Fűszer és Lélek

Karácsonyi vacsora 5000 forintból

aldi50003.jpgEz most egy hosszú poszt lesz, ugyanis Dórával, az Aldi egyik háziasszonyával azt a feladatot kaptuk, hogy hozzuk ki a karácsony esti menüt 4 főre 5000 forintból. Itt is, mint múltkor, azokat az alapanyagokat, amik voltak itthon, nem számoltuk. Természetesen ha ezeket mind egyszerre kéne megvenni, akkor többet költöttünk volna, mert nyilván nem 20 deka cukrot lehet vásárolni, hanem egy kilót. De irányvonalnak tökéletesen megteszi. Nem a hagyományos halászlé-töltött káposzta vonalat követtük, hanem attól kicsit könnyebb ételeket választottunk. Olyanokat, ami után még van kedve az embernek egy jó társasjátékra, és nem húzza a hasa a kanapéra 🙂

Dóra menüsora:

Előétel/ ital: EGGNOG

Hozzávalók:

– 8 dl tej                       150,-
– 2 cs. vaníliás cukor     70,-
– 8 db tojássárgája       320,-
– 20 dkg cukor               60,-
– 1 kis üveg rum aroma 200,-
– őrölt fahéj díszítéshez

                         ————————

Költség :                       800,-

arrow-right.png

eggnogg.jpgElkészítés: Felforralom a tejet a vaníliás cukorral, majd pár  percre félretesszük. Közben a tojássárgáját a cukorral habosra keverem és apránként hozzáöntöm a vaníliás tejet és a rum aromát. Ismételten visszateszem a tűzre és lassú lángon kicsit besűrítjük! Poharakba töltöm, majd fahéjjal megszórom a tetejét ! Melegen fogyasztjuk, ha felnőtt társaságnak készül, aroma helyett rumot vagy brandyt öntök hozzá!

FŐÉTEL: Csirkealagút- édes burgonyával, szilvamártással

Hozzávalók 4 személyre:

– 30 dkg csirkemell                        550,-
– 25 dkg bacon                               580,-
– 15 dkg trappista sajt                   250,-
– 15 dkg füstölt sajt                       350,-
– 3 evőkanál tejföl                         100,-
– 3  db tojás                                   120,-
– 3 evőkanál liszt
– só, bors , őrölt szerecsendió

                                               ————————

                                                      1950,-

alaguut.jpgElkészítés: Egy őzgerinc formát kibélelek bacon csíkokkal.  Külön edénybe felkockázom a csirkemellet, fűszerezem sóval, borssal, szerecsendióval.Hozzákeverem a kétféle sajtot lereszelve, majd a tejfölt, lisztet, felvert tojásokat és beleöntöm a formába, majd a bacon csíkokat felhajtva betakargatom. 170 C°-on kb. 35-40 percig sütöm, majd vastagabb szeletekre vágom és így tálalom!
KÖRET/ édesburgonya chips/ gyönyörű narancssárga színe és mennyei íze miatt a család kedvence!

– 1 kg édesburgonya    650,-
–  olaj sütéshez           200,-
– só
Meghámozom, felkarikázom a burgonyát és enyhén sós vízben felteszem a tűzhelyre, de nem főzöm csak egy “ rottyanásig “.  Leszűröm és forró olajban ropogósra sütöm!
SZILVAMÁRTÁS/ lehet bármilyen gyümölcsből készíteni mártást ( pl. birs, körte, alma ) nekem ehhez az íz világhoz a szilva passzol legjobban! Gyorsítva az elkészítést : lekvárt használtam!!!
– 1 dl olívaolaj                     120,-
– 1 fej lilahagyma
– só, fahéj, kevés őrölt gyömbér,2 gerezd  zúzott fokhagyma, pici erős paprika vagy chili   150,-
– 2 evőkanál ecet
– 1 dl víz
– szilvalekvár: 6-8 evőkanál 200,-

Olívaolajon megpárolom a hagymát, majd jöhet a lekvár ( vagy szeletelt gyümölcs) , fűszerek, ecet, víz. Ha jól összefőztük a hozzávalókat, turmixgéppel pépesítjük! Nagyszerű kiegészítője húsételeknek!!!

