma 20,-
5 dkg vaj 90,-
1 kg sütőtök 89,-
2 narancs leve, 1 narancs reszelt héja 100,-
5 szem szegfűszeg (kamrából)
1 kk chili pehely (kamrából)
1 kk curry por (kamrából)
8 ek méz (kamrából)
só (kamrából)
Leves költsége: 299,-
A hagymát apró kockákra vágom, és vajon alacsony lángon megdinsztelem. A sütőtököt megtisztítom, felkockázom, és a hagymára dobom a szegfűszeggel együtt. Felöntöm 2 liter vízzel, és puhára főzöm. Amikor megfőtt, botmixerrel pépesítem, belenyomom a narancs levét, hozzáreszelem a héját, majd a curryval, chilivel és a mézzel ízesítem.
Lazacos tortácska zöldsalátával
15 dkg vadlazac filé 1799,-
2 db avocado 338,-
4 szál újhagyma 199,-
1 gerezd fokhagyma (kamrából)
1 lime leve 40,-
1 kk római kömény (kamrából)
1 dl tejföl 50,-
só (kamrából)
1 dl extraszűz olívaolaj (kamrából)
4 szelet pirítós (kamrából)
zöld saláta 300,-
Főétel költsége: 2624,-
A lazacfilét vékonyan felszeletelem. Az újhagymát felkarikázom, a friss, zöld szárával együtt. Az avokádót összetöröm, majd elkeverem a fokhagymával, lime-al, római köménnyel, sóval és a tejföllel. Megpirítom a kenyérszeleteket és egy nagyméretű fánkszaggatóval köröket szúrok ki belőle. Persze, akinek van ételformázó gyűrűje, az használja bátran! A kenyérre halmozom az avokádót, majd óvatosan kiveszem a formából. Ráhalmozom a füstölt lazacot. Az egészet saláta ágyra fektetem, megszórom az újhagymával, és meglocsolom az olíva olajjal.
Fahéjas flan
25 dkg cukor 60,-
3 dl tej 66,-
2,5 dl tejszín összekeverve 169,-
1 csomag vaníliás cukor 99,-
1 rúd fahéj (kamrából)
1 citrom 50,-
3 nagy tojás 105,-
3 tojás sárgája 70,-
Desszert költsége: 620,-
Előmelegítjük a sütőt 140 fokra. 12 deka cukrot 2 evőkanál vízzel feltesszük egy melegedni egy mély serpenyőbe. Egy kicsit megpirítjuk, majd ismét teszünk bele egy kevés vizet. A kész karamellt elosztjuk 6 felé, kis tálakba. A tejszínes keveréket feltesszük a tűzre, beletesszük a vaníliát, a citrom héjat és a maradék cukrot. Egy külön tálban az egész tojásokat összekeverjük a tojás sárgákkal, majd habverővel felverjük a tejszínes keverékkel együtt. Egyforma mennyiségben szétosztjuk a formákba. Egy tepsibe állítjuk, amit forró vízzel öntünk fel, kb. a forma feléig. 45 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük tálalás előtt.
A három fogásos menu összesen: 3523,- (Ha beleszámolom amit a karából vettem, de nem tudtam számszerűsíteni, akkor is bőveb 5000 alatt vagyok.)
A posztot az Aldi és az Aldi háziasszonyai támogatták (x)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: