Fűszer és Lélek

Fekete rizssaláta, ha ledönt a forróság

rizssaláta1Nem írom le, hogy milyen idő van, szerintem lég ezt most elviselni, annak legalábbis, aki nem nyaral épp, mert mondjuk a Balaton partján ettől jobbat elképzelni is nehéz! Maradjunk annyiban, hogy nem éppen a belvárosiak kedvence. Viszont enni ilyenkor is muszáj. Szerencsére kevesebbet kíván az ember, este pedig szinte semmit, de azért néha mégis jól esne valami. Elmenni kinek van kedve, miután végre hazaért a viszonylag hűvös, 26 fokos lesötétített lakásba? Maradnak a jó kis saláták, amihez semmit nem kell főzni, vagy az olyan kiadós ételek, amik mellett nem kell ott állni, aztán jól behűthetőek, vagy…
Vagy előveszem a tízezer forintos zseniális indukciós rezsómat, fogom a hosszabbítót, és megy ki az egész a bejárati ajtón túlra, gőzölögjön ott, fűtse a kinti levegőt. Annyiszor volt már segítségemre ez a kis rezsó, hogy azt elmondani nem tudom, mentett már meg többszáz fős rendezvényt is, úgyhogy ha valami megérte az árát, akkor ez az!
A fekete rizst Dávid fedezte fel egyszer nekünk, jobban mondva ő emlegette sokat, hogy az milyen finom, legyen máskor is. Tényleg annyira jó, hogy akár magában is leszegetné az ember, de salátának vagy köretnek igazán extra. Főleg most, hogy ezek a nem is szabadföldi, de eszméletlen édes paradicsomok kaphatóak, adta magát a rizssaláta ötlete.
A menü pedig nagyon egyszerű volt: jeges szóda, langyos rizssaláta, jeges-mentás limonádé.
“Az ősi kínai uralkodók fekete gabonája. A fekete rizs Kínából származik, de már a Po völgyében is termesztik Olaszországban. Nagyon ízletes teljes kiőrlésű rizs, melyet 40 percig kell főzni, mely után nagyon kellemes szantálfa, és friss kenyér illatot áraszt. Az elbeszélések alapján ezt a rizst a kínai földművesek kizárólag az uralkodónak és családjának termesztették. Egyfajta afrozidiákumként is szolgált. Fogyassza vajjal vagy olajjal, vagy köretként halakhoz és húsokhoz.” Áll a címkén.

Hozzávalók: 

50 dkg fekete rizs
1 dl extraszűz olívaolaj
1 fej mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors
0,5 dl édes fehérbor vagy cider ecet
1 nagy csokor petrezselyem
50 dkg édes paradicsom
20 dkg feta sajt

A rizst kevés sóval puhára főzöm negyven perc alatt, majd leszűröm. Az olaj felén megdinsztelem az apróra vágott hagymát, majd ráreszelem a fokhagymát, és beleszórom a szintén apróra vágott petrezselymet. Ráöntöm a rizst, majd az ecetet, borsozom, hozzákeverem a paradicsomot, rámorzsolom a sajtot és meglocsolom a maradék olajjal.
A rizs meglehetősen puha, gyerekek is nagyon szeretik!

rizssaláta2

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!