Fűszer és Lélek

Városélmény, és nyeremény!

koser_sima1-700x423.pngA gasztronómia és az étkezés életünk minden területét mélyen átszövi: az enyémet különösen, ezt talán nem is kell bizonygatnom előttetek. Hogy ez mennyire így van, arra idén jöttem rá, amikor egy váratlan ötlet eredményeként azon kaptam magam, hogy a konyhám helyett a Kazinczy utca közepén művelem a gasztronómiát.

A különös helyszín magyarázata, hogy ebben az évben engem is megtalált az utóbbi évek új őrülete, a városi séta. Ez a remek műfaj nálam 2013 egyik nagy rácsodálkozása volt: noha a szívem félig a vidékhez köt, imádom Budapestet, és ha tehetem, igyekszem minél többet járni az utcáit. Dáviddal is gyalog tesszük meg reggelente az iskolába vezető utat: a félórás séta alatt jut idő megbeszélni az élet nagy kérdéseit, de arra is, hogy körülnézzünk egy kicsit. Fontos dolgok ezek.

Így aztán nem is nagyon tétováztam, mikor tavasszal megkeresett egy másik Dávid, Merker Dávid a Hosszúlépéstől, hogy lenne-e kedvem városi sétát vezetni. A Hosszúlépés idén alakult azzal a céllal, hogy sétáikon bemutassák Budapest eddig ismeretlen oldalait: írók, elhagyott házak és titkosügynökök nyomában járnak, és a város zsidó kultúrája is nagy szerepet kap sétáikon. Dávid azt kérte tőlem, hogy mutassam be a budapesti kóser élet hozzávalóit: az étkezés ennek természetesen elmaradhatatlan része, azonban a kóser előírások számtalan más területet is érintenek, a rituális tisztálkodástól kezdve a házaséletig. A sétán így a legkülönfélébb dolgokról esik szó: hogyan kell használni a mikvét, ki jogosult kóser hústermékek előállítására Budapesten, és vajon finom-e a kóser bor…

Az elején kicsit izgultam, hogy fog működni mindez élőben, az utcán elmesélve, de a tapasztalatok felülmúlták minden várakozásomat. A szakácskönyvem kapcsán és itt a blogon is rengeteg visszajelzést kapok, de még mindig semmihez sem fogható érzés, amikor a közönségem ott áll velem szemben, és azonnal látom, tetszik-e, amit mondok. Olyan is volt, hogy valaki odajött a végén, és külön megköszönte a sétát, mondván, hogy ezt kapta születésnapjára a férjétől, és nagyobb élmény volt neki, mintha egy szép új nyakláncot kapott volna. Hát, azt tudom, hogy a könyvemet szokás ajándékba adni, de ez még engem is meghatott 🙂

És egy kis önmarketing:
Séták jövőre is lesznek, még az is lehet, hogy valami újdonsággal is előállunk majd! Ha ti is szeretnétek a gasztronómiáról a konyhán kívül hallani, szeretettel várlak titeket a következő sétán, ha pedig ajándékba szeretnétek adni, a Hosszúlépésnél arra is lehetőség nyílik.

És hogy én is adjak valamit nektek karácsonyra, szeretettel várok három olvasót a sétámon 2014-ben, vagy ha máshoz lenne kedvetek, akkor valamelyik másik Hosszúlépés sétán.
Gasztronómiai séták:
http://www.hosszulepes.org/gasztroseta/
Egyéb városi séták: http://www.hosszulepes.org/programjaink/setaink/
Kérlek titeket írjatok egy mailt a nyeremeny kukac fuszereslelek pont hu címre, a tárgy legyen Hosszúlépés.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!