Nem egyszerű 1000 forintból főzni az egész családnak, de egyáltalán nem megoldhatatlan! Most ketten kaptunk egy-egy virtuális ezrest Etával az ALDI egyik háziasszonyával, és ebből oldottuk meg a kétfogásos ebédmenüt. Etel hagyományosabbat készített, én egy kicsit talán merészebbet. Mindent használhattunk, ami egy átlagos családban otthon megtalálható, az ezer forint csak a bevásárlásra vonatkozik. Etel minden nyáron befőzi a gyümölcsöket a kertben, ezzel is spórol télen. Nekem hagymalekvárom van itthon mindig, így a főzelék tetejére azt tettem, ha nem is feltétként, de „fűszerként”.
Etel menüje: Parajfőzelék tükörtojással (főétel), olajban sütött tészta (desszert)
Főétel: 700 Ft, desszert: 236 Ft
Összes költség: 936 Ft
Parajfőzelék tükörtojással
Hozzávalók:
Vásárolt:
1 doboz parajpüré (129 Ft)
4 db bio tojás (épp akciós volt, 350 Ft/ 6 db, 4 darab: 233 Ft)
0,5 l tej (189 Ft /l)
2 gerezd fokhagyma (149 Ft/fej)
A kamrából:
só, bors
2 ek olaj
2 ek liszt
A parajt hagyom kiolvadni és lecsepegtetem. Az olajból és a lisztből rántást készítek, beleteszem a zúzott fokhagymát, és felöntöm tejjel.
Simára keverem, majd bele teszem a lecsepegtetett parajt. Ízlés szerint sózom, borsozom és felforralom.
Feltétnek tükörtojást sütök hozzá.
Olajban sütött tészta
Hozzávalók:
Vásárolt:
1 db tojás (maradt még a dobozban, 350 Ft/ 6 db, 1 darab: 58 Ft)
1 kis pohár tejföl (79 Ft/175 g)
kb. 35 dkg liszt (99 Ft/kg)
A kamrából:
2 csapott ek cukor
½ csomag sütőpor
1 vaníliás cukor
1 teáskanál rumaroma vagy rum
1/2 citrom reszelt héja
csipet só
olaj a sütéshez
tálaláshoz házi lekvár
Citromot nem vettem, mert mielőtt felvágok egy citromot, lereszelem a héját, majd zacskóba teszem, becsomagolom alufóliába (az aroma és íz megőrzése miatt), és lefagyasztom, így mindig van a fagyasztómban.
Minden alapanyagot összegyúrunk, úgy, hogy jól nyújtható legyen. 4-5 mm vastagra kinyújtjuk és a kedvenc szaggatónkkal kiszaggatjuk. Az ünnepek közeledtével én fenyő formájúra szaggattam.
Bő olajban kisütjük mindkét oldalát, papír törlőn leitatjuk, porcukorral meghintve tálaljuk. Ha van itthon bármilyen dzsem, lekvár, tálaláskor tegyünk mellé. A nyáron főztem be a kertemből eper dzsemet, én azt tálaltam mellé.
És az enyém:
Sajtos-mustáros kínai kel főzelék (főétel), szirupos sült alma (desszert)
Főétel: 518 Ft, desszert: 464 Ft
Összes költség: 982 Ft
Sajtos-mustáros kínai kel főzelék
Hozzávalók
Vásárolt
1 kínai kel (118 Ft)
fűszeres sajtkoszorú (snidlinges) (400 Ft)
A kamrából
8 ek extra szűz olívaolaj
3 ek magos mustár
4 gerezd fokhagyma
só, bors
4 ek hagymalekvár
A kínai kelt megtisztítottam majd vékony szeletekre vágtam. Meglocsoltam olívaolajjal, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe téve 20 percre 180 fokos sütőbe toltam. Félidőben átforgattam. Amikor megsült, a felét a krémsajttal, a mustárral és a fokhagymával leturmixoltam. Kicsi forró vizet öntöttem hozzá, hogy hígabb legyen, majd belekevertem a maradék kínai kelt is, összeforraltam. Sóztam, borsoztam. Egy nagyon finom, különleges, és krémes főzeléket kaptam, ami gluténmentes.
Szirupos sült alma
Hozzávalók
Vásárolt
4 db zöldalma (120 Ft)
marcipán kenyér (299 Ft/db)
1 db narancs leve és héja (45 Ft/db)
A kamrából
1 ek vaj
Az almák felső harmadát levágtam, majd a közepét kivájtam. A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem, majd elkevertem a narancs levével és héjával. A masszát az almába töltöttem. Egy tűzálló tálat kikentem vajjal ebbe tettem az almákat, majd 200 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
A posztot az ALDI és az ALDI háziasszonyai támogatták. (x)
Nekem hiányzik a leves.