Fűszer és Lélek

Parmezános, fehérboros libaleves

parmezanos libalaves3.jpgMár nincs olyan nagyon messze Márton nap, és idén is egészen biztosan elkészül a kedvencünk, a parmezános libaleves. Ahogy keveredik a leves, a zöldfűszerek, a parmezán és a fehérbor illata a kintről jövő hideg föld illatával, az valahogy mindig nagyon otthonos. És remélem nem veszi észre ezt a posztot a Modoros blog, de az az igazság, hogy erről az érésről csak ilyen stílusban lehet beszélni. Remélem lelki szemeitek előtt van a régi konyha, és jéghideg későőszi éjszaka, amikor ezzel a forró gőzőlgő levessel várlak benneteket, hogy megérkezzetek a vonatállomásról! Ugye, ugye?
Viszonylag gyakran főzünk libalevest, ugyanis szeretem azt használni a sóletbe “alapléként” és a libacombokat is inkább előre megfőzöm levesnek, és csak utána sütöm jó ropogósra, így egy libából több mindent is ehetünk. Vagy egy liba helyett mondjuk hat combból, ami ugye majdnem egy liba.

Azt kell mondjam, csak ezért az egy levesért érdemes várni a késő őszt. Remélem ti sem dobjátok ki a parmezán lereszelhetetlen kemény héját, ilyenkor pl. nagyon jól jön, még ízesebb lesz tőle a leves.
Mehet bele bármilyen gombóc, nekünk a krumpligombóc a kedvencünk, de illik bele a macesz, a szalvéta és morzsagombóc is. Nem egy öt perces leves, de a jó leveshez idő kell, különben is, aki még nem fűt, értékelni fogja ezt a kis konyhamelegítést.
Illatos, krémes, sűrű leves, igazi lélekmelengető. 

RX-DK-SSH08802_purple-sage_s4x3_lg.jpgHozzávalók:

2 libaszárnytő
2 libanyak
(esetleg 4 libacomb, amit később megsütünk)
1 szál póré
3 sárgarépa
1 fehérrépa
2 babérlevél
6 zsálya levél
1 kis ágacska rozmaring

3 ek liszt
2,5 dl tejszín
1,5 dl száraz fehérbor
5 dkg frissen reszelt parmezán legalább, de lehet akár 10 dkg is
frissen reszelt bors
frissen reszelt szerecsendió

A krumpligombóchoz:

50 dkg főznivaló krumpli, megfőzve, összetörve, kihűtve
20 dkg liszt
1 tojás
só, bors
1 nagy csokor petrezselyem
4 dkg puha vaj

A libaaprólékból, a és a megtisztított, felkarikázott zöldségekből a babérlevéllel, zsályával, rozmaringgal és a sóval, borssal lassú tűzön levest főzünk. A levest hideg vízzel indítjuk, és a keletkező habot leszedjük róla. Akkor fő jól, ha fél percenként gyöngyözik egyet a fazék, vagyis tényleg nagyon alacsony alatta  a hő.
Közben elkészítjük a krumpligombócokat: megfőzzük a megtisztított, felkockázott krumplit. Leszűrjük, összetörjük, és kicsit kiterítjük, hogy a gőz elszálljon belőle. Összekeverjük a liszttel, vajjal, tojással, sóval borssal és petrezselyemmel, majd diónyi gombócokat formázunk, és forró vízben kifőzzük. Amikor feljön a víz tetejére jó.
Amikor megfőtt a leves (kb. 2 óra múlva) akkor elszűrjük, a zöldségeket visszatesszük a fazékba, meghintjük a liszttel, majd pár perc pirítás után felöntjük a forró levessel. A nyakról és a szárnytőről leszedegetjük a húst és visszatesszük a levesbe. Felöntjük a tejszínnel, a borral és beletesszük a parmezán végeket is ha van. A reszelt parmezán felét is belekeverjük, a másik felét csak tálalásnál szórjuk a tetejére, és ekkor tesszük bele a krumpligombócokat is. 


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!