Fűszer és Lélek

Magyarország egyik legjobb étterme egy szocreál büfé

panoramabufe1.jpgHogy miért nem írok ebben a blogban étteremkritikákat? Ennek több oka is van. Először is, nem tartom magam kompetensnek a témában. Van véleményem, de nem ettem még 500 étteremben, és abból a kevesebb mint 500-ból, nem volt húsz Michelin csillagos. De persze ez csak egy dolog, hiszen én is szívesen hallgatom meg mások véleményét és sokakéra adok is, ezért szeretem pl. a könyvajánlókat. Az utóbbi években kizárólag ajánlásra olvastam könyveket, és csak egyszer kellett csalódnom, igaz azt azóta se tudom kiheverni 🙂
Több helyen elmondtam már, hogy melyik a kedvenc magyarországi éttermem (igen, a Rosenstein az), és nem fogok hosszas indoklásba kezdeni, de összességében egyszerűen ott érzem a legjobban magam, és a nekem ízlő ételeket kapom. Ennyi.
De ez most csak egy rövid kitérő volt, biztosan másnak más a kedvence, és van aki azért szeret egy helyet, mert ott kedves a felszolgáló, van aki azért, mert mindig jó a birkapörkölt. Teljesen felesleges ezen vitázni.
De biztosan sokaknak meg van az az érzés, amikor valami megfoghatatlan dolog miatt szeret egy helyet, és bár százszor megfogadta, hogy soha többet, mégis mindig újra ott találja magát. Vagy csak én vagyok ilyen bizakodó?
Hajlamos vagyok magáért az épületért újra próbálkozni. Ha az egy öreg, történelmi hely, akkor valahogy mindig jobbat várok. Javíthatatlan vagyok. Ilyen az egyik kisváros gyönyörű alpesi stílusú házában működő étterem, egy gyönyörű park közepén. Látom a teraszon a hatalmas plazmatévét, mégis meglepődöm, amikor bekapcsolják rajta a forma1-et, és morgok, ha az összes pincér azt nézi, én pedig nem tudok kávét rendelni a meglehetősen vacak ebéd után. De van egy másik hely, ahol imádom a vendéglőst, a feleségét, az egész környezetet, és azt is, ami a vendéglőből lehetne, ha… Ha nem futnék bele évek óta vadnak hazudott marhába, szarvasnak mondott hipermarketes sonkába. És egyszerűen nem hiszem el, hogy csak én látok át a szitán. Pedig én akkor is megrendelném a vadast, ha marhának lenne felírva a táblára, és egy sima pörkölt is boldoggá tenne, ha az egyébként elképesztően kedves és profi felszolgáló lány nem mondaná azt, hogy a későbbi félreértések elkerülése végett szól, hogy az étlapon olvasott rókagombát ne keressük, mert csak porként szórták a húshoz. Aha. Köszönöm.
panorama3.jpgA férjemnek van egy mondása, hogy mindenhol csak olyan ételt rendeljünk, amit el is hiszünk, hogy megtudnak csinálni. A baj csak akkor van, amikor egyszerűen nem szerepel ilyen az étlapon. A nagy falu negyven éve változatlan személyzettel üzemelő éttermében nem szeretnék panna cottát enni, de mit csináljak ha nincs más desszert? Kikérem, és nem csodálkozom, amikor annyira kemény, hogyha ledobnám a földre, akkor visszapattanna. Viszont milyen jó lenne egy babgulyás egy régi udvarházból kialakított étteremben, főleg, amikor meglátom, hogy nem is tányérban hozzák ki, hanem régi, porcelán leveses tálban. Aztán mekkorát kell csalódnom, amikor meglátom a konzerv vesebabot a tálban.
Szerintem mindenki tudja miről beszélek. A csalódásról, amikor a minimális elvárások sem teljesülnek.
Na, és akkor most jöjjön számomra a 2013-as év meglepetése. Az “étterem” amit Zempléni Pista barátom ajánlott. Ahol nem hogy nem csalódtam, de alig várom, hogy visszatérhessek. Ilyen étterem kéne 500 még Magyarországra. Akkor minden rendben lenne, azt hiszem.
panoramabufe.jpgIsmeritek a Panoráma büfét a Bodó réten a Nagy-Milicen? Azt hiszem kevesen tudják hol van, pedig a Kék-túra egyik állomása, egészen a Szlovák határnál, Magyarország legészakibb pontjánál Hollóháza és Kéked között az erdő közepén. Budapesthez nincs közel, sőt, tulajdonképpen eszméletlen messze van. Egy kis szocreál szoba maga az étterem két asztallal, rajta műszálas terítő, a cserépkályhában pattog a tűz, már vártak minket, amikor a két órás séta után visszaérkeztünk. Előre szóltunk, hogy ebédelnénk, el is mondták a menüt: sztrapacska, füstölt húsleves, derelye. Tudtuk, hogy sztrapacska és derelye lesz, azt hallottuk ez a kettő mindig van. Sztrapacska a magyaroknak, derelye a szlovákoknak 🙂 Tel: 06 47 305 195. 
Szokott még krumplileves, bableves, babgulyás, és töltött káposzta is az “étlapra” kerülni. Mondhatjuk, hogy nem túl nagy választék, de amikor ez a három étel tökéletesen van elkészítve, akkor semmi másra nem vágyunk. Jó időben lehet kint is enni a kertben, vagy bent magában a büfében, ahol most két bringás kanalazta a forró levest a hűvösben.

