Fűszer és Lélek

Narancsos bárány

bárányKemencében sütöttük ezt a bárány, de természetesen sütőben is el lehet készíteni. Akinek van otthon jó kemencéje, arra pedig nagyon irigy vagyok.
A hétvégi Tuba tanyás ebédre mi összedolgoztunk Dórával, sokat főztünk már együtt, simán elkészítjük egymás ételeit is kérdés nélkül. Nem is tudom ezt a bárányt, vagy a másikat, ami egy tagine volt, ki találta ki. Ha nem akarunk hibázni, mi mindig ilyesmit készítünk: valami arabos, fűszeres ételt. És általában szeretik is, most is sikere volt mindkettő fogásnak. A körete csicseri borsó volt, de az megállja a helyét főételként is, így majd külön írom meg a receptet. 
Egész bárányt daraboltunk fel egy-egy adagnyira, ezek csontos részek. Úgy lehet számolni, hogy 15  legalább dekányi szín hús jusson mindenkinek. A lényeg a pác. 
Délután a facebookon pedig páros Budai Gourmet jegyekért játszunk!

9887_623620370996101_753030990_n.jpg
Hozzávalók 4 személyre
1,5-2 kg csontos bárány

4 dl joghurt
2 narancs leve
1 narancs héja
2 kk őrölt koriander mag
2 kk kardamom belső magja, enyhén összezúzva
4 ek méz
2 kk chili pehely
1 dl olívaolaj
1 sóban eltett citrom, nagyon apróra vágva
4 gerezd fokhagyma lereszelve

A páccal alaposan bedörzsöltük a húst, és 24 órára hűtőbe tettük vele. Közben kétszer átforgattuk. Ilyenkor már nagyon rosszak a narancsok, lehet, hogy csak a héját lehet felhasználni, mert a belseje száraz, lé nélküli tapló. Mi is így jártunk, ezért 100%-os narancslével pótoltuk a mennyiséget. Nem olyan jó, de nincs mit tenni. 
300 fokon kezdtük a sütést, és 2,5 órát sült. 2 órát fólia alatt, majd felet nélküle. A kemence folyamatosan hűl, a sütő hőmérsékletét is érdemes mérsékelni.
csapat.jpgFotók: Lákics Balázs és Tuba tanya

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. világevő says:

    ez kicsit túl hirtelen ér véget, nem? [töröld nyugodtan a kommentemet]


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!