Fűszer és Lélek

4 fős ebédmenü 1000 Ft-ból

kinaikel aldi6.jpgNem egyszerű 1000 forintból főzni az egész családnak, de egyáltalán nem megoldhatatlan! Most ketten kaptunk egy-egy virtuális ezrest Etával az ALDI egyik háziasszonyával, és ebből oldottuk meg a kétfogásos ebédmenüt. Etel hagyományosabbat készített, én egy kicsit talán merészebbet. Mindent használhattunk, ami egy átlagos családban otthon megtalálható, az ezer forint csak a bevásárlásra vonatkozik. Etel minden nyáron befőzi a gyümölcsöket a kertben, ezzel is spórol télen. Nekem hagymalekvárom van itthon mindig, így a főzelék tetejére azt tettem, ha nem is feltétként, de „fűszerként”.

Etel menüje: Parajfőzelék tükörtojással (főétel), olajban sütött tészta (desszert)

Főétel: 700 Ft, desszert: 236 Ft

Összes költség: 936 Ft

Parajfőzelék tükörtojással

Hozzávalók:

Vásárolt:

1 doboz parajpüré (129 Ft)

4 db bio tojás (épp akciós volt, 350 Ft/ 6 db, 4 darab: 233 Ft)

0,5 l tej (189 Ft /l)

2 gerezd fokhagyma (149 Ft/fej)

A kamrából:

só, bors

2 ek olaj

2 ek liszt

A parajt hagyom kiolvadni és lecsepegtetem. Az olajból és a lisztből rántást készítek, beleteszem a zúzott fokhagymát, és felöntöm tejjel.
Simára keverem, majd bele teszem a lecsepegtetett parajt. Ízlés szerint sózom, borsozom és felforralom.
Feltétnek tükörtojást sütök hozzá.

eta aldi.jpgOlajban sütött tészta

Hozzávalók:

Vásárolt:

1 db tojás (maradt még a dobozban, 350 Ft/ 6 db, 1 darab: 58 Ft)

1 kis pohár tejföl (79 Ft/175 g)

kb. 35 dkg liszt (99 Ft/kg)

A kamrából:

2 csapott ek cukor

½ csomag sütőpor

1 vaníliás cukor

1 teáskanál rumaroma vagy rum

1/2 citrom reszelt héja

csipet só

olaj a sütéshez

tálaláshoz házi lekvár

Citromot nem vettem, mert mielőtt felvágok egy citromot, lereszelem a héját, majd zacskóba teszem, becsomagolom alufóliába (az aroma és íz megőrzése miatt), és lefagyasztom, így mindig van a fagyasztómban.
Minden alapanyagot összegyúrunk, úgy, hogy jól nyújtható legyen. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk és a kedvenc szaggatónkkal kiszaggatjuk. Az ünnepek közeledtével én fenyő formájúra szaggattam.
Bő olajban kisütjük mindkét oldalát, papír törlőn leitatjuk, porcukorral meghintve tálaljuk. Ha van itthon bármilyen dzsem, lekvár, tálaláskor tegyünk mellé. A nyáron főztem be a kertemből eper dzsemet, én azt tálaltam mellé.

És az enyém:
Sajtos-mustáros kínai kel főzelék (főétel), szirupos sült alma (desszert)

Főétel: 518 Ft, desszert: 464 Ft

Összes költség: 982 Ft

Sajtos-mustáros kínai kel főzelék

Hozzávalók

Vásárolt

1 kínai kel (118 Ft)

fűszeres sajtkoszorú (snidlinges) (400 Ft)

A kamrából

8 ek extra szűz olívaolaj

3 ek magos mustár

4 gerezd fokhagyma

só, bors

4 ek hagymalekvár

A kínai kelt megtisztítottam majd vékony szeletekre vágtam. Meglocsoltam olívaolajjal, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe téve 20 percre 180 fokos sütőbe toltam. Félidőben átforgattam. Amikor megsült, a felét a krémsajttal, a mustárral és a fokhagymával leturmixoltam. Kicsi forró vizet öntöttem hozzá, hogy hígabb legyen, majd belekevertem a maradék kínai kelt is, összeforraltam. Sóztam, borsoztam. Egy nagyon finom, különleges, és krémes főzeléket kaptam, ami gluténmentes.

Szirupos sült alma

Hozzávalók

Vásárolt

4 db zöldalma (120 Ft)

marcipán kenyér (299 Ft/db)

1 db narancs leve és héja (45 Ft/db)

A kamrából

1 ek vaj

Az almák felső harmadát levágtam, majd a közepét kivájtam. A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem, majd elkevertem a narancs levével és héjával. A masszát az almába töltöttem. Egy tűzálló tálat kikentem vajjal ebbe tettem az almákat, majd 200 fokon 20 perc alatt megsütöttem.

ALDI_3C_RGB_logo_2.pngA posztot az ALDI és az ALDI háziasszonyai támogatták. (x)

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!