Fűszer és Lélek

Tefal CeramicControl serpenyő (x)

tefal_whiskey.jpgEgy jó serpenyő (na jó, három-négy) a konyha elengedhetetlen kelléke, legalább annyira fontos, mint egy jó kés.
Erre persze akkor a legkönnyebb rájönni, hogy pont a jó serpenyő hiányzik. Egyik nyáron fantasztikus steakekkel érkeztünk a nyaralásra bérelt, és teljesen felszerelt konyhával hirdetett nyaralóba. Valóban volt minden, de az edények tökéletesen alkalmatlanok voltak sütésre-főzésre. Olyan vékony volt a serpenyő, hogy amikor meggyújtottuk alatta a lángot, kattant egyet, és két oldalt elkunkorodott. Na, azóta viszek magammal serpenyőt is, biztos ami biztos.
tefal.jpgA Tefal most kijött egy új, ThermoSpottal ellátott kerámiabevonatos edénycsaláddal. Ezt próbáltam ki, egy jó steakszeletet sütöttem benne. A ThermoSpot az a piros kör az edény alján, ami megváltoztatja a színét, amikor az eléri a kívánt hőfokot, és alkalmas a sütésre. Ez fontos, mert ha nem elég forró a serpenyő, akkor pl. a hús íze és állaga sem lesz megfelelő.
tefal2.jpgDe hogy mire is jó a kerámia bevonat? Eszméletlen jól veszi fel a hőt. Ez nyilván mindig fontos főzés közben, de amikor húst sütünk, akkor egyszerűen elengedhetetlen. A kerámia bevonatos serpenyők nem a teflon versenytársai, mert egészen mást tudnak. Nem a tapadásmentesség a lényeg, hanem a nagyon tartós, kopásmentesség, és a tökéletes hőátadás. Azt is mondhatnám, bár biztosan nem igaz, hogy kifejezetten hússütésre találták ki. Tudom, hogy sokan félnek attól, hogy egy vastag szelet húst hogyan tudnak otthon úgy megsütni, hogy kívül “ropogós”, belül omlós legyen. Ha már vásárolunk egy jó szelet steaket, vagy mondjuk kacsa vagy libamellet akkor az legyen tökéletes a tányérunkon is.  Az új Tefal CeramicControl serpenyővel a hússütés gyorsabb és hatékonyabb és ez egy steaknél ez különösen fontos.

tefal4.jpgÉn egy zöldfűszeres kéregben sütöttem steaket a serpenyőben, amit végül whisky-s tejszínes mártással tálaltam.
A húst nagyon apróra vágott rozmaring, kakukkfű és frissen őrölt bors keverékébe forgattam.Előmelegítettem a serpenyőt, amíg megváltozott a ThermoControl színe. Ekkor nagyon kevés szőlőmagolajat és egy kanál zsírt tettem a serpenyőbe. Oldalankét három percig sütöttem a húst, majd kivettem, és öt percig pihentettem. Addig a legkisebbre állítottam a lángot a serpenyő alatt, öntöttem bele két evőkanálnyi whisky-t, egy fakanállal kicsit felkevergettem a pörköket, majd felöntöttem egy deci tejszínnel. Enyhén sóztam. A húst visszatettem a szószba, és csak szeletelés után sóztam. Tökéletesre sikerült!
A végére maradt, hogy ez a kerámiabevonat annyira kopásálló, hogy elvileg fém eszközökkel is a serpenyőbe lehet nyúlni, mondjuk habverővel, ilyesmi. Klassz.
Bővebb infó:

tefal5.jpg

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!