Fűszer és Lélek

Egy tényleg nagyon jó pizza

dávid 9 pizza4Dávid 9 éves lett, igazi kiskamasz, ennek minden jóságával, és szörnyűségével. A nemrég még bölcsis haverok már mind geekek, laptoppal érkeznek a buliba, nagyon illedelmesen köszönnek, lerúgják a papucsukat, és már osztják is szét a szerepeket, Minecraftoznak, vagy ki tudja. Minden esetre azonnal be van kapcsolva minden gép, kérik a wifi jelszót, kiabálnak, nagyokat röhögnek, és közben annyira cukik még mindig. Kérnek üdítőt, jöhet a fagyi is, vacsorára jó lesz a pizza, de lécci ne kelljen 9-kor lefeküdni!
Bevallom, éjfélig bírtam a lakás másik végében az ideiglenesen áthelyezett matracon, aztán bealudtam, majd arra ébredtem, hogy sípol a hűtő riasztója, nem zárták be rendesen, de ezt persze ők nem hallották, ment a buli odabent. Gondolom én sokkal jobban elfáradtam mint ők. Tiniknek a pizza mindig telitalálat, nem is erőlködtem mással. A recept a Szakácsok könyvéből való, de az elkészítés Heston Blumenthal egyik szakácskönyvéből vettem. Nem mondom, hogy verne egy nápolyi pizzát, de a házhoz rendelős vackoknál egészen biztosan sokkal finomabb! 

dávid 9 pizza1

Hozzávalók: 

4 g friss élesztő
150 g 22°C-os víz
2 ek porcukor
150 g finomliszt
150 g rétesliszt 
3/4 ek finomított tengeri só

Az élesztőt elkeverem a vízzel és a cukorral, majd a liszttel és a sóval együtt a robotgépbe teszem. Jól összedolgozom, és hagyom 15 percet pihenni, érni, majd újabb 30 percig dagasztom. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztem.  
Közben elkészítem a paradicsomszószt és előmelegítem a sütőt 300 fokra. Az öntöttvas serpenyőt már az elején beleteszem fordítva, ugyanis az alja lesz most a sütőlapunk, és hagyom, hogy jól átforrósodjon. Akinek van márvány vagy gránit lapja, az még jobb!  
Amikor megkelt a tészta, 4 részre osztom és egyforma golyókat formázok belőle. Egyesével sütöm, a többit letakarva tárolom.  Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, akkorára, mint a serpenyő alja. Megkenem a  paradicsomszósszal, szórok rá aszalt paradicsomot és sok mozarellát, csepegtetek rá egy kevés olívaolajat, szórok rá oregánót, és mehet is a forró serpenyőre. Óvatosan, mert nagyon forró!!!
Kb. 7 perc alatt meg is sül, figyelni kell rá, nehogy megégjen. 
A pizzaszósz házi sűrített paradicsomból, nagyon kevés fokhagymából, csipetnyi sóból, cukorból, és egész paradicsom-konzervből készült. Sajnos friss bazsalikom nem volt itthon, de ha tehetitek, ne hagyjátok ki azt se!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. @bestpixel: a víz grammban mérése nem hülyeség, amikor minden más hozzávalót is grammban mérsz bele egy tálba. Úgy is rajta van a mérlegen.
    A fordítottja, amikor minden deciben van, mondjuk a bögrés sütik, ott 2,5 dl a mérték. Csak az sokkal pontatlanabb, de vannak olyan ételek, ahol elmegy ez a pontatlanság.

  2. bestpixel says:

    1: A szakácsok ennyire ismerik a mértékegységeket? A vizet ugyanis méterben mérjük! Vagy kelvinben. Vagy molban.

    2: Gyereknek ennyit szenvedni egy pizzával, ráadásul _aszalt_ paradicsommal turbózni? A nagy játékban azt sem vették észre, hogy pizzát esznek, nem hogy még élvezték is volna, főleg nem gasztronómiailag. Nekik pont jó lett volna rendelni egyet, te meg közben nézhetted volna a tévét nyugodtan!

