Fűszer és Lélek

Favabab rizottó Hannibal Lecter figyelmébe

hannibal10.jpg

I ate his liver with some fava beans…

Hannibal nap van az Indexen, gondolom mindenki favababot főz májjal és egy szép chiantival, legalábbis remélni tudom csak, hogy más nem jut senki eszébe a fimről. Ettem egyszer egy favabab-spárga rizottót, sok citrommal, és rengeteg parmezánnal, ami azóta is benne van a top rizottókban, amit életem során kóstoltam. Viszont a spárga még nem igazán győzött meg a piacon, úgyhogy kicsit átvariáltam a receptet, és aszalt paradicsomot, sóban eltett citromot és sok fokhagymát kevertem a favababbal, majd ezt nem a rizottóba, hanem annak a tetejére halmoztam, hogy megfelelően határozott maradjon az íze.

A faba – nagyszemű lóbab a Terebessről:

“Zölden kifejtve és hüvelyesen, éretten a magjai fogyaszthatok. Takarmánynak is kiváló.

Egyik legősibb kultúrnövényünk a pillangósok családjába tartozó lóbab. Őshazája Észak-Afrika. Az ókorban általánosan elterjedt és termesztett volt. A rómaiak terjesztették el egész Európában, ahol a középkorban egyeduralkodó babféle lett. Annyira meghatározó jellegű volt, hogy babon csak a lóbabot értették, később vált azután szét a közönséges bab (Phaseolus) és a lóbab (Vicia) elnevezés. Nyugat-Európában és Észak-Afrikában széles körben termesztik jelenleg is.

Egyéves növény, amelynek a mag mérete alapján igen sok változata és alakja van (nagy, közepes, kis szemű). Karós fő-gyökere gyors növekedésű és mélyre hatoló. Dúsan elágazó és hasonlóan hosszú oldalgyökereivel 1-1,5 m’-es talajréteget hálóz he. Gyökerein sok nitrogénmegkötő baktérium, Rhizohium található. Ezek a mikroorganizmusok szimbiózisban élnek a növénnyel: a levegő nitrogénjét megkötik, önmagukat és részben a lóbabot is ellátják nitrogénnel.

Egyenes szára elágazás nélküli, esetleg a felső harmadában ágazik csak el igen rövid oldalhajtásokra. Ritkán az is előfordulhat, hogy közvetlenül a talajfelszín felett villásan elágazik. A vastag négyélű száron a levelek a fajtától függően párosán, ritkán páratlanul szárnyaltak. Kis, elliptikus levélkéi bőrszerűek, felületük sima, felszínük középzöld, fonákuk szürkészöld. A levelek a vegetáció második felében alulról felfelé fokozatosan megbar-nulnak, majd megfeketedve lehullanak.

A levelek hónaljában rövid, kissé tömött, 2-5 virágból álló fürtvirágzat fejlődik. A virágok nagyok, piszkosfehér színűek, melyekből az evezők, általában fekete színű foltja élénken előtűnik. 5 zöld csészelevele rövid tartócsővé forr össze, a különálló csúcsok kihegyesedők. Az öt sziromlevél jellegzetes kétoldalian részarányos (zigomorf) pillangós virágot alkot. A 10 porzószál két falkát (9+V képez, melyekből 9 a magházat és a bibét védő porzócsövet alkotja. Az egy termőlevélből alakult felső állású magházból kialakuló hüvelytermésében 1-5 mag található.

A zöld hüvely belül szivacsos állományú, zsenge állapotban húsos, lédús, zöldségként fogyasztható. Maga a zöld hüvely bőrszerűvé válik, az érés folyamán sötétbarna, kissé feketés árnyalatú lesz, melyen bársonyos szőrözöttség található. A túlérett hüvelyek felrepednek és a mag kiesik belőlük. A magok világosbamák, sima, fényes felületűek, méretük 25-35 X 8-12 mm. Alakjuk erősen lapított ellipszis, középen kissé homorú hajlattal.”

A máj elmaradt. Szerintem Hannibal Lecter tévedett, nem illik a májhoz. Az embermájhoz. Hahaha. 

A rizottó:
1 nagy fej hagyma
5 dkg vaj
(esetleg bacon, vagy bármilyen füstölt hús, de akkor már nem vega)
25 dkg rizottó rizs
1,5 dl fehérbor
alaplé vagy átszűrt húsleves (nekem bárányalaplevem volt itthon)
15 dkg kecskesajt krém
bors

A tetejére:
1 nagy favabab konzerv 850 gramm, babszemek kinyomkodva a külső hüvelyükből
diónyi friss gyömbér
kb fele annyi szárított paradicsom, mint a kinyomkodott bab
3 gerezd fokhagyma
3 sóban eltett citrom nagyon vékonyra metélt héja
jó minőségű olívaolaj

A babbal kezdünk: kinyomkodjuk a viszonylag keményebb külső burkából. Egy serpenyőbe szórjuk a lereszelt gyömbérrel, fokhagymával, paradicsommal, citromhéjjal. Meglocsoljuk az olívaolajjal, és kicsit megforgatjuk a tűzön a serpenyőben. Kész is. Melegen tartjuk.

A rizottó hagyományosan készül: hagymát a vajon megfonnyasztjuk, rádobjuk a rizst, majd felöntjük a borral. Folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a forró alaplevet merőkanalanként, majd amikor a rizs fogkemény, gyorsan belekeverjük a kecskesajtot és a borsot. Azonnal tálaljuk!

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!