Fűszer és Lélek

Jamie Oliver díjnyertes rizottója

risotto édeskömény2Csecsemő korom óta a kedvenc zöldségem az édeskömény. Na ez az, ami egyáltalán nem igaz, olyannyira nem, hogy írásos bizonyítékom van rá, miszerint 2007. október 2-án még nem kóstoltam, Chili és Vanília Zsófival leveleztem róla:

Szia Zsófi!
Annyira vártam, hogy kommenteljenek az édesköményes posztodhoz, de eddig még senki 🙁 Én még soha nem próbáltam, 6-700 Forintot pedig nagyon sajnálok egy zöldségért kiadni, amit még nem kóstoltam. Érdemes áldozni rá, vagy érjem be egy külföldi éttermi kajával?

Fűszeres Eszter

Szia Eszter,
bocs, hogy csak most válaszolok, közben otthon voltam. Szerintem abszolút érdemes rá áldozni, nagyon-nagyon finom. Én nyersen nem szeretem, de sütve-főzve fenomenális. Mintha a Nagycsarnokban 3-400-ért láttam volna, de nem esküszöm meg rá… alternatívaként, szívesen viszek Neked innen kóstolni, kísérletezni, itt egy darab 1-2 euro. Szia, Zsófi

Szia Zsófi!
Igazán nem kell Brüsszelből idehozni egy itt is kapható zöldséget, de nagyon kedves ötlet, köszönöm! Holnap lecsapok rá a csarnokban.

Hát, így kezdődött, azóta imádom az édesköményt. Az ára már jóval kevesebb, de azért még mindig nem a legolcsóbb zöldféle. Minden esetre a vajon megpárolt, kicsit tejszínnel felöntött, majd pirítósra halmozott édesköménynél kevesebb finomabb vacsorát tudok elképzelni. Úgyhogy aki még nem ismeri, bátran vásároljon egyet a piacon, és lásson neki!

És hogy ez most miért került ide?
Évek óta nézegetek egy receptet a Jamie Oliver Olasz kaják című könyvében a rizottók között. Annyira jól néz ki a fotó, olyan gusztusos, hogy legalább hússzor elhatároztam már, hogy az lesz a vacsora, de elég sok hozzávalója van, és valami mindig hiányzott hozzá. Ha volt édeskömény, akkor nem volt parmezán, ha volt rizottó rizs, akkor nem volt zellergumó, vagy vermut. 
Múlt héten viszont bejelentkeztek régnem látott barátaink, és kiderült róluk, hogy annyira régen találkoztunk, hogy több mint egy éve vegák. Sőt, nem csak vegák, de nem is nagyon isznak. Nem fura, hogy ennek ellenére szóba állunk velük? 
Végre eljött a rizottó ideje, majdnem mindent sikerült beszereznek hozzá, kivéve a szárított chilit, de kiderült, hogy a cayenne-i-i bors is tökéletes hozzá.
Nem csalódtam a receptben, azt kell hogy mondjam, rizottó témában az utóbbi idők legjobbikja. Ha legközelebb elkészítem, talán annyit módosítok rajta, hogy a parmezánt krémes kecskesajtra cserélem. Majd meglátjuk működik-e.
Megéri a bevásárlásra szánt időt, garantálom!

IMG_3116.jpgElőbb az édesköményt készítjük el, utána a rizottót. 

Hozzávalók:
1/2 kk köménymag
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 vékonyra szeletelt édeskömény (zöld kaporja megőrizve)
só, bors
4 ek ricotta
1 citrom reszelt héja és leve
szárított chili

A köményt serpenyőbe dobjuk, majd ráöntjük az olívaolajat. Megpároljuk rajta az édesköményt és a fokhagymát. 

Hozzávalók az alap fehér rizottóhoz:

40 dg rizottó, gömbölyű szemű rizs
1,1 l alaplé (én átszűrt levest használtam)
2 ek olívaolaj
diónyi vaj
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2 zellergumó lereszelve (kicsi)
3 dl száraz fehér vermut
só, bors
7 dkg vaj
12 dkg frissen reszelt parmezán

A hagymát, fokhagymát, zellert, megpároljuk az olívaolaj és a vaj keverékén. Hozzákeverjük a rizst, egy-két percig kevergetjük, majd felöntjük a vermuttal. Miután a vermut elfőtt, merőkanalanként adjuk hozzá a forró alaplét. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük közben! Kb. 15 perc után kóstoljuk meg, ha rizs már fogkemény, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a parmezánt és a maradék vajat.
A kész rizottóba hozzákeverjük az édesköményt a ricottával, és a citrommal együtt. 
A tetejét megszórjuk a félretett zölddel és a chilivel. A chili nagyon fontos, elképesztően kiemeli az ízeket!

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. milkandhoney says:

    Bocsánat kétszer is írtam, mert nem értettem miért nem jelent meg hamar a kérdésem. Gondolom még moderalas alatt van. Elnézést

  2. @milkandhoney: Szia, de béna vagyok, hogy ez kimaradt! Bocsánat.
    40 dkg rizottónak való rizs. Rögtön javítom is.
    Sok sikert!

  3. milkandhoney says:

    Kedves Eszter,
    Rizottóra készülök és nagyon megtetszett ez a recept. Mivel nincs m;g tapasztalatom ez;rt szeretn;m megkérdezni, hogy a rizottó alaphoz mennyi rizst kell hozzáadni?
    Előre is köszönöm a válaszodat.

  4. milkandhoney says:

    Kedves Eszter, életem első rizottójára készülök és ezt a receptet szeretném megcsinálni. Azt szeretném kérdezni hogy a felsorolt mennyiségekhez mennyi rizs kell. Előre is köszönöm.

  5. Hix__ says:

    @Fuszeres Eszter: Más a baj, keresek vaj ízű margarint 🙂

    Kösz a segítséget, ha megfőztem jelentek 🙂

  6. sisszi says:

    oh, köszi a receptet.ki fogom próbálni. IMÁDOM az édesköményt! teában (nem filteres aroma szemét, hanem a magokból) még annál is inkább

  7. látjátok feleim szümtükkel says:

    Eszterke, ezt neked küldöm, hogy igazoljalak, a chili valóban kiemeli az ízeket.:)

  8. @Hix__: Behúztál a csőbe, margarin ellenes vagyok, de ha laktózérzékeny vagy, akkor a Sparban mindig van laktóz mentes vaj. Ha más a baj, akkor persze, tegyél bele margarint. Nem tudom melyik a legjobb, de láttam olyat, amire az van írva, hogy vaj ízű. Az talán jó választás.

  9. Hix__ says:

    Szia!

    Ki fogom próbálni a receptet, viszont tejtermékeket sajnos nem ehetek, csak nagyon ritkán. Szerinted margarinnal is hasonló eredményre számíthatok?

  10. cicamaca says:

    A fehérrépás dolog jól hangzik, köszönöm! 🙂

  11. @cicamaca: szerintem ebbe épp elég fontos a zeller jellegzetes íze, de ha kihagyod akkor se fog összedőlni a világ, pláne, hogy előtte nem kóstoltad a zellerest. Viszont a rizottó állaga miatt egy fél zellernyi zöldség mindenképp kéne bele, mondjuk kislyukú reszelőn lereszelt fehérrépa. Ugyanúgy megdinsztelve, mint a zeller.

  12. Hullafotós says:

    Szuper zöldség, és szuper rizottó, köszönjük!

  13. cicamaca says:

    Szia Eszter!
    Allergiás vagyok a zellerre, szerinted ki lehet hagyni a receptből, vagy lehet pótolni esetleg valami mással?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!