    😉

  3. @Mamcsili: ebből négy vékony, 25 cm-es pizza lett.
    @niki23: úgy szoktuk, hogy sütőpapírra tesszük, ketten kellünk hozzá, 2-2 sarkát fogjuk, majd óvatosan csúsztatjuk. 4 kezes.
    De itt feljebb írt valaki egy jó tippet, a tortaforma aljáról, amit később kivesz.

  4. niki23 says:

    Eszter, nálam mindig ott bukik el a dolog, hogy a vékonyra nyújtott, megkent tésztát feltéttel együtt képtelen vagyok a sütőbe tenni. Te ezt hogyan csinálod? A deszkáról csúsztatod a sütőbe? Esetleg sütőpapírral?Köszi

  5. Mamcsili says:

    Ez a mennyiség fejenként értendő? Mert nálunk 1 kiló lisztből fogy el egy ilyen alkalommal…

  6. sellőlány says:

    Valóban, az olasz pizza cukrot nem lát se a tésztában, se a szószban. Pizzasütő kemence híján nálunk megy a sütő teljes hőfokon és a pizza a belehelyezett kőlapon sül. A behelyezést eléggé ki kellett találni, mert pizzalapátom sincs, amivel rutinosan rápörhethetném arra a kb. 35×35-ös lapra, ezért egy kivehetős tortaforma alja az alap, és ha a pizza már mozdítható, azt kiveszem alóla és akkor már közvetlenül találkozik a kőlappal. Én már ettem Nápolyban pizzát jó párszor és frissek az emlékeim, így állíthatom ezzel a technikával már majdnem meg lehet közelíteni azt a minőséget. Bufala mozzarellára pedig nem szabad sajnálni a pénzt, mert úgy még igazibb!

  7. @Jokerpofa: hehe, jogos, de nem. Egyikük hetente 4x focizik, a másik pedig tornász.

  8. Jokerpofa says:

    Ha bedobnál egy labdát közéjük, attól vajon megijednének? 🙂

  9. katka85 says:

    @Fuszeres Eszter: Na igen, Magyarországon nehéz jó pizzát enni, de nem lehetetlen. Nem akarok itt reklámozni senkit, de van olyan pizza itthon is, ami vetekszik egy igazi olasszal.
    A gyerek az meg gyerek, ha ketchupot kér, akkor nincs mese, ketchupot kell adni neki, különben vége a világnak :)Jó esetben, ha jó nevelést kap, kilép majd a sült krumpli-rántott hús világából

  10. @katka85: persze, de mivel nincs itthon pizzakemencénk…
    Szerintem a magyar házhozjövős pizzáknak az a legkisebb baja, hogy mire házhoz hozzák tönkre megy. Nyilván egy otthoni még csak a közelébe se jön egy nápolyinak, de a gyerekeink nem is ezt várják. Azt még le sem írtam, hogy ha kérnek rá ketchupot, akkor nem kapok szívrohamot 🙂

  11. katka85 says:

    A szószod kimondottan tetszik, de megjegyezném, hogy 1. a pizza kenyértésztából készül, vagyis kovásszal, vagyis amit itt leírtál, az nem “igazi” pizza. 2. a pizza 400 fokon sül, ami otthoni körülmények között nehezen kivitelezhető. Ha ez a kettő nem teljesül,akkor óhatatlanul élesztős, szappanízű anyagot kapunk. Persze ettől még igazad lehet, hiszen akármilyen jó is egy pizza, mire kiszállítják, tönkremegy, tehát az otthoni még így is jobb lesz

  12. @spenótos: nem írtam el, de kézzel kevesebb, ha jó a technikád. Oda kell erősen nyomni a deszkára a tésztát, és a tenyered aljával eltolni magadtól, így nyúlnak meg a sikérszálak. Kézzel sokkal hamarabb is megvan, de sokkal fárasztóbb 38 fokban 😉

  13. mircibanán says:

    Tényleg 30 percig dagasztod, vagy elírtad? Csak mert ezt gép nélkül kivitelezni elég hajmeresztőnek tűnik. 🙁

  14. smartdrive says:

    és bazmeg tényleg minecraftoznak 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!