Fűszer és Lélek

Sült tök romesco mártással

dereszlamenu10.jpgMúlt hét szombaton tartották a Mindszenthavi mulatságot Bodrogkeresztúrban, mi a Dereszla pincében vendégeskedtünk. Négyféle ételt készítettünk négyféle borhoz. Talán ez a fogás volt a legőszibb közüle. Mindenképp szerettem volna ezt a mártást “elsütni”, és amikor rákerestem, hogy magyarul hol írtak már róla, az első találat a Bűvös szakács lett, náluk meg nem lehet mellé fogni, így kipróbáltam én is sütőtökkel. Azt kell mondanom, hogy eddig is szerettem a romesco mártást, de sült tökkel az igazi!
A Bűvös szakács recept egy autentikus darab, na ehhez képest az enyém egészen más, és ennek az az oka, hogy bor mellé nem tehetek a szószba egy egész fej fokhagymát, mert szegény kóstolóknak aznapra legyilkolnám az ízlelőbimbóit, ez pedig nem volt cél.
A katalán romesco mártás alapja a grillezett, füstös ízű paprika, leginkább pimiento romesco vagy bitxo paprikából készítik, de én most egyszerű kápiát vettem hozzá. A sok fokhagymát egy gerezdre mérsékeltem, és tettem a tetejére kevés snidlinget. Érdekes, hogy sok olyan receptet olvastam – leginkább amerikai recepteket, ahol a grillezett paprikán kívül passzírozott sütőtök a szósz alapja. Ezt hús mellé tudom elképzelni, szerintem érdemes azt is kipróbálni. Ebben az esetben a paradicsom helyett tököt, a mandala helyett pedig tökmagot használnak. A romesco különben is nagyon finom báránnyal de kacsamellel is.

dereszla domb1.jpg5 feketére sült kápia, meghámozva
1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom
1 gerezd fokhagyma
2 kis szelet fehér kenyér, héj nélkül
0,5 dl extraszűz olívaolaj
1 kk fehérbor ecet
5 dkg mandula (barna vékony héja nélkül)
só, bors

1 közepes sonkatök

 A tököt félbevágjuk kimagozzuk, és kétujjnyi darabokra vágjuk. 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Nekem 2 óra alatt sült szép pirosra, puhára.  Azért érdemes felszeletelni a tököt, mert így nagyobb felületén tud kicsit megbarnulni, és az az igazán finom. 
Leszedjük a héját, majd a tök húsát félcentis kockákra vágjuk.
A mártáshoz a grill alatt, vagy nyílt lángon megsütött paprikát műanyag zacskóba tesszük, hogy a saját gőzétől megpuhuljon a húsa, és könnyen lehúzható legyen. Öt perc múlva megpucoljuk, a magokat és eltávolítjuk, a paprikahúst apró darabokra vágjuk.
Egy serpenyőbe dobjuk, majd ráöntjük a paradicsomkonzervet, ráreszeljük a fokhagymát. Az olajat a kenyérbélre locsoljuk, és ezt is a paprikához adjuk. Az egészet a mandulával együtt botmixerrel pépesítjük, felforraljuk, végül ecettel, sóval, borssal ízesítjük. Ha túl sűrű lenne, egy kis vízzel hígíthatjuk. Szerintem egy nagyon pici erős is mehet bele.
Tálalásnál a tökre locsoljuk, majd kevés apróra vágott snidlinggel szórjuk meg.

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!