A Főételem összköltsége: 3120,-
DESSZERT/ Mákos-aszalt gyümölcsös pite
Hozzávalók:
tészta

– 40 dkg liszt                     60,-
– 1 cs. sütőpor                  30,-
– 200 gr vaj                      320,-
– 4-5 evőkanál tejföl        150,-
– pici só

Töltelék:
– 30 dkg darált mák         380,-
– 20 dkg cukor                   60,-
– 400 ml tej                       70,-
– 5 dkg búzadara
– 1/2 citrom héja
–  5 evőkanál baracklekvár ( kamra)
–  15 dkg aszalt gyümölcs   ( aszaló géppel házilag készült: meggy és szilva)

BOOM 341[1]A tészta alapanyagait összegyúrom, majd két részre osztom. Kivajazott- lisztezett tepsibe hajtom az egyik lapot, megkenem a lekvárral, majd jöhet a töltelék: aminél a mákot meleg tejjel öntöm le , majd hozzákeverem a többi hozzávalót ! Az aszalt gyümölcsöket nagyon apróra szelem így keverem a mákos masszába! Majd jöhet a második lap! A tetejét megkenem tojássárgája és 2 evőkanál tej keverékével!

180 C°-ON kb. 35 percig sütöm!

Desszert költsége: 1070,-

Nincs más dolgunk , mint jókat falatozzunk belőle!!!

És az én receptem:

Karácsonyi sütőtök krémleves

1 nagy fej hagyma 20,-
5 dkg vaj 90,-
1 kg sütőtök 89,-
2 narancs leve, 1 narancs reszelt héja 100,-
5 szem szegfűszeg (kamrából)
1 kk chili pehely (kamrából)
1 kk curry por (kamrából)
8 ek méz (kamrából)
só (kamrából)

Leves költsége: 299,-

aldi50005.jpgA hagymát apró kockákra vágom, és vajon alacsony lángon megdinsztelem. A sütőtököt megtisztítom, felkockázom, és a hagymára dobom a szegfűszeggel együtt. Felöntöm 2 liter vízzel, és puhára főzöm. Amikor megfőtt, botmixerrel pépesítem, belenyomom a narancs levét, hozzáreszelem a héját, majd a curryval, chilivel és a mézzel ízesítem.

Lazacos tortácska zöldsalátával
15 dkg vadlazac filé 1799,-
2 db avocado 338,-
4 szál újhagyma 199,-
1 gerezd fokhagyma (kamrából)
1 lime leve 40,-
1 kk római kömény (kamrából)
1 dl tejföl 50,-
só (kamrából)
1 dl extraszűz olívaolaj (kamrából)
4 szelet pirítós (kamrából)
zöld saláta 300,-

Főétel költsége: 2624,-

aldi50002.jpgA lazacfilét vékonyan felszeletelem. Az újhagymát felkarikázom, a friss, zöld szárával együtt. Az avokádót összetöröm, majd elkeverem a fokhagymával, lime-al, római köménnyel, sóval és a tejföllel. Megpirítom a kenyérszeleteket és egy nagyméretű fánkszaggatóval köröket szúrok ki belőle. Persze, akinek van ételformázó gyűrűje, az használja bátran! A kenyérre halmozom az avokádót, majd óvatosan kiveszem a formából. Ráhalmozom a füstölt lazacot. Az egészet saláta ágyra fektetem, megszórom az újhagymával, és meglocsolom az olíva olajjal.

Fahéjas flan
25 dkg cukor 60,-
3 dl tej  66,-
2,5 dl tejszín összekeverve 169,-
1 csomag vaníliás cukor 99,-
1 rúd fahéj (kamrából)
1 citrom 50,-
3 nagy tojás 105,-
3 tojás sárgája 70,-
Desszert költsége: 620,-

aldi50001.jpgElőmelegítjük a sütőt 140 fokra. 12 deka cukrot 2 evőkanál vízzel feltesszük egy melegedni egy mély serpenyőbe. Egy kicsit megpirítjuk, majd ismét teszünk bele egy kevés vizet. A kész karamellt elosztjuk 6 felé,  kis tálakba.  A tejszínes keveréket feltesszük a tűzre, beletesszük a vaníliát, a citrom héjat és a maradék cukrot. Egy külön tálban az egész tojásokat összekeverjük a tojás sárgákkal, majd habverővel felverjük a tejszínes keverékkel együtt. Egyforma mennyiségben szétosztjuk a formákba.  Egy tepsibe állítjuk, amit forró vízzel öntünk fel, kb. a forma feléig. 45 percig sütjük, majd teljesen lehűtjük tálalás előtt.

A három fogásos menu összesen: 3523,- (Ha beleszámolom amit a karából vettem, de nem tudtam számszerűsíteni, akkor is bőveb 5000 alatt vagyok.)

ALDI_3C_RGB_logo_2.pngA posztot az Aldi és az Aldi háziasszonyai támogatták (x)

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!