Fűszer és Lélek

Apu szereti, edd meg te is!

mad ősz 20131Nagyon érdekes megállapításra jutottak szociológusok, annak kapcsán, hogy mit tartanak a szülők egészségesnek, és mi az amit, semmiképp nem adnának enni a gyerekeiknek. 
Nyilvánvalóan befolyásol minket mindenféle valós ismeret is, a tanultak, amiket olvasunk, de van ami még ettől is erősebben meghatározza a döntéseinket, mégpedig az, hogy mi mit ettünk gyerekkorunkban, vagy mi az, még nem ismertünk akkor. (Coca-Cola, Együtt egy asztalnál kutatás)

Saját magamon is észreveszem, hogy sokkal könnyebben rávágom a chipsre, hogy azért nem vásárolunk belőle, mert egészségtelen, viszont a gumicukrot könnyebben megveszem a gyereknek. Amikor én voltam gyerek volt gumicukor, imádtam, és ettem is belőle, amennyit csak lehetett, viszont chipsről nem is hallottunk, ha csak az az ún. burgonyaszirmot nem nevezzük chipsnek, amivel én csak az állatkertben találkoztam, és a zebrák sokkal jobban szerették nálam.
Pedig nem hiszem, hogy a gumicukor akár csak egy picit is egészségesebb lenne a chipsnél. Az egyikben cukor van, a másikban só és zsír. Igazából mindegyikre szükségünk van, nem probléma, ha néha mértékkel kap ilyet a gyerek. Ezen már túl vagyok, ha jönnek a srácok játszani hozzánk, akkor megveszem előre a chipset, az üdítőt és a gumicukrot is. Boldogok, én pedig jó fej anyukának gondolom magam. Párolhatnék nekik brokkolit is, de miért tolnék ki a fiammal? 
Különben igaz az is, hogy a saját gyerekkori kedvencéről hajlamos az ember azt gondolni, hogy azt automatikusan a gyereke is szeretni fogja. Hát azt kell mondanom, hogy erre az esély 50% vagyis vagy igen, vagy nem. A férjem imádta a sütőtököt, Dávid megeszi, Záli annyira utálja, hogy még lábremegést is kap tőle. Én imádtam gyerekkoromban a tejbegrízt, de hiába próbálkozom vele a gyerekeimnél, egy kanál után nem kérnek belőle többet. Ennek ellenére nem adom fel a harcot, és szisztematikusan megfőzök nekik mindent, ami annak idején bejött nekem. 
Ez egy tízes lista, a saját és a férjem gyerekkori kedvenceivel, illetve a gyerekeink véleményével:

1, Krumplis tészta: Dávid elsőszámú kedvence, és Záli is felnőtt adagot képes belőle eltüntetni.

2, Rántott csirkemell krumplipürével: változó a sikere, egyszer úgy tűnik ettől jobbat még soha nem főztem, egyszer csak nyammognak rajta. Ki érti ezt?

3, Lecsó: a férjem is és én is imádtuk gyerekként is, most csak Záli eszi meg önként, és egy kis zsarolás hatására Dávid is.

4, Húsleves: Dávid imádja, minden nap megenné, és soha nem panaszkodna, hogy már megint ez van. Viszont én óvodás korom és 25 éves korom között ki nem állhattam, amiben erős szerepe van az iskolai pocsék menzának. Pedig egy jó húslevesnél kevés finomabb létezik a világon!

5, Hortobágyi húsos palacsinta: 8 éves koromig ez volt a kedvencem, anyukám a legjobbat készíti belőle a világon. És nem maradékot ment vele, hanem direkt ezért főzi a borjúpörköltet. Azt kell mondjam, bár nem vallják be, mindketten szeretik, szó nélkül megesznek belőle egy rendes adagot.
6, Sajtos makaróni: imádtam, sok tejföllel, füstölt sajttal, vajjal. Már kevésbé lelkesedek érte, de nem is baj, Dávid utálja.
7, Libacomb párolt káposztával: a férjem kedvence volt, különösen a káposzta miatt. Ezen is csak nyammognak a kis elkényeztetett gyerekeim, és krumplit követlenek mellé.
8, Vadas krumpligombóccal (úristen, főznöm kell egy adaggal!): na ezt legalább ők is imádják, úgy tűnik mégiscsak van bennünk valami közös.
9, Pörkölt nokedlival: Gábor kedvence. Szeretik a gyerekek is, Zálit látva vált világossá mit is jelent az, hogy nyeli, mint kacsa a nokedlit.
10, Tojásos nokedli, fejes salátával: na, ez is a férjem kedvence, én sokáig ki nem állhattam, de az utóbbi időben tudok örülni neki nyár elején. 1:1 az állása a gyerekek között, Záli imádja, Dávid fintorogva megeszi.

Mi a következtetés? Talán annyi, hogy elég nehéz a gyerekek ízlését formálni, de meg kell adni nekik a lehetőséget, hogy minél többféle ételt kóstolhassanak. És bár egy-egy alkalmon nem múlik semmi, azért igyekezzünk minél egészségesebben étkezni mi magunk is, így nem csak vizet prédikálunk nekik, amikor megkérjük őket, hogy egyék meg  a zöldségeket.

A családi és baráti étkezésekről többet olvashattok az Együtt egy asztalnál facebook csoportban, gyertek, várunk benneteket szeretettel!

https://www.facebook.com/egyuttegyasztalnal

lanyok1.jpg 

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!