Fűszer és Lélek

Ez valami nagyon Amerika

áfonya2
Különleges nap van ma az USA-ban, Thanksgivukkah, vagyis hálaadás és hanuka egyszerre. Izgulnak is a New York-i mamik rendesen, hogyan tudják variálni az ilyenkor kötelező fogásokat egy vacsorában. Hálaadáskor pulyka és amerikai tőzegáfonya, hanukakor pedig fánk és latkesz az ami mindenképp az asztalra kerül. Nézegettem a recepteket, az egész sültpulyka áfonyaszósszal, mellé latkesz, olajbogyókrémmel elég jó hangzott, de azért mi mégsem ünnepeljük a hálaadást, nem állok neki egy egész pulykának, főleg nem egy csütörtöki napon, amikor még a poén kedvéért se tudok húsz főt összecsődíteni egy vacsorára. Viszont mi szeretjük kipróbálni más országok ünnepi fogásait is, így a pulyka legalább egy kicsi része évek óta az asztalunkra kerül tőzegáfonyával együtt ilyenkor. És akkor még itt van mellé hanuka is. Ági barátnőm át is küldött egy linket a pulykával és tőzegáfonyával töltött hanukai fánkról, de a család leszavazta. Csak áfonyás fánk jöhet, sőt legyen is, de tegyem meg a kedvükért, hogy a pulykát valami mással párosítom. Rendben, velem aztán lehet beszélni, legyen a másik nagy összekutyult recept a mai vacsora: tőzegáfonyával és pulykával töltött latkesz.
Ez nagyon nagyon finom lett, olyannyira, hogy szerintem a héten még elkészítjük újra, kicsit csípősebb, fűszeresebb változatban is a mostaninál.
Aszalt tőzegáfonyát használtam hozzá, ami kicsit édesítve van, de még így is kellemesen savanykás. 
Annyira sajnálom, hogy ezt a gyümölcsöt nem termesztik közelebb hozzánk, úgy szeretném egyszer megfigyelni élőben, ahogy szüretelik. Nagyon érdekes lehet, amikor elárasztják a völgyet vízzel és a rengeteg gyümölcs felúszik a tetejére! Imádom, arról nem is beszélve, hogy az asztalt tőzegáfonyát szereti az is, aki gyűlöli a mazsolát.

afony1.jpgHozzávalók:

1 sült pulyka alsócomb, vagy 30 dkg pulykamell filé fűszeresen megsütve

10 dkg asztalt tőzegáfonya
1 pici chili felkarikázva
1/4 kk őrölt szegfűszeg
1/4 kk őrölt kardamom
1/4 kk őrölt gyömbér

30 dkg burgonya
1 tojás
8 ek liszt
1 kk sütőpor
2 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors

2 dl olívaolaj
2 dl étolaj

afonya2.jpgA pulykacombról leszedegetjük a húst, és fél centis kockákra vágjuk. Elkeverjük a tőzegáfonyával és a fűszerekkel. 
A krumplit lereszeljük, összedolgozzuk a liszttel, sütőporral, újhagymával, fokhagymával, sóval, borssal. A tenyerünkbe veszünk kb. 3 evőkanálnyi krumplimasszát, ebbe teszük egy kanálnyi tőzegáfonyás húst, majd óvatosan, hogy a hús belülre kerüljön, gombócot formázunk belőle. Forró olajban kisütjük. afonya.jpg

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!