panorama sztrapacska.jpgAzt mondja Pista barátom, hogy a büfében húsz éve ugyanezek az ételek kaphatóak, mindig tökéletes minőségben. Attól nem kell tartani, hogy tömegek keresik majd fel, ha elolvassák ezt a posztot, a távolság ugyanis nagy úr. És hogy miért tudok ennyire örülni egy jó sztrapacskának ami ráadásul tehéntúróval készül, pedig én juhtúróval szeretem?

Mert ez egy nagyon egyszerű nagyon olcsó étel. Az utóbbi években még se tudtam sehol enni egy normálisat, mert bár érzik a Zemplénben, hogy ezt tartani kell az étlapon, hiszen a helyi szlovákok szinte népeledelt csináltak belőle arrafelé, mégse tudják vagy akarják sehol normálisan elkészíteni. Egyik fesztiválon a sima nokedlit hívták sztrapacskának, és amikor megkérdeztem, hogy de mégis hol van belőle a krumpli, azt válaszolták, hogy az emberek nem szeretik. MI VAN??? Nem szeretik a krumplit a sztrapacskában? És a húst a pörköltben? Jaj, ne már!

Úgyhogy meg kell becsülnünk, ha valahol egy ilyen egyszerű ételt képesek jól elkészíteni, és a végén nem hintik meg vegetával, hogy legyen valami íze (?) mint egy másik helyen.

Na de jöjjön a derelye. Teljesen más, mint ahogy én készítem, vékony tészta, benne rengeteg szilvalekvár. Két adagot kértünk, egy hatalmas tállal kaptunk. Mondjuk az egyszemélyes sztrapacska is tálban érkezett, így laktunk mi jól két felnőtt, egy felnőtteknél többet evő kiskamasz, és egy meglehetősen lelkes baba 3700 forintból annyira, hogy utána még egy órát pihegtünk, bámulva a felhőket az égen.

Szóval csak háromféle étel, de az tökéletesen elkészítve. Ilyen helyekre vágunk. Tudtok még hasonlókat?

 panorama derelye.jpg

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Fűszeres Eszter says: (előzmény @Zsuzsella)

  Kedves Zsuzsella, hát így sajnos semmit. Mi is csak úgy oda szoktunk menni, és általában nyitva van, de nem mindig. Hétvégén jobb az esély rá. Remélem minden oké ott, mert ősz óta én sem voltam.

 2. Zsuzsella says:

  Kedves Fűszeres Eszter!
  Szeretnék érdeklődni, hogy mit lehet tudni erről a Panoráma Büféről. A telefonszám sajnos nem működik, interneten sem találjuk, de a Kollégáinkkal nagyon szeretnénk meglátogatni, ha már épp arra szervezünk kirándulást. Létezhet még egyáltalán? Bármilyen információmorzsának nagyon örülnénk.
  Köszönettel:
  Zsuzsella

 3. Gábor Egri says:

  A múlt héten arrafelé dolgoztam, és éppen ebédidőben jártam arra, ezért – miután olvastam az ismertetést – kötelességemnek éreztem kipróbálni a helyet. Nagyon nem érdemes ragozni: az egyszerűségében is végtelenül remek, csendes, barátságos helyszín, nagyon örülök, hogy megkerestem. Precíz kiszolgálás, és az étel tényleg remek és bőséges. Bizony a derelye végével már birkózni kellett.

  És hogyan lehet odatalálni (mert sokak számára ez is fontos lehet)?: Hollóházáról észak felé kell elindulni, és kb. 2 km-re a falutól (kétszer) jobbra kell kanyarodni Lászlótanya felé. Innen egy keskeny, nemrégiben felújított tükörsima aszfaltos út vezet a Bodó-rétre, gyönyörű erdőben. Ragyogó napsütés délben, színes erdő, remek étel, elégedettség a köbön. Mindez együtt a Panoráma büfé. Folytassák hasonló szellemben! Már csak azt sajnálom, hogy nem gyalog mentem fel, és ebéd után nem volt időm leheveredni a fűben…

 4. cangajó_ivi says:

  Naná, hogy ismerem! Hollóházán nőttem fel. Amikor legutóbb, sok-sok évvel ezelőtt ott ettem, akkor is ezek voltak az étlapon. De a legfinomabb sztrapacskát az anyukám csinálja, és nem sajnálja belőle a krumplit, a szalonnát és a házi túrót.
  Ja, és a Bodó-rét melletti erdőkben rengeteg a finom tinóra (tinóru). Ha otthon vagyok, kötelező program a gombászás, persze gombaszezonban.
  Zemplén a szívem csücske. Jó volt a soraidat olvasni.

 5. halaloszto says:

  @nyauuuuu: Hat ez biztos tutijo, csak eppen elfelejtettek kiirni a weblapjukra, hogy hol a bubanatban vannak. Ugy meg nehez lesz vendegge valni.

  Vajk

 6. 1kutya says:

  @MP: +1.

  reggelire a kemencében sült, kéttenyérnyi pogácsa, ebédre pacal. vagy velős pacal. esetleg pacal kakastökével… netántán pacal kakastökével és tarajjal…

  nem spirázom tovább, mert éhenhalok 🙂

 7. Ilyet csak Budapesttől távol lehet találni.Nagyon-nagyon távol. Mert itt nem tudod megcsinálni,sokat, sokszor-mindig úgy és annyiból, hogy maradjon is valami a zsebben (mert azért ugye…) és a vendég is élvezhesse. Számlásan,közteherrel, betartva a szakhatósági előírásokat, ennyiből, kifizetve a rezsit, igazán jót, jó alapanyagokból? Csak elbújva, kis falukban,ahová,talán, nem találnak be asarc és vámszedők.. Akármilyen szuper a hely,egy ellenőrzés azonnal haza is vágná!

 8. szépjuhászné says:

  Őrség, kellemes csárda és fogadó szép régi házban, kérek szarvasragut dödöllével és kihoznak egy korrekt, de teljesen jellegtelen szarvaspörköltet ropogósra sütött főtt krumplival. Semmi furmány nincs benne, semmi helyi, ilyet bárhol kapni, pedig előtte láttuk a környéken termő gombákról a táblát, azokból igazán lehetett volna tenni bele. A krumpliról meg legalább szólhattak volna.

 9. RÖVIDLÁTÓ says:

  “@Fuszeres Eszter”:
  Jó hosszan írtad.
  Lehet, hogy meg kéne próbálnod a kötögetést.

 10. YessicaHard says:

  @Fuszeres Eszter: Hát ez aranyos! :)Lehet hogy a Koronaőrből hozatták? Ha Füzéren jártok, csekkoljatok be, szerintem jó lesz nektek! Semmi sallang, a házinéni mosolyogva teszi eléd a levesestálat, hoz repetát,tényleg olyan mintha valami családi ebéden lennél. Mondjuk mi kb. 5-6 éve voltunk ott, remélem még most is ez a színvonal. És mondom: sokszor emlegetjük :)))

 11. @YessicaHard: de vicces, egyszer Arkán (ott van az is) szálltunk meg, és a háziak mondták, hogy a szomszédnál lehet ebédet kérni. Mi is ugyanezt a menüt kaptuk, és az is tökéletes volt. Remélem nem derül ki, hogy egy étteremből hozatták 🙂

 12. YessicaHard says:

  Nem messze onnan, Füzéren a Koronaőr Vendégházban ettük életünk legjobb ebédjét. Semmi faxni, húsleves volt, meg brassói, meg fánk szederlekvárral, de mindez olyan volt, mintha a nagyinknál ebédelnénk. Imádtuk. Azóta is emlegetjük, erős nosztalgiával. Úgy tűnik valamit nagyon jól csinálnak azon a környéken.

 13. Dernovics László says:

  A Rosenstein nekünk is a legjobb.:) Halászlében nekünk a Ásványrárón a Titán.:) WC az udvarrról.:) 70 éves feeling a halászlé zseniális.

 14. RoFä says:

  I. ker. Batthyányi utca, Polo pub, bableves, sztrapacska, csülök, élőzene, és a gimis baráznőd nagymamája (kedvességben). Tartozom ennyivel az utókornak.

 15. vazallus says:

  Ez a kettő a kedvencem:
  Kiskunlacháza Retró kisvendéglő
  Balatonalmádi Porció

 16. MP says:

  Abonyban a Mészáros Vendéglő. Azt is érdemes kipróbálni. Sajnos Szentendrén a Snack Andreas már bezárt.

 17. Andrass9 says:

  Esztergom, Csülökcsárda a Bazilika lábánál. Egyenletes minőség, remek csülkök!
  A dunabogdányi pisztrágozót én is javaslom. Saját tenyésztésü hal tökéletesen elkészítve. A saláta köret öntete viszon még finomítandó …

 18. régebb óta vagyok Subban mint te says:

  „Budapesthez nincs közel, sőt, tulajdonképpen eszméletlen messze van.”

  Magyarország kis ország, nincsenek távolságok. Ráadásul mára tele van autópályával.

 19. régebb óta vagyok Subban mint te says:

  @pizzaszeletvágó:
  inkább írd meg a nevét, mert Lillafüreden több étterem is van. Gagyi is, és jó is.

  Nekem a legnagyobb csalódásom Villányban volt. Bornapok voltak, az egyik pincében (már nem létezik) előre kellett vacsorát rendelni, 4 közül lehetett választani.

  Mire mindenki megérkezett, kihozták az ételt, megéreztem az illatát, és akkor jöttem rá, hogy ez az általam sokat fogyasztott készétel, amit pont abban a négy ízben forgalmaztak.

  A különbség csak annyi volt, hogy a fagyasztópultból megkaptam valami párszáz forintért, a pincében felmelegítve, tányérra szedve és felszolgálva meg vagy kétezerért.

 20. Llychllyn says:

  Papok borozója, valahol Sajkod környékén, egy szőlőhegyen. Csak egyszer voltam ott, de egyrészt igazán jót ettem, másrészt a ház bora szintén kellemes volt az ebéd mellé, harmadrészt pedig már magáért a környezetért is megéri elmenni odáig… Valószínűleg a legjobb elsétálni odáig a környékről, egy kis túra étvágyat csinál, a bor is belefér ilyenkor.

  A pilisvörösvári Jetterben is jót ettem pár éve, alig volt pár fogás az étlapon, de azok jók voltak, ráadásul kérésre készítettek valami vegetáriánus ételt is, ami állítólag szintén jól sikerült. Ha még nem zárt be az étterem, vissza is fogok térni egy (talán krumpligombócos sváb) bablevesre, a pincér meg is ígértette velem:)

  Illetve egy azóta megszűnt kifőzdében Óbudán iszonyú finom coleslaw-t ettem, de általában a menüjük sem volt rossz (az mondjuk nem volt egy kiemelkedő gasztronómiai élmény, de tényleg finom volt. No meg az sem rossz, ha kb egy ezresért kapsz rántott csirkecombot sült krumplival és uborkasalátával, illetve valami érdekesebb levest is (mustáros lencseleves, ilyesmik, nem a menzás szürke lé)).

 21. bl4ze says:

  Szarvas : Régimódi Étterem – hazánk legjobb pacalja!

  Pécs : Bohémia Sörkönyha – világbajnok sztrapacska!

 22. black arabs (törölt) says:

  És ott a telefonszám is a képen.
  Tervezek egy kirándulást oda, úgy megkívántam : )
  Persze akkor már jó lenne Kassáig elmenni, a knedla + vörösboros marha kombót nem tudom feledni.

 23. zsüber says:

  A hollókői Bableves csárdát ismerem hasonlóan háziasnak. Tipikus útszéli kisvendéglő egy kanyargós szerpentinen. Mindig vannak vendégek, ami eddig elém került mindig friss volt.

  http://www.bablevescsarda.hu

 24. w650 says:

  „Budapesthez nincs közel, sőt, tulajdonképpen eszméletlen messze van.”

  Őrület… Nem lehetne valamit tenni ez ellen?

 25. pizzaszeletvágó says:

  Bocs, az előzőből lemaradt: nem faházas sátras büféről beszéltem az előbb, nem írom le a hely nevét, nehogy, de vállalom, hogy ez történt.
  Sajnos a pisztrángtelep tele volt emberrel, nem fértünk be, ezért kerestünk más étkezési lehetőséget. (ez is tele volt, még üzleti ebédet is láttam, szóval igénytelen népnek igénytelen étterem…)

 26. pizzaszeletvágó says:

  Én most hirtelen egy negatív listát tudnék csak összedobni az elmúlt egy év tapasztalataiból.
  Teljesen egyetértek a bevezető gondolataiddal: TV-ző pincérek, satöbbi.
  Az egyik legrosszabbat meg merem írni:
  Étlap: Kemencés szarvassült, barnamártással, vargányával hízott libamájjal. (a fantázianevére nem emlékszem, de ezt ígérte az étlap)
  A valóság: Főtt marha szeletek, külön főtt pörkölt szaftban, gondolom a szintén ott szereplő marhapöri szaftjából löttyintették oda. Esetleg lehetett benne Knorr barnamártás por is. Fagyasztott krokettel. A vargánya helyett konzerv sampion, jó pont, hogy a sót kiáztatták belőle. Igaz találtam egy hízott libamáj darabot, 1,5-2 dkg lehetett.
  Elnézést sem kértek, csak próbáltak jópofizni.

  Lillafüred. A csapolt sör jó. 🙂

 27. Nilüfer says:

  Debreceni csülökbüfé. Világhírű. Csak szólok….

 28. Nilüfer says:

  Bunabogdány, halsütő, saját nevelésű pisztráng, néhány ízben..és egy-két féle idény krémleves, kizárólag friss alapanyagból, korlátozott mennyiségben..míg eszegetsz, frissen füstölnek pisztrángot, amit hazavihetsz..gyógynövényes föstben, ha kéred.Ott ettem pl.gévagombás pisztrángot. Na, oda Debrecenből is elmentünk..na, jó, előtte unokáztunk Óbudán:) Oda menjetek, ahol Hamu cica ott lábatlankodik!!!/ebből következik, csak az menjen oda, kit nem zavar, ha cica van körülötte..konkrétan én ölbe vettem, mert szeretem:)

 29. [HPhD]Blokkolnam says:

  vicces, szerdán repülök haza, és irány Hollóháza pénteken 🙂
  Szóval meglepődtem, mikor megtaláltam ezt a bejegyzést 🙂 Hú, hogy anno 10-egynéhány éve a srácokkal mennyit piáltunk itt hajnalokig, mikor már az összes kocsma be volt zárva lent a faluban 🙂
  A környéken gombázni is érdemes amúgy a túrázás mellett… 🙂

  Ja, és a Panoráma büfé a Bodó-réten található, nem a Lászlótanyán, odáig még menni kell északnak 1-2 km-t. Az már magánkézben van (Waberer konzorcium talán?), nem is lehet oda bemenni, pedig gyerekként mennyit horgásztunk a mellette lévő halastóban… 🙂
  Ja, és a hely nem Kéked és Hollóháza között van, hanem a két község közötti műútról kell lefordulni északnak:
  maps.google.com/maps?saddr=Holl%C3%B3h%C3%A1za,+Magyarorsz%C3%A1g&daddr=Ismeretlen+%C3%BAt&hl=hu&ie=UTF8&ll=48.55116,21.407547&spn=0.065452,0.198269&sll=48.567804,21.43431&sspn=0.002045,0.006196&geocode=Feym5AIdL8JGASk3bGylZS8_RzGrpOztFw9RPw%3BFSIX5QId1A5HAQ&t=h&mra=ls&z=13

 30. Szelid sunmalac says:

  Hanga vendeghaz. Igazabol a szallasert mentunk oda, de olyan hazikosztot csinalnak, hogy az Onyxban nem ettem olyat! Meg annyit!

 31. Írjátok nyugodtan, hátha összejön mégis 500. 🙂

 32. belekotyogok says:

  Jaj, de ennék most mindkettőből…:)

 33. zombizan says:

  Dömösön nyílt egy új hely (Vadfaló) a Rám szakadék felé vezető út mellett. Tárkonyos szarvasleves, mics, házilekváros palacsinta nagyon jó volt